אחרי שטקסס אישרה את החוק האוסר על הפלות אחרי שישה שבועות של הריון, הנשיא ג'ו ביידן נשבע ביום רביעי כי יגן על זכויותיהן של נשים להחליט על גופן. עם זאת, הבית הלבן היה מעורפל לגבי מה הנשיא יעשה, או בכלל יכול לעשות, בטווח הקרוב.
הנשיא ג'ו ביידן (צילום: Getty Images)
"החוק הקיצוני בטקסס פוגע באופן בוטה בזכות החוקתית מפסק הדין 'רו נגד וייד' התקדימי שקיים כבר כמעט חצי מאה", אמר ביידן בהצהרה, כאשר התייחס לחוק שעבר בשנת 1973, אך לא הסביר אילו צעדים, אם בכלל, הבית הלבן ינקוט עבור כך.
תומכי זכויות ההפלות נמצאים בקשר עם הבית הלבן הקונגרס, והם קוראים לשניהם לפתח אסטרטגיה בתגובה, במיוחד כאשר קיים חשש שבית המשפט העליון מתכוון לשנות את חוק 'רו נגד וויד' ואף לבטל אותו.
החוק במדינת טקסס נכנס לתוקפו ביום רביעי בבוקר, לאחר שבית המשפט העליון החליט שלא לפעול בערעור כדי להשהות את החוק החדש - אשר לא רק אוסר על הפלות לאחר הדופק של העובר, כלומר בסביבות השישה שבועות, אלא גם מאפשר לאזרחי טקסס לתבוע את אלה שמבצעים את הניתוח ואף לאלה שעוזרים לאישה להגיע למרפאה.
למרות שבית המשפט העליון עדיין יכול לבטל את החוק בטקסס בימים הקרובים, ההחלטה ביום רביעי חידשה את הקריאות לשינוי הרב בכית המשפט, והעלה שאלות לגבי הצעדים שהבית הלבן והדמוקרטים יכולים לנקוט - אם בכלל.
הפגנה נגד איסור הפלות (צילום: AP)
מזכירת העיתונות של הבית הלבן, ג'ן סאקי, אמרה כי כל פעולה של משרד המשפטים בתגובה לחוקי ההפלות, תתבצע באופן עצמאי על ידי המחלקה. עם זאת, כמה מחוקקים דמוקרטים הודו כי לא סביר שמספיק מחוקקים יתמכו בסנאט בחקיקה אשר תעגן את הנגישות לביצוע הפלות.
הנציגה ג'ודי צ'ו מקליפורניה, שהגישה את החוק להגנה על אפשרות להפלה, דחקה בבית הלבן לסייע לשכנע מספיק סנאטורים לתמוך בכך. "אנחנו בהחלט נזדקק לעזרתם כדי לקבל את הצבעותיהם של הסנאטורים", אמרה, "אנחנו צריכים את כל המשאבים הזמינים, אך במיוחד את הקול החזק ביותר בארץ, וזה הנשיא ביידן".
הצהרתו של ביידן העבירה ביקורת חריפה על החוק החדש, לפיה היא "תפגע באופן משמעותי בנגישות של נשים לטיפולים שהן צריכות, במיוחד בקהילות צבעוניות ואינדיבידואלים עם הכנסה נמוכה". הרבה מחוקקים פרוגרסיבים, אשר מאוכזבים מהממשל שלא פעל מספיק עד עכשיו, בירכו על נקיטת העמדה החריפה יותר.
"זוהי הפעם הראשונה שהמילה 'הפלה' נאמה על ידי משרדו של הנשיא", אמרה קרולין מלוניי, הנציגה מניו יורק. "והבית הלבן חייב להמשיך לקחת חלק פעיל בשימור זכויות ההפלה בארצות הברית, ולהקדיש את כל האמצעים לכך".
הפגנה נגד איסור הפלות (צילום: AP)
סאקי אמרה כי הנשיא ימשיך "לדחוף" את הקונגרס לפעול, והוסיפה ש"אין שאלה" כי בכירי הבית הלבן ידונו באופן התגובה לחוק.
אך אפילו שהרוב הדמוקרטי בבית הלבן בעד נגישות להפלות, הסנאט מציב מחסומים רציניים. "האם אנחנו יכולים להשיג 60 בסנאט? אני לא יודעת", אמרה ג'קי ספייר מקליפורניה, אשר טענה כי החוק בטקסס "אומר לנשים שאין להן שליטה על הגוף שלהן".
נוסף לכך, יותר ויותר דמוקרטים קוראים לשנות את הרכב השופטים בבית המשפט העליון, כדי להתנגד לנטייתו השמרנית, אך ביידן שלל את הרעיון במהלך קמפיין הנשיאות שלו. הנשיא "יחכה" לשמוע מהוועדה לשינוי שופטים, אותה הקים הבית הלבן מוקדם יותר השנה.