ארצות הברית ציינה השבוע שלושה חודשים מאז שהוענק אישור לשימוש חירום עבור החיסון הראשון נגד נגיף הקורונה, שפותח ע"י פייזר, אולם רק אתמול (שני) רשויות הבריאות במדינה פרסמו את סדרת ההמלצות הראשונה עבור המיליונים שהספיקו להתחסן.
למעשה, מדובר בשינויים משמעותיים ביותר, שכן מעתה כל מי שהספיק להתחסן נגד הנגיף יכול להשתתף במפגשים קטנים עם אנשים המתגוררים בבתים אחרים, ללא מסכות וללא הצורך לשמור על ריחוק חברתי.
תחנת חיסונים בקליפורניה, מוקדם יותר החודש (צילום: רויטרס)
בהודעת המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) שפורסמה השבוע הוסבר כי תושבי ארצות הברית ייחשבו כ"מחוסנים" כאשר יעברו שבועיים מיום קבלת זריקת החיסון האחרונה. כלומר, שבועיים לאחר קבלת זריקת החיסון השנייה (אם מדובר בחיסון של פייזר או מודרנה) או שבועיים לאחר זריקת החיסון של ג'ונסון אנד ג'ונסון.
ב-CDC אף הדגישו כי סדרת ההמלצות גובשה בהתאם למדע, אך יתכנו שינויים נוספים ככל שיותר אנשים יתחסנו: "אנחנו יודעים שאנשים רוצים להתחסן כדי שהם יוכלו לחזור ולהנות מבילוי עם קרובי משפחתם, חברים ועוד", מסרה ד"ר רושל וולנסקי, מנהלת ה-CDC, בפתח מסיבת העיתונאים שנערך בבית הלבן ביום שני.
ד"ר וולנסקי הוסיפה ש"ככל שמבצע החיסונים הולך ומתקדם, אנחנו רואים ראיות לכך שישנן פעילויות מסוימות שבהן מחוסנים יכולים להשתתף", אך בו בזמן הדגישה שפעילויות אלו הן אך ורק במקומות פרטיים: "כולם - גם מי שנחשב כמחוסן - צריך להמשיך לחבוש מסכות ולשמור על ריחוק חברתי במקומות ציבוריים".
עדיין לא חזרה לשגרה, אך בהחלט מדובר בצעד מבורך (צילום: AP)
עד כה, רשויות הבריאות בארצות הברית היססו לפרסם סדרת המלצות עבור מתחסנים, בעיקר בשל החשש מהתשישות שקיימת בעקבות המגבלות, שהייתה עלולה להוביל לשאננות יתרה בקרב התושבים.
יתרה מכך, הנתונים שפורסמו מהמחקרים הקליניים של החיסונים הוכיחו שהם יעילים במניעת מחלה קשה, אשפוז ומוות - אך לא ברור עד כמה החיסונים יעילים במניעת הדבקה. כלומר, לא היה ידוע האם אדם מחוסן יכול להעביר את הנגיף לאדם שאינו מחוסן. עם זאת, נדמה שב-CDC עשו שימוש בנתונים של פייזר שנאספו מישראל בחודשיים האחרונים, ושמהם עולה כי החיסון כן יעיל במניעת הדבקה.
#COVID19 vaccines are effective at protecting you from getting sick. Based on what we know, people who have been fully vaccinated can start to do some things that they had stopped doing because of the pandemic. To learn more, visit: https://t.co/FJMon7WlFO. pic.twitter.com/AjnGbe62us
— CDC (@CDCgov) March 8, 2021
בעקבות כך, אלו שלושת השינויים המרכזיים שפורסמו עבור כל מי שהתחסן בארצות הברית:
בראש ובראשונה קיימת ההמלצה הבסיסית ביותר: ניתן לערוך או להשתתף במפגשים ביתיים עם אנשים אחרים שקיבלו את החיסון. המפגש יכול להתקיים בחללים סגורים (כלומר, בתוך בתים) או פתוחים, ללא מסכות או צורך בשמירה על ריחוק חברתי.
כמו כן, ניתן להיפגש עם אנשים בלתי מחוסנים מבית אחד, ללא מסכות או צורך בשמירה על ריחוק חברתי. ישנם מספר דגשים חשובים לסעיף זה, למשל שמדובר באנשים שאינם מחוסנים שמתגוררים באותו בית (כלומר, שתי משפחות שאינן מחוסנות לא יכולות לבקר את סבא וסבתא במקביל). יתרה מכך, ניתן לערוך מפגשים מסוג זה אך ורק במידה שחברי המשפחה שלא התחסנו אינם סובלים ממחלות רקע כלשהן, ואינם נמצאים בקבוצות הסיכון לחלות בנגיף.
השינוי השלישי פחות יורגש בחיי היום-יום, אולם במסגרתו יתאפשר לכל מי שהתחסן, שלא להידרש להיכנס לבידוד או לעבור בדיקות קורונה, במידה שהם באו במגע עם חולה קורונה מאומת. ראוי להוסיף לגבי סעיף זה כי בכל זאת מומלץ שלא לשהות בקרבת אנשים בלתי מחוסנים, במידה שנחשפתם לחולה קורונה מאומת (וזאת מתוך החשש להעברת הנגיף).
