סדרת הרומנים הגרפיים על השואה הנקראת "מאוס", נאסרה על ידי ועדת בית ספר בטנסי בשבוע שעבר בטענה לתוכן לא ראוי. הדבר עורר סערה – ומאז הספר זינק לראש רשימת רבי המכר של אמזון. כמו כן, יותר מ-83,000 דולר גויסו עד כה כדי לרכוש את הספר ולתת עותקים בחינם עבור תלמידים.
הספר 'מאוס' (צילום: רויטרס)
סדרת הספרים בת ה-30 שנה, זוכת פרס פוליצר, של הסופר ואמן הקומיקס היהודי-אמריקני ארט ספיגלמן, לא הייתה אפילו ברשימת 1,000 המובילים של אמזון בתחילת השבוע שעבר. אך כאמור, הדברים השתנו לאחר שמחוז מקמין בטנסי הודיעה על איסור לימוד הספר, בטענה לאלימות "מיותרת", עירום וקללות בספר.
אבל עד יום שני, האוסף המלא היה בראש "המוכרים ביותר בקטגוריית הרומנים הגרפיים הספרותיים" של אמזון, כאשר הכרך הראשון והשני מחזיקים את התואר של שלושת הגדולים באתר המקוון. הביקוש כל כך גדול, עד כדי שאמזון הזהירה שעותקים לא יהיו זמינים עד סוף פברואר.
במקביל לזינוק המטורף במכירות הספר "מאוס", חנות ספרים בנוקסוויל השכנה למחוז מקמינן, פתחה בגיוס תרומות מקוון לקניית עותקים עבור סטודנטים בארצות הברית – ועד כה, לפי הנתונים מיום שני, היא גייסה יותר מ-83,000 דולרים. מדובר פי ארבעה מהיעד שהוצב תחילה, 20,000 דולר.
"יצירת המופת של ארט ספיגלמן היא אחד הרומנים הגרפיים החשובים, המשפיעים ביותר בכל הזמנים. אנחנו מאמינים שזה קריאה חובה לכולם", כתבה נותנת החסות לגיוס הכספים.
מתוך הספר 'מאוס' (צילום: רויטרס)
ספיגלמן עצמו, שכאמור זכה בפרס פוליצר בשנת 1992 על הקומיקס שכתב אשר מתאר את החוויות של אביו כניצול שואה, תקף את החלטת בית הספר, ורמז כי אינו מופתע מהתגובה התומכת.
"הנהלת בית הספר הייתה יכולה לבדוק עם מי שכבר אסר את פרסום הספר, ולדימיר פוטין", אמר הסופר בן ה-73 לרשת CNBC. "הוא הפך את המהדורה הרוסית של 'מאוס' ללא חוקית עוד בשנת 2015... והמו"ל הקטן נמכר מיד ונאלץ להדפיס שוב ושוב".
"אפקט סטייסנד היכה שוב", הוסיף הסופר, אשר התייחס למנוח שנתבע בשנת 2003, כאשר הזמרת ברברה סטרייסנד ניסתה לאסור פרסום תמונות של הבית שלה – מה שבמקום זאת הוביל לעשרות אלפי אנשים שצפו בהן בפעם הראשונה.
נוסף לכך, ספיגלמן אמר שהוא מקווה "לתאם אירוע פומבי או בזום באזור מקמין, שבו אני אדבר ואקבל שאלות על 'מאוס' עם אזרחים מקומיים".
ארט ספיגלמן (צילום: Getty Imges)
חנויות נוספות הציעו עותקים בחינם של הספר "מאוס" עבור תלמידים שנפגעו במחוז מקמין, בעוד שפרופסור מקרוליינה הצפונית הציע להם קורס מקוון בחינם על הספר.
כזכור, מועצת בית הספר הצביעה ב-10 בינואר להסיר את "מאוס" מרשימת הספרים שלה בגלל "שפה לא הולמת" ואיור של אישה עירומה. בהצהרה שנמסרה בשבוע שעבר, מוסד הלימודים התעקש כי "השימוש המיותר של הספרים בניבולי פה, עירום ותיאור האלימות וההתאבדות שלו", הפכו אותו ל"פשוט מבוגר מדי לשימוש בבתי הספר שלנו".
"אנחנו לא מפחיתים מערכו של 'מאוס' כיצירת ספרות משפיעה ומשמעותית, וגם איננו חולקים על החשיבות של ללמד את הילדים שלנו את הלקחים ההיסטוריים והמוסריים והמציאות של השואה", נמסר מהדירקטוריון. "להיפך, ביקשנו מהמנהלים שלנו למצוא עבודות אחרות המשיגות את אותן מטרות חינוכיות בצורה מותאמת יותר לגיל. אנחנו פשוט לא מאמינים שהעבודה הזו היא טקסט שמתאים לתלמידים שלנו ללמוד".