הנשיא ג'ו ביידן סופג ביקורת מצד הדמוקרטים והרפובליקנים כאחד, על תגובת הבית הלבן לפעולות של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין – שפרס כוחות "שומרי שלום" באזורים במזרח אוקראינה, מהלך אשר ככל הנראה מסמן את תחילתה של הפלישה.
ביידן ופוטין (צילום: Getty Images)
לאחר שהנשיא פוטין חתם על צו נשיאותי המכיר בכך שאזורי דונייצק ולוהנסק הם עצמאיים, ממשל ביידן הטיל סדרה של סנקציות אשר ימנעו מהאמריקנים לבצע "השקעות, סחר ומימון" בשטחים אלה. לאחר מכן, הבית הלבן אמר כי צעדים נוספים יוכרזו בקרוב.
בתגובה לצעדים אלה, הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם אמר כי פוטין "משחק במערב כמו בכינור", וקרא לעונשים חזקים שנועדו "להרוס את הרובל ולרסק את משק הנפט והגז הרוסי".
זמן קצר לאחר מכן, גרהאם פרסם בטוויטר את נאומו של פוטין, בו הוא דיבר על ברית המועצות לשעבר, הטיח במערב על הרחבת הנוכחות של נאט"ו באירופה – וטען להחזרת אוקראינה לרוסיה.
"ההחלטה של פוטין להכריז על מזרח דונייצק ולוהנסק כאזורים עצמאיים בתוך אוקראינה, היא גם הפרה של הסכמי מינסק וגם הכרזת מלחמה נגד תושבי אוקראינה", אמר הרפובליקני מקרוליינה הדרומית. "כאשר זה מגיע לבריונים כמו פוטין, שמשבים סדרי עולים והורסים דמוקרטיות – מספיק זה מספיק".
(צילום: EPA)
חבר בוועדת החוץ של הסנאט, ג'ים הירש מאיידהו, קרא גם הוא לתגובה אסרטיבית יותר כדי להרתיע את המיליטנטיות של הנשיא הרוסי. "פוטין משתמש בעשן ובמראות כדי להמשיך להפיל את הריבונות של אוקראינה, בתקווה שהמערב לא יגיב – מה שהוכח כנכון עד כה. האירועים של היום הם בגדר פלישה", אמר הירש הרפובליקני.
"זו בדיוק סוג הפעולה שרבים מאיתנו ציפו לה, וזה צעד אחד קרוב יותר למטרה הברורה של פוטין – לפרק את הריבונות של אוקראינה. ארה"ב ובעלות בריתנו חייבות ליישם מיד סנקציות קשות, כאלה שפוטין לא יכול להתעלם מהן", המשיך. "העולם מסתכל – ויש צורך בפעולה נחרצת".
יו"ר בית הנבחרים לשעבר, ניוט גינגריץ', השווה את תשובתו של ביידן אל מול צעדיו של פוטין – לאלה של ראש ממשלת בריטניה לשעבר נוויל צ'מברליין אל מול אדולף היטלר, כאשר כוחותיו של המנהיג הנאצי כבשו חלקים מאירופה בסוף שנות ה-30.
"ממשל ביידן מדבר – ופוטין פועל. זה שידור חוזר כל כך ברור של צ'מברליין, שמנסה להתמודד עם היטלר, שהוא קצת יותר מפחיד", כתב גינגריץ' הרפובליקני. "פוטין דוחף מיום ליום, ואין לו פחד מנאט"ו כי אין לו פחד מארצות הברית או הנשיא שלה".
גם דמוקרטים דחקו בנשיא לנקוט בצעדים נחרצים יותר כדי להרתיע את רוסיה. הסנאטור בוב מננדס מניו ג'רזי, יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, אמר כי פוטין ביצע "מעשה של תוקפנות ללא התגרות, והפרה חצופה של החוק הבינלאומי. ההכרה הבלתי חוקית הזו היא התקפה על ריבונות אוקראינה".
"אם כוחות רוסים נוספים או כאלה מיופי כוח חוצים אל דונבאס, לממשל ביידן ובעלי בריתנו האירופים אסור להסס בהטלת סנקציות מוחצות. חייבות להיות עלויות מוחשיות, מרחיקות לכת ומהותיות עבור רוסיה בתגובה למעשה הלא מוצדק הזה", אמר.
הסנאטור כריס קונס מדלאוור, חבר בוועדת החוץ של הסנאט ובעלת ברית ותיק של ביידן, כתב: "זה הזמן לנקוט בפעולה להטלת עלויות משמעותיות על הנשיא פוטין והקרמלין. בפעולתו של פוטין, הנשיא הרוסי דחה את הסכם מינסק ובבירור הפר את הריבונות האוקראינית ואת החוק הבינלאומי".