חברת ניהול נכסים מובילה הגישה תביעת עתק כנגד עיריית לוס אנג'לס, במסגרתה היא דורשת לקבל פיצוי בגובה 100 מיליון דולר, וזאת על רקע החלטת הרשות המקומית לאסור על פינוי דיירים שלא עמדו בתשלום שכר הדירה במהלך משבר הקורונה.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
החברה - GHP Management Corporation - מחזיקה ב-12 בתי דירות ונמצאת בבעלותו של סוכן הנדל"ן ואיש העסקים ג'פרי פאלמר. במסמכים שהוגשו לבית המשפט החברה טוענת שהמדיניות של העירייה גרמה לאובדן הכנסה בגובה 20 מיליון דולר. אם לא די בכך, בתביעה נטען כי המדיניות ממשיכה לפגוע ב-GHP ותסב פגיעה בגובה 60 מיליון דולר אם לא תבוטל.
כזכור, במרץ 2020 - בעת שמגפת הקורונה רק החלה - עיריית לוס אנג'לס אימצה את המדיניות ואסרה על בעלי הבתים לפנות דיירים שלא שילמו שכר דירה, אם אותם דיירים יכולים להוכיח שהם נפגעו כלכלית מהמשבר.
בתביעה טוענים ראשי GHP כי המדיניות, שכאמור אושרה לראשונה ע"י העירייה ובהמשך אושרה גם ע"י מועצת העיר, מהווה הפרה של התיקון החמישי לחוקה האמריקאית (ובפרט הסעיף האחרון שבו נכתב "לא יילקח קניינו הפרטי של אדם לשימוש הציבור בלי פיצוי הוגן".
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
"האיסור על פינוי דיירים אומנם מסייע לדיירים שאינם מסוגלים לשלם שכר דירה בגלל הקורונה, אך המדיניות מעבירה את הנטל הכלכלי לבעלי הנכסים. מרביתם גם ככה ספגו פגיעה כלכלית לאור המשבר", נכתב בתביעה.
הממשל הפדרלי אימץ מדיניות דומה, שגם היא אוסרת על פינוי דיירים שלא עמדו בתשלום שכר הדירה. האיסור נכנס לתוקף לראשונה בספטמבר אשתקד, כחודש ימים לאחר שהנשיא דאז, דונלד טראמפ, חתם על צו שבמסגרתו המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) נדרשו לבחון את הנושא לעומק.
האיסור היה אמור להסתיים בסוף ינואר, אך הנשיא ביידן בחר להאריך את האיסור בשתי פעמים נפרדות (בפעם הראשונה המדיניות הוארכה עד ה-31 במרץ, ולאחר מכן עד ה-30 ביולי). בשבוע שעבר, מחוקקים דמוקרטיים פנו לבית הלבן וביקשו מהנשיא ביידן לחתום על צו מנהלי שיאריך את המדיניות פעם נוספת.
אנשי הממשל בחרו שלא לעשות זאת וסיפרו שהם חוששים שבית המשפט יבטל את המדיניות, וזאת לאחר שמוקדם יותר השנה בית המשפט הפדרלי פסק לטובת בעלי הנכסים, כאשר קבע שאנשי ה-CDC חרגו מסמכותם כאשר גיבשו את המדיניות בשנה שעברה. עם זאת, חשוב לציין שבית המשפט לערעורים ביטל את פסיקה זו.
בעקבות הביטול, ב-CDC הכריזו על החזרת המדיניות עד תחילת חודש אוקטובר. מחד, האיסור בוודאי סייע למשפחות רבות שאחד או שני ההורים איבדו את מקום עבודתם במהלך השנה האחרונה. מצד שני, בעלי נכסים רבים טענו שדיירים מנצלים את המדיניות כדי שלא לשלם שכר דירה, גם אם בפועל הם לא נפגעו מהמשבר.
לפי ההערכות, ישנם כ-11 מיליון אמריקאים שלא הצליחו לעמוד בתשלום שכר הדירה במשך לפחות חודש אחד, מאז פרוץ המשבר אשתקד. כאמור, לא ברור אם הסוגיה תגיע לבית המשפט (כפי שקרה בחודש מאי האחרון), אך לכל הפחות המהלך יאפשר למדינות וערים לחלק סיוע בתשלום שכר הדירה (בחקיקת החירום האחרונה הוקצו 45 מיליארד דולרים לטובת הנושא, בפועל המדינות הוציאו רק 3 מיליארד דולר).