מושל קליפורניה, גווין ניוסם, אמר שהוא מתכנן שהמדינה שלו תהפוך ל"מקלט" עבור נשים הרוצות לבצע הפלה – זאת במידה וישתנה פסק הדין 'רו נגד וויד', הקובע כי איסור על הפלות סותר את חוקת ארצות הברית.
מושל קליפורניה, גווין ניוסם (צילום: איי.פי)
דבריו של המושל מגיעים בזמן שבית המשפט העליון שומע את הטיעונים במה שעשוי להוות אתגר מהותי לפסק הדין 'רו נגד וויד' משנת 1973, בתיק שהגישה מדינת מיסיסיפי בניסיון לבטלו.
בשיחה עם סוכנות הידיעות איי.פי, ניוסם אמר כי הוא מודע לכך שמטופלים מחוץ למדינה צפויים לנהור לקליפורניה אם פסק הדין ישתנה. "נהיה מקלט", אמר ניוסם, "אנחנו בוחנים דרכים לתמוך, ובודקים דרכים להרחיב את ההגנה שלנו".
מושל קליפורניה אמר לאיי.פי שהוא מתכנן לפנות מקום בהצעת התקציב שלו בינואר הקרוב, לכמה מההצעות שהעלתה המועצה לעתיד ההפלות בקליפורניה – קבוצה שהקים ניוסם הכוללת למעלה מ-40 ספקי הפלות וארגוני הסברה. לאחרונה, המושל פרסם רשימה של 45 המלצות שייסיעו להפוך את ההפלות לזמינות יותר, עם הוראות נוספות לתרחיש בו ישתנה פסק הדין מ-1973.
"אם רון נגד וויד ישתנה או ימחק, כפי שרוב המשקיפים המשפטיים צופים, 26 מדינות כנראה יאסרו על הפלות – מה שיגדיל את מספר החולים מחוץ למדינה שימצאו את המרפאה הקרובה ביותר להם בקליפורניה, מ-46 אלף ל-1.4 מיליון. עלייה של כמעט 3,000 אחוזים", נכתב בדו"ח המועצה.
המלצות מועצת ההפלות מקליפורניה, כוללות בקשה להגדיל את ההשקעה של המדינה בקרנות הפלות, כדי להקל על עלות השירותים הרפואיים ולהפוך ספקים לנגישים יותר. הם הציעו ליצור ולממן "תוכניות טיפול ללא פיצוי", שלמעשה ישלמו על לינה וטיפול לאנשים שמגיעים מחות למדינה ומחפשים הפלות.
בית המשפט העליון כבר אמר כי הוא פתוח לעמדה של מדינת מיסיסיפי, לפיה הפלה תיאסר לאחר 15 שבועות של הריון. אם ביהמ"ש אכן יבטל את רון נגד וויד, זה יעניק לגיטימציה למדינות שכבר אסרו הפלות ונלחמות במתנגדים בבתי המשפט, כמו לואיזיאנה, קנטקי וטקסס.