צוות חוקרים מאוניברסיטת גטבורג עשה זה עתה צעד נוסף לקראת ההבנה כיצד המערכת החיסונית מפתחת עמידות כנגד COVID-19. במשך שישה חודשים, החוקרים במכון Sahlgrenska של האוניברסיטה חקרו 156 עובדים מחמישה מכוני בריאות שגויסו במהלך אפריל ומאי 2020 לטיפול בחולים ועשו זאת בלא חיסונים.
אף אחד מהעובדים לא חוסן נגד COVID-19, ורובם נאלצו לעבוד עם חולים נגועים על בסיס יומי במהלך שיא המגיפה.
הם זיהו את IgA (אימונוגלובולין A) בדרכי הנשימה של כמה מהצוותים שלא נדבקו ב-COVID-19, כמה שיכול להעיד שהיה להם נוגדן במערכת החיסון כל הזמן הזה. נוגדנים אלו נמצאים באופן טבעי בהפרשות ריריות בדרכי הנשימה ובמערכת העיכול, שם הם מגנים על הגוף על ידי קשירה לווירוסים ושאר אורגניזמים פולשים.
קורונה הנגרמת על ידי נגיף SARS-CoV-2, גבתה את חייהם של יותר מ-6 מיליון אנשים מאז תחילת המגיפה ב-2020. למעשה, כמה חוקרים אומרים שהמספר האמיתי של החיים שאבדו מ-COVID-19 עד 31 בדצמבר 2021 היה 18.2 מיליון, יותר מפי שלושה ממספר ההרוגים הרשמי.
המחקר הנוכחי נועד לחשוף גורמים בריאותיים שנראו כמציעים נגנה לבלתי מחוסנים.
"לכולנו יש IgA", אמרה כריסטין ונראס, פרופסור לבקטריולוגיה קלינית באוניברסיטת גטבורג, ורופאה בכירה בבית החולים האוניברסיטאי שהיתה חלק מצוות המחקר.
"זה נמצא על הריריות, ו-COVID- 19 הוא זיהום שמתפשט דרך אותם ממברנות. לכן חשבנו שחשוב לחקור מה קרה כשאנשים בריאים לגמרי נתקלו בנגיף הקורונה, לפני החיסונים".
"מהמשתתפים במחקר שלנו, אף אחד שנדבק ב-COVID-19 לא נזקק לאשפוז", המשיכה.
על פי תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת European Journal of Immuology, שליש מהעובדים המטפלים פיתחו נוגדנים ל-COVID-19, והם נפרדו לשתי קבוצות על סמך דפוסי נוגדנים. קבוצה אחת שהחזיקה בנוגדני IgA מעולם לא נכנעה ל-COVID-19, כאשר למשתתפים בקבוצה השנייה היו נוגדני IgG וגם תאי T והם אלה שדווקא חלו במחלה.
מאפיינים נוספים שנראה כי מספקים הגנה מפני זיהום היו להיות אישה ובעלת אלרגיה מסוימת בדרכי הנשימה.
הנתונים, לעומת זאת, אינם תומכים ברעיון שלמי שאין נוגדנים נגד COVID-19 יש תאי T מגנים, שהם חלק ממערכת החיסון המתמקדת בחלקיקים זרים ספציפיים.