אולימפיאדת טוקיו תיפתח בעוד כשבועיים (ביום שישי ה-23 ביולי), אולם בהחלטה משותפת של הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) והרשויות ביפן הוחלט שכלל האירועים יתקיימו ללא קהל, כך הודיעה מוקדם יותר היום (חמישי) מושלת טוקיו, יוריקו קויקה.
מחוץ לאצטדיון האולימפי בטוקיו, הבוקר (צילום: AP)
ההחלטה של מארגני האירוע התקבלה שעות ספורות לאחר שראש ממשלת יפן, יושיהידה סוגה, הכריז על מצב חירום בטוקיו החל מיום שני הקרוב.
המשמעות של שתי ההחלטות הללו היא שהמשחקים - שנדחו בשנה לאור התפרצות הקורונה בקיץ שעבר - יתקיימו ללא קהל כלל וכלל.
"אני מבינה שהרבה אנשים המתינו זמן רב כדי לראות את התחרויות באצטדיונים, אבל אני מבקשת מכולם להנות מהמשחקים והתחרויות השונות בטלוויזיה שבביתם", הסבירה קויקה בתום הפגישה עם ראשי ה-IOC.
כאמור, המשחקים האולימפיים ייפתחו בעוד קצת יותר משבועיים, ב-23 ביולי, וטקס הסיום יתקיים ב-8 באוגוסט. הכרזת החירום של הממשלה נכנסת לתוקף ביום שני הקרוב (ה-12 ביולי) ותישאר בתוקף עד ה-22 באוגוסט.
"כשאנחנו בוחנים את השפעת וריאנט דלתא, הבנו שעלינו למנוע התפרצות נוספת ע"י הטלת מגבלות מסוג זה", הסביר ראש הממשלה סוגה.
נמל התעופה בטוקיו (צילום: Shutterstock)
מחד, ניתן להבין את מארגני האולימפיאדה והרשויות ביפן שחוששות מהתפרצות נוספת של הקורונה. למעשה, מוקדם יותר השנה כבר התקבלה החלטה שלא לאפשר לצופים זרים להגיע לטקסי הפתיחה והסגירה, כמו גם לכל התחרויות והמשחקים שיתקיימו.
מאידך, רק לפני שבועיים התקבלה החלטה שכן לאפשר לצופים מיפן למלא עד 50% מתפוסת האצטדיונים, בתנאי שמדובר בפחות מ-10 אלף צופים. אלא שבפועל, בשבועות האחרונים חלה הדרדרות משמעותית ביפן ותחלואת הקורונה שוב מזנקת, ולכן ראש הממשלה חתם על הכרזת החירום.
The IOC and the International Paralympic Committee today were informed by the Japanese parties about the impact of the announcement of a state of emergency in Tokyo on the Olympic and Paralympic Games. They supported the policies that were presented.https://t.co/kqAu3YMije
— IOC MEDIA (@iocmedia) July 8, 2021
לצד האיסור על כניסת קהל למשחקים, הכרזת החירום גם תביא לסגירתם של מסעדות, ברים וכל עסק אחר שבו מוכרים אלכוהול. לפי הרשויות במדינה, המטרה של המהלך היא לצמצם את כמות החגיגות ההמוניות בעיר, ובמקום לשכנע את התושבים להישאר בבתים ולצפות באולימפיאדה בטלוויזיה.
אגב, יש גם קולות הקוראים להחמיר עוד יותר את הנהלים: "זה לא מאוחר מדי, עדיין ניתן לדחות או לבטל את המשחקים", הצהיר השבוע יוקיו אדנו, ראש האופוזיציה ביפן.
הבוקר בטוקיו (צילום: AP)
עם זאת, הסיכויים לכך קלושים למדי, לאור העובדה ש-75% מרווחי ה-IOC מגיעים מזכויות השידור למשחקים. כלומר, ביטול של המשחקים יעלה לוועד האולימפי הבינלאומי כ-4 מיליארד דולר.
בתוך כך, בשבועות הקרובים יגיעו למדינה כ-11 אלף ספורטאים, ועשרות אלפי שופטים, עיתונאים וכדומה.