שמחה רוטמן הוא בין הח"כים החכמים במדינה. בין אם תרצו או לא, שיחה עימו מוציאה אתכם חכמים משהייתם כשנכנסתם לדיאלוג עימו.
המשפטן, ומחבר רב-המכר "מפלגת בג"ץ", לא מרדד את השיח, אלא מעמיקו.
הסיבה לראיון הינה העובדה שהגענו למצב בו הח"כ המלומד והביקורתי ביותר בנושא מערכת המשפט כיום, מצא עצמו בוועדה היוקרתית למינוי שופטים.
שמחה איך קורה דבר כזה, ח"כ מהאופוזיציה, ועוד אחד המבקרים החריפים של מערכת המשפט, בוחר שופטים?.
"דבר אחד יש לפרגן לקואליציה בניגוד לכללי הזא'נר, שעל-אף שעשתה המון דברים דורסניים לאופוזיציה, הרי שבוועדה לבחירת שופטים ודיינים, הקואליציה פעלה בג'נטלמניות והעמידה מועמד אחד בלבד. מה שאיפשר לאופיזציה לבחור מועמד מטעמה, ואנחנו באופוזיציה ניסינו בכל זאת להכניס שני מועמדים. אורלי לוי אבקסיס ואני".
מדוע שיעניקו לכם כיסא בוועדה?
"הם מנסים לייצר מנהג חוקתי שבו האופוזיציה מציגה מועמד והקואליציה מציגה. התחרות ביני ובין אורלי היתה אמורה להיות מי יביא יותר קולות מהאופוזיציה".
בטרם נחזור לנושא המשפטי, כשמביטים על מפלגת הציונות הדתית אנו רואים שאינך לבדך, ישנם פרלמנטרים מעולים, אשר גם השמאל חייב להכיר באיכותם, איך נוצר ריכוז שכזה?
"בצלאל כתב את זה עכשיו ב'עולם קטן' האחרון. היינו פעם מפלגת בוטיק ועכשיו אנו פותחים שורות. במידה מסוימת בצלאל עשה מהלך בו בחר אנשים בצורה פרטנית על בסיס מה שחשב שתהיה הנבחרת. וכך הוא פעל ורצה לעשות. אל תשכח שלו היינו מתאחדים עם עוד מפלגה כמו שתכננו אז אנשי הציונות הדתית היו מתפזרים קצת אחרת כי זה היה סוג ריצ'רץ' ודילול. מראש הקמנו רשימה שבאמת מורכבת מחבר'ה שכל אחד בא מתחום אחר וכל אחד בתחומו מאוד מוצלח וכבר מוכר. לא באו No Names (אלמוניים). עכשיו אנו הופכים למפלגת פריימריז וזה מעורר חשש שזה יתגמל אנשים מסוג אחר. אך זה מהלך של נתינת אמון. אמירה של בואו תעזרו לתת לנו עוד אנשים שיעזרו לתת למהלך לא פשוט להוכיח את עצמו".
עבורך, מה הן מטרות-העל שהצבת לעצמך?.
"כרגע שאיפותיי קטנות, אני באופיי בעל אמון רב מאוד בציבור ובדמוקרטיה. מאמין שאם תתן לעם ישראל את ההזדמנות הוא יבחר בטוב וידע לנהל את עניינו בצורה הנכונה. זה יושב על רקע דמוקרטי ויהודי. מתוך אמונה במי שבחר בעם הזה אני מאמין בבחירתו ומאמין שאם תבחר בו הוא יעשה טוב. ולכן רואה בתפקידי לדאוג להסרת חסמים מפני רצון הציבור לפעול, כלומר, אם אני מזהה שהציבור רוצה X אך בגלל שלטון הפקידות והתקשורת והאקדמיה הדבר לא מתבטא אז אני רואה צורך בהסרת חסמים. כגון בפתיחת שוק התקשורת כדי שרצון הציבור יתבטא".
"היה פעם ערוץ 7, סגרו אותו כי היו גורמים שפחדו פחד איום ונורא מהעם. יש גורמים שמפחדים פחד מוות-מהעם וחוסמים לו את האפיקים הדמוקרטים בכנסת בתקשורת ותפקידי הקטן הוא להיות מסיר החסמים. מה העם יעשה בכוח? אני מקווה שיעשה טוב, ואנסה לעזור לו ובשלב זה של המציאות בעיקר לדאוג מסור ורע".