הנשיא ביידן מבקר בתחנת חיסונים צבאית בוושינגטון, מוקדם יותר השבוע (צילום: AP)
"אני חושב שמרבית האמריקאים ישמחו בעקבות סדרת ההמלצות הזו", מסביר ד"ר ריצ'רד בסר, כיום מנכ"ל מכון המחקר הרפואי 'רוברט ווד ג'ונסון', ומי שכיהן כמנהל ה-CDC הראשון בממשל אובמה, "ניתן להבין את מרבית התושבים, שתשושים מהמגיפה וממתינים בקוצר רוח לחזור לשגרה. עבור רבים, מדובר בסיומם של 13 חודשי סיוט".
עוד מסר ד"ר בסר שהוא "מקווה שההמלצות יספקו תמריץ להתחסן, ובעיקר תעניק לרשויות הבריאות המקומיות את הסבלנות הנדרשת כדי לפעול לפי מסגרת הזמנים שהוצבה כדי לפתוח את הערים מחדש".
על אף שמדובר בבשורה משמחת ביותר, ב-CDC הבהירו שלא מדובר ב"חזרה לשגרה" או "חזרה לאורח החיים של 2019". כמו כן, ב-CDC הדגישו כי כלל ההקלות שפורסמו היום נוגעות למקומות פרטיים בלבד, למשל מפגשים בבתים.
בהתאם לכך, ב-CDC ביקשו מכלל המחוסנים להמשיך לפעול פי המגבלות הקיימות כאשר הם נמצאים במקומות ציבוריים (או כאשר נמצאים במקומות פרטיים שאינם נופלים תחת שלושת השינויים המרכזיים שפורסמו השבוע).
כך למשל, על כלל המחוסנים להמשיך לחבוש מסכות ולשמור על ריחוק חברתי בסופרמרקטים וחנויות אחרות. בנוסף, מומלץ להימנע מהתקהלויות גדולות, טיסות בינלאומיות ואפילו חופשות בתוך ארצות הברית (הכוונה לחופשות המצריכות טיסות).
בנוגע לחופשות ראוי להוסיף כי ד"ר עלי חאן, נשיא בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת נברסקה, דווקא סבור שניתן לפרסם הקלות נוספות: "אני חושב שמרבית המלצות ה-CDC סבירות ביותר, אך אני חושב שהיה אפשר להסיר את המגבלות על טיסות ונסיעות למי שהתחסן", הוא מסר והוסיף כי הממשל הפדרלי צריך לגבש מערכת דיגיטלית, מעין 'דרכון חיסונים', שיאפשר זאת.
שלט בקרבת תחנת חיסונים בוואלי לוס אנג'לס (צילום: בן קרול)
למעשה, השינויים החדשים פורסמו פחות משבוע ימים לאחר שהנשיא ביידן הבטיח ש"עד מאי יהיו מספיק חיסונים לכל מבוגר בארצות הברית", אך השאלה הגדולה היא מתי בפועל ניתן יהיה להזריק את החיסונים בכל התושבים.
כזכור, בחודש שעבר הממשל הפדרלי חתם על הסכמים מול פייזר ומודרנה, במסגרתה שתי החברות תספקנה 200 מיליון מנות חיסון נוספות לארה"ב. בזמנו, הנשיא הסביר שניתן יהיה להשלים את מבצע החיסונים במהלך הקיץ: "אנחנו נגיע למצב שבו בסוף חודש יולי, כמות החיסונים בידינו תספיק ל-300 מיליון תושבים", אמר הנשיא.
אלא שכעת, לאחר שנודע שחברת התרופות מניו ג'רזי מֶרְק (Merck) תסייע למתחרה שלה ג'ונסון אנד ג'ונסון בייצור החיסונים, הנשיא הודיע ש"כעת אנחנו בדרך לכך שבסוף חודש מאי, כל אדם בוגר בארצות הברית יוכל לקבל חיסון נגד קורונה".
ראוי להזכיר כי ישנם דיווחים לפיהם ג'ונסון אנד ג'ונסון נתקלה בבעיות רציניות בתהליך הייצור (חשוב להבהיר - בייצור של מנות החיסון ולא בשלב הפיתוח שלו) מאז שה-FDA העניק את האישור המיוחל לפני כשבועיים, ויתכן שמסיבה זו הוחלט לפנות גם לראשי מֶרְק.
עוד קודם לכן, מנכ"ל ג'ונסון אנד ג'ונסון, אלכס גורסקי, סיפר שעד חודש יוני החברה תוכל לספק 100 מיליון מנות חיסון נוספות, ומיליארד מנות חיסון עד סוף שנת 2021.
מפגש עם ההורים דרך חלונות ודלתות כבר לא יהיו רלוונטיים (צילום: CDC)
ובינתיים, מבצע החיסונים מתקדם בעצלתיים חרף השיפורים שנרשמו בשבועות האחרונים. נכון ליום פרסום ההמלצות ע"י ה-CDC, עד כה 90,351,750 מנות חיסון ניתנו בארצות הברית, ו-30,686,881 אמריקאים, או 9.38%, מוגדרים כמחוסנים (כלומר, קיבלו את שתי הזריקות הנדרשות, או את זריקת ג'ונסון אנד ג'ונסון).
לשם השוואה, ישראל הספיקה להזריק 8,749,514 מנות חיסון בתושביה, ו-3,789,118 ישראלים מחוסנים נגד הנגיף.