חוק חדש בטקסס, שנכנס לתוקפו ביום רביעי האחרון, מאפשר לרוב תושבי המדינה להחזיק בנשק חם ולשאת אותו בפומבי מבלי לקבל אישור או הכשרה - דבר שלפי מומחים יקשה על גורמי אכיפת החוק להגן על הציבור.
החקיקה החדשה השנויה במחלוקת, היא האחרונה בשורה של הצעות חוק התומכות בנשק, שהוציאו מחוקקי המדינה, וזאת במקביל לזינוק בתקריות האלימות עם נשק בטקסס ובכל רחבי ארצות הברית.
מספר אירועי הירי המדינה הדרומית, לא כולל התאבדויות, עלה השנה ב-14% עם כ-3,200 תקריות - זאת לעומת התקופה המקבילה בשנת 2020, אז נרשמו כ-2,800 אירועים. כך על פי נתונים שנמסרו מארגון 'ארכיון אלימות בנשק' (GVA). אם להשוות את הנתונים לאלו שמשנת 2019, מדובר בעלייה של 50% כאשר אז אירעו 2,100 תקריות ירי.
"לאפשר לכל אחד לשאת נשק בפומבי, מבלי לשאול שאלות, בלי לבדוק רקע או להכשיר אותו, זה מאוד מסוכן", אמר אנדרו קארווסקי, מומחה למדיניות ב-Everytown for Gun Safety, הארגון הגדול ביותר למניעת אלימות בנשק.
מושל טקסס, גרג אבוט (צילום: Getty Images)
פעילים שמרנים עבדו במשך שנים על הצעות חוק לנשיאת נשק ללא היתר, אך הן נתקעו בשלוש ישיבות החקיקה האחרונות. מושל טקסס, גרג אבוט, חתם על החוק אשר בית הנבחרים אישר בהצבעה שעברה 82-62, למרות התנגדות הדמוקרטים, והצהיר כי החוק "מאפשר חופש במדינה".
אך גורמי אכיפת החוק מודאגים מאוד מהצעת החוק החדשה. מפקד משטרת דאלאס, אדי גרסיה, אמר כי נשיאת נשק באופן חופשי תקשה על השוטרים להבדיל בין "בחור טוב עם אקדח לבין בחור רע עם אקדח. זה הופך את העבודה שלנו, של הגברים והנשים שלנו, למסוכנת יותר. על בעלי אקדחים מוטלת החובה לוודא כי כלי הנשק שלהם מטופל בבטחה וחובה עליהם להיות מודעים לחוקים הרלוונטיים".
"החזקת נשק ויכולת תפעול כלי נשק בצורה בטוחה, דורשת לא רק היכרות עם מערכת הנשק, אלא גם רמת מיומנות גבוהה", אמר פרנק שטראוב, מנהל המרכז למחקרי אלימות המוניים בקרן הלאומית למשטרה.
החוק, אשר מכונה חוק הבית 1927, חל על תושבי טקסס בני 21 ומעלה, ואינו כולל אנשים שנאסר עליהם להחזיק נשק באופן חוקי - כגון אלה שהורשעו בעבירה, תקיפה, אלימות במשפחה או איומי טרור. לפני כניסת החוק הנוכחי לתוקפו, התושבים יכלו לשאת אקדחים רק עם רישיון, ונדרשו לעבור הכשרה, כמו גם בחינה בכתב ובדיקת מיומנות.
הרפובליקנים, אשר תומכים בחוק, הצדיקו את החוק בטענה כי ביטול דרישת הרישוי, מסירה "מחסום מלאכותי" בזכות של התושבים לשאת נשק על פי החוקה, והבטיחו לטקסנים גישה רחבה יותר "להגנה על עצמם או על המשפחות שלהם".
"הצעת החוק הזאת, בעיני, היא שיקום האמון של האזרחים שלנו", אמר הסנאטור הטרסני צ'ארלס שוורטנר, רפובליקני ונותן חסות להצעת החוק. "אם יש ברשותך נשק, אתה אמור להיות מסוגל לשאת נשק".
טקסס, למעשה, מצטרפת לשורה של מדינות שמרניות אחרות, כמו איווה, טנסי, מונטנה, יוטה וויומינג, שאימצו השנה חקיקה דומה אשר מאפשרת נשיאת נשק ללא היתר, זאת בעוד הנשיא ג'ו ביידן מנסה לטפל באלימות בנשק בעקבות העלייה במקרים.
ביותר מ-40 מדינות, התושבים יכולים לשאת רובים טעונים חצי אוטומטיים בפומבי ללא רישיון או הכשרה. חמש מדינות, כולל קליפורניה ומחוז קולומביה, אוסרות על החזקת נשק בציבור של רובים ארוכים טעונים, בעוד שרק מסצ'וסטס, מינסוטה וניו ג'רזי דורשות היתר לנשיאת אקדחים בפומבי. ב-29 מדינות בארה"ב, אזרחים יכולים לשאת נשקים ארוכים טעונים באופן גלוי סביב עיר הבירה. כך עולה מנתונים של Everytown for Gun Safety.
אם אדם נראה נושא נשק חם בהפגנה, או אפילו בחנות, גורמי אכיפת החוק לא יוכלו לעשות יותר מדי, אלא אם כן האדם מתנהג בצורה לא חוקית, אמר קרווסקי. "אחת היסבות לכך שנשיאת נשק בציבור כל כך מסוכנת, היא בגלל שכל כך קשה לאכוף. קשה לשוטרים להבין, כשהם רואים מישהו הולך ברחוב עם נשק סער צבאי, להבין מה כוונותיו ולהגיב בהתאם".
שטראוב טוען כי למרות שלכולם יש את הזכות לרכוש ולשאת נשק, כפי שהותר בתיקון השני לחוקה, אותם אנשים "צריכים לעבור תהליך שמבטיח כי החזקת כלי הנשק נעשית בצורה בטוחה". אבל לדבריו, לא לכולם צריכה להיות גישה לכלי המסוכן, במיוחד אלה שנאבקים במחשבות אובדניות, בעיות בריאות הנפש ואנשים עם היסטוריה של אלימות במשפחה. "עלינו לדאוג שיהיו אמצעי הגנה המגינים על האדם הנושא את הנשק, וכן על הציבור הרחב", אמר.