היית אדבוקט ציבורי מפורסם בנושאי משפט משילות וזהות יהודית במדינה בטרם נבחרת לכנסת. עתה, בהיקשר לממשלת בנט כיצד אתה רואה את פעולותיה בנושאים החשובים לך, והאם אתה צופה שינוי ?
"אני לא רואה את בנט מונע מאידאולוגיה איני יודע אם אי פעם הונע ממנה. או שהוא שחקן טוב, או שזה [האידאולוגיה] כבר עבר לו. איני בוחן כליות ולב, איני טוב בפוסט-מורטום, מי שמסתכל על נפתלי בנט והתנהלותו לא יכול לזהות אידאולוגיה כלשהי, ובוודאי לא אידאולוגיית ימין. אני חושב שהממשלה הזו עוד טרם עשתה משהו, הנזק שבעצם קיומה הוא אינסופי. קשה לשער את עוצמת הנזק של הממשלה הזו בעצם קיומה".
יש את עניין רע"ם כמובן,
"האם ממשלה בה יש אנשים שאינם יהודים יכולה להתקיים? כן, בהחלט".
"לא הפריע לי שאיוב קרא שהוא איננו יהודי הרי שהממשלה היתה תלויה בקולו. שאלת היהודי היא חשובה מאוד אך אם הינך לא יהודי ושותף לחזון הציוני לדעתי בהחלט תוכל להשתתף בשלטון. איני פוסק הלכה. ולא רואה בכך בעיה. אך זאת בהנחה והינך מחויב למדינת ישראל כמדינה יהודית".
"האמת? גם יהודי שהוא אנטי-ציוני איני מסוגל לחיות איתו. ולא, אני לא חושב שהחרדים הם אנטי ציוניים אני חושב שהחרדים בעדה החרדית הם לא אנטי-ציונים. יש קבוצה קטנטנה שמפגינים בעד אירן שאפשר לומר את הדבר הזה עליה".
"לגבי רע"ם, להכניס אנשים שמבחינתם רוצחי תרפ"ט הם גיבורים, הרוצים בהשמדת עם ומדינת ישראל אל תוך הקואליציה, לתת להם לגיטימציה ומעמד, זה מהיום הראשון, מכאן והלאה כבר לא משנה מה תעשו, הרי שהרסתם את מדינת ישראל. לכן הדבר הטוב ביותר זה שהממשלה תתפרק. ואיני אומר זאת משכונעים מטאפיסיים אלה מעמדה מאוד פרקטית".
"אם הרב אריאל מדבר מטאפיסיקה על כך שממשלה שבה אין 61 יהודים אינה ממשלה, אני לא מתווכח. אך במישור הפרטי והבסיסי, אלחרומי שאמר שכל ממשלה תצטרך לדבר עם רע"ם. אזי מי שאחראי לכך הוא נפתלי בנט שישראל, אשר הצליחה לשרוד 74 שנים בידיעה שעם האויבים נלחמים, ולחברים נותנים דברים טובים. הרי שמעתה אין זה המצב, מעתה ואילך אינך חייב להפסיק להיות אויב-ישראל כדי שיהיה לך נחלה בשלטון. זוהי אמירה נוראית עם השלכות פרקטיות נוראיות. וכל יום שעובר עם דבר זה אין בו מחילה".
ישנם צעדים קונקרטיים בהם אתה רואה את המצב הקשה?
"כבילת הידיים בעזה; אי הסדרת ההתיישבות הצעירה; הפסד במערכה על שטחי C; והזהות היהודית הנעלמת - כמו גם איחודי המשפחות, אלו התופעות המרכזיות שאנו רואים מאז שהכנסנו אויבים לתוך שולחן הממשלה".
בגלל שהימין התפצל בין חסידי הפקידות ואלה שלא, נוצרה סיטואציה שלשמאל מותר לעשות הכל כרגע.
"לאליטה היה הכל".
"את היועץ, הפרקליטות, התקשורת, את בג"ץ, את האקדמיה, כל מה שהיה חסר זה את הכנסת והממשלה, ובא בנט ונתן להם, אמר אחד בחכמה".
"ועכשיו ממילא כל היתר יכולים לנוח ולהוריד הילוך ולהירגע, ברור שאם נתניהו היה מטפל בדברים האלה, לא היה נוצר מצב זה. ברור שהיתה שם זריעה של זרעי החורבן".
עד כאן חלק א' בראיון.