הירושימה מציינת היום (שישי) 76 שנה להפצצה האטומית הראשונה בעולם, שבוצעה על ידי ארצות הברית. בנאום שנשא ראש העיר בטקס מצומצם בגלל הקורונה, הוא דחק במנהיגים בעולם להתאחד על מנת לחסל את הנשק הגרעיני, בדיוק כמו שהם מאוחדים נגד וירוס הקורונה שהיא "איום על האנושות".
ילד מתפלל ליד אנדטרה לזכר נפגעי פצצת האטום (צילום: AP)
"נשק גרעיני, שפותח כדי לנצח במלחמות, מהווה איום להשמדה מוחלטת, שנוכל למגר אותו אם כל המדינות יפעלו ביחד", אמר ראש העיר קזומי מוצי. "שום חברה לא מתאפשרת כאשר הנשק הזה מוכן להשמדה ללא הבחנה".
ארצות הברית הטילה את פצצת האטום, הראשונה בעולם, על הירושמה ב-6 באוגוסט 1945, אשר החריבה את העיר והרגה 140 אלף בני אדם. ארה"ב ירתה פצצה שנייה כעבור שלושה ימים על נגסאקי, והרגה עוד 70,000 איש. ב-15 באוגוסט אותה שנה, יפן נכנעה, ומלחמת העולם השנייה הסתיימה.
עם זאת, מדינות המשיכו לפתח נשקים גרעיניים עד היום.
הריסות מההפצצה הגרעינית על הירושמה (צילום: AP)
שנים לאחר פצצת האטום, מדינות רבות בעולם חתמו על הסכם האוסר על נשק גרעיני. אך בעוד ש-50 מדינות הצטרפו לאמנה, דווקא ארצות הברית ויפן נשארו בחוץ.
בנאומו, ראש העיר מצוי חידש את הדרישה של הממשלה שלו "לחתום באופן מיידי" ולהצטרף להסכם, ובכך למלא את המשאלה המיוחלת של ניצולי הפצצת האטום.
ראש ממשלת יפן, יושיהידה סוגה, נאם בטקס אך לא הזכיר את ההסכם למניעת נשק גרעיני. במקום זאת, הוא הדגיש את הצורך בגישה "מציאותית" יותר כדי לגשר בין מדינות עם ובלי נשק גרעיני. מאוחר יותר, במסיבת עיתונאים שנערכה, רה"מ סוגה אמר כי אין בכוונת יפן לחתום על ההסכם, אך כראש הממשלה של המדינה היחידה בעולם שספגה התקפות אטומיות, הוא יאבק בפירוק העולם מהגרעין.
"ההסכם חסר תמיכה לא רק ממדינות עם נשק גרעיני, כולל ארצות הברית, אלא גם ממדינות רבות שאין להן נשק כזה. מה שנכון הוא לחפש דרך לקדם באופן מציאותי את פירוק הנשק", אמר.
לניצולים רבים מההפצצות האטומיות ביפן יש פציעות ומחלות מתמשכות הקשורות לכימיקלים ולחשיפה לקרינה, ורבים מתמודדים עם אפליה בחברה היפנית.
הממשלה היפנית החלה לתמוך רפואית בשורדים רק בשנת 1968, יותר מ-20 שנה של מאמץ מצד הניצולים לקבל הכרה.
על פי משרד הבריאות והרווחה היפני, נכון למארס 2021, ישנם 127,755 ניצולים מההפצצה הגרעינית שזכאים לתמיכה רפואית מהממשלה, שגילם הממוצע כיום הוא 84.
סוגה הודיע בחודש שעבר כי ההטבות הרפואיות יורחבו לעוד 84 ניצולים מהירושימה, שלא היו זכאים לטיפול רפואי מכיוון שהם נמצאו מחוץ לגבול הממשלתי. הקרובנות הללו נחשפו ל"גשם שחור" רדיואקטיבי שירד בעיר לאחר ההפצצה, ונאבקו משפטית במשך שנים כדי שהממשלה תכיר בבעיות הבריאותיות שלהם.
ראש העיר מצוי קרא לממשלת סוגה להמשיך ולהרחיב את התמיכה והסיוע לשורדים, ולעשות זאת במהירות כדי להגיע לאלה שעדיין סובלים מהשפעות פיזיות ונפשיות, כולל ניצולי "הגשם השחור" שלא היו חלק מהתביעה.