מספר האמריקאים העשירים אשר מבקשים אזרחות או תושבות במדינות זרות זינק בשלוש השנים האחרונות, כאשר מיליארדרים, יזמי טכנולוגיה וידוענים בארצות הברית מחפשים "תוכנית מגירה" עבור המשפחות שלהם. כך אמרו מספר חברות השקעות להגירה לרשת החדשות 'אינסיידר'.
(צילום: Shutterstock)
יותר מ-12 מדינות ברחבי העולם מציעות את מה שמכונה "דרכוני זהב" וויזות המאפשרות לזרים אמידים לקבל אזרחות או תושבות בתמורה להשקעה במדינה. לפי 'פורבס', התוכניות היקרות ביותר נעות בין 1.1 מיליון דולר במלטה ועד ל-9.5 מיליון דולר באוסטריה.
"אנחנו רואים בתוכניות האלה פוליסת ביטוח", אמרה אזדין סולמין, שותפה מנהלת ב-Latitude Residency & Citizenship. "היו לנו כמה מיליארדרים שפנו אלינו ושאלו מה המקום הטוב ביותר לחיות בו אם יש אסון אקלים, או אם תהיה עוד סערה, או מגפה עולמית אחרת".
החברה Latitude, שמדריכה משקיעים עשירים ברחבי העולם בתהליך הגשת הבקשה לדרכונים, אמרה כי הפניות מארצות הברית גדלו ב-300 אחוזים בין 2019 ל-2021. החברה Henley & Partners, אחת ממתווכות האזרחות הגדולות בעולם, אמרה המכירות עלו ב-327 אחוזים בין שנת 2019 ל-2020, ועד ל-2021 המספר עלה בעוד 10%.
לדברי דומיניק וולק, ראש מחלקת לקוחות פרטיים ב'הנלי אנד פרטנרס', ישנם ארבעה דברים שמניעים אנשים להגיש בקשות אזרחות במדינות זרות: קורונה, שינויי אקלים, מטבעות קריפטוגרפיים וקונפליקטים.
הוא גם ציין את העובדה שהעלייה האחרונה החלה במהלך ממשל טראמפ והסלימה עם הסגר בגלל התפרצות מגפת הקורונה.
"בסגרים הקפדניים הייתה נקודה שבה אם היה לך רק דרכון אמריקאי, לא תוכל להיכנס לאירופה", אמר וולק. "אני חושב שזה גרם להרבה אנשים עשירים להבין שהם עשויים להיות קצת יותר שבירים ממה שהם חשבו".
ריז ג'פרי, מנכ"ל חברת Dasein Advisors, אמר שהוא קיבל יותר פניות מאמריקאים בשלוש השנים האחרונות מאשר ב-20 שנים הקודמות יחד. לדבריו, רוב הלקוחות האמריקאים מגיעים מעולם הטכנולוגיה, נדל"ן או קריפטו, ולרוב הם שווים בין 20 ל-50 מיליארד דולר.
הדבר היחיד שמשותף לכולם, לטענתו, זה הפחד השורשי לגבי עתיד החברה האמריקאית.
החברות ציינו כי היתר השהייה לחמש שנים של פורטוגל - המאפשר נסיעה ללא ויזה ל-26 מדינות באיחוד האירופי - היא התוכנית המבוקשת ביותר בקרב משקיעים אמריקאים. הוויזה דורשת השקעה מינימלית של קצת יותר מ-200 אלף דולר ושהייה ממוצעת של שבעה ימים בשנה בפורטוגל. עם פקיעת ההיתר, התושבים יכולים להגיש בקשה לאזרחות רשמית.
"פורטוגל היא קליפורניה הבאה", אמרה סולימן, שציינה כי "עושר אדיר הולך לשם".
אמריקאים עשירים במיוחד רוצים לשתול שורשים באירופה כ"תוכנית מורשת" עבור הילדים והנכדים שלהם, הוסיפה. "הרבה מהם מאוכזבים ממה שקורה בארצות הברית, או שלא רואים את ההזדמנויות בפעם ראו במדינה".