הרעיון שנגיף הקורונה דלף מהמעבדה בווהאן, מה שהתחיל כקונספירציה ולאט לאט הפך לאפשרות שנלקחת ברצינות על ידי מנהיגים בעולם, נמצא שוב על סדר היום כאשר אחד המדענים הבכירים בארגון הבריאות העולמי התראיין לסרט תיעודי ששודר בטלוויזיה הדנית ביום חמישי.
שדה התעופה הבינלאומי בווהאן, אפריל 2020 (צילום: Getty Images)
סין שללה שוב ושוב והגיבה בזעם כל פעם שעלתה הטענה לפיה המגפה, שהרגה לפחות 4.3 מיליון בני אדם ברחבי העולם, נגרמה כתוצאה מרשלנות של אחת המעבדות במסינה. אך זוהי הנחה "סבירה", אמר פטר בן אמברק, ראש הצוות מטעם ארגון הבריאות העולמי, WHO, החוקר את מקור המגפה.
"עובד במעבדה נדבק בעת שעבד במערת עטלפים ואסף דגימות. תרחיש כזה, לצד דליפת מעבדה, יתאים להשערה הראשונה שלנו בדבר העברה ישירה של הוירוס מעטלף לבן אדם. זוהי השערה שאנחנו רואים בה סבירות", אמר אמבק לערוץ הציבורי הדני 2TV.
בשלב הראשון במחקר שמבצע ה-WHO, שהתחיל בתחילת השנה, הגיעו למסקנה ב-29 במרץ כי ההשערה על רשלנות נותרה "בלתי סבירה". עם זאת, אמברק אמר כי לצוות שלו היה קשה לדון בתיאוריה הזו עם מדענים סינים.
מדעני ארגון הבריאות העולמי מצאו כי אף אחד מסוגי העטלפים החשודים כי הם האחראים להעברת הנגיף לבני אדם, לא חי באזור של העיר ווהאן. לכן, האנשים היחידים שעשויים להתקרב לעטלפים מסוג זה הם עובדי המעבדות, אמר אמברק.
ביום חמישי, ה-WHO קרא לסין לשתף נתונים מהמקרים הראשונים של חולי קורונה, כדי לסייע בחקירת המקור ולשחרר נתונים אשר ישללו או יאששו את תיאוריית הדליפה. לצד הפנייה לסין, הארגון דוחק בכל מדינות העולם שלא לערב פוליטיקה בניסיון למצוא את האמת.
בהודעתו, ארגון הבריאות העולמי אמר כי החיפוש אחר מקור הנגיף "לא צריך להיות חילופי האשמות או משחק פוליטי".
פטר בן אמברק (צילום: רויטרס)
ג'יימי מצל, שיושב בוועד המייעץ של ה-WHO ומי שהוביל את המאמצים לקיום חקירה עצמאית בדבר מקור הווירוס, תיאר את דבריו של אמברק כ"משני משחק", ואמר כי ההצהרה הקודמת הטוענת שאפשרות הדליפה אינה סבירה, היא "מבישה".
"זה מאוד משמעותי שצוות המומחים הבינלאומיים, שאמרו במסיבת עיתונאים בפברואר בווהאן שדליפה מהמעבדה היא לא סבירה, הם עצמם מאמינים שזה לא המקרה והם בסך הכל ניסו להרגיע את המאחרים הקשורים לממשלה הסינים", אמר מצל. יש לציין כי כל המדענים בצוות אושרו על ידי סין וסדר היום והדוח הסופי נבדק על ידי הממשלה הקומוניסטית.
בשבועות האחרונים, ראש ארגון הבריאות העולמי, תאודורס אדהנום גברה-יסוס, הודה כי "מוקדם מדי" לשלול את האפשרות כי המגפה התחילה כתוצאה מדליפה, ובחודש שעבר ביקש מסין להיות שקופה יותר. "הייתי בעצמי טכנאי מעבדה. אני אימונולוג ועבדתי במעבדה, ותאונות מעבדה קורות, זה נפוץ", אמר.