גורמים רשמיים בבריסל האשימו שוב ושוב את מוסקבה בהעלאת עלויות האנרגיה והמזון, תוך הקפאת פרויקטים משותפים של אנרגיה רוסית-אירופית ודחיית משלוחי גז ונפט רוסיים. ביום שישי אישר האיחוד האירופי רשמית חבילת סנקציות שישית, הכוללת תוכניות להפסקה הדרגתית של רכישות של נפט גולמי רוסי.
"קוצר הראייה של פוליטיקאים אירופאים, לא רוסיה, עורר את משבר האנרגיה, ורוסיה מוכנה לנקוט בצעדים הדרושים כדי להקל על משבר מזון עולמי", אמר הנשיא ולדימיר פוטין.
"אנחנו רואים ניסיונות להעביר את האשמה למה שקורה בשוק האוכל על רוסיה, אבל זה ניסיון להטיל את האשמה על מישהו אחר", אמר פוטין בראיון עם Rossiya-1 ביום שישי.
הוא נזכר שבניגוד לטענות הפוליטיקאים המערביים, הבעיות בשוק המזון העולמי החלו במהלך מגיפת ה-COVID-19, הרבה לפני שרוסיה התחילה את המבצע הצבאי המיוחד שלה באוקראינה. פוטין גם הציע שתפקידה של אוקראינה כיצואנית סחורות מזון אינו משמעותי כמו שהמערב טוען.
"העולם מייצר כ-800 מיליון טונות של דגנים וחיטה בשנה. כעת נאמר לנו שאוקראינה מוכנה לייצא 20 מיליון טון. 20 מיליון טון בהשוואה ל-800 מיליון טון שהעולם מייצר הם 2.5 אחוז מהנתון הזה. אבל אם נצא מהנחה שהחיטה מהווה רק 20 אחוז מכלל אספקת המזון (וזו המציאות, אלה לא הנתונים שלנו אלא אלו של האו"ם) זה אומר ש-20 מיליון הטונות הללו של חיטה אוקראינית מהווים 0.5 אחוז", אמר.
פוטין הוסיף כי נתון של "20 מיליון טון" הוא נתון היצוא הפוטנציאלי, כאשר היכולות האמיתיות של קייב כיום מתחת לזה.
פוטין תיאר את החלטת מדינות המערב להטיל סנקציות על יצרני דשנים רוסים כ"מדיניות קצרת רואי, מטופשת ושגויה" אשר "מובילה למבוי סתום".
הוא הזהיר כי בשל הסנקציות, המצב בשוק הדשנים העולמי יחמיר, כאשר מחירי המזון צפויים בהמשך לעלות עוד יותר.
כך גם לגבי אנרגיה, אמר הנשיא הרוסי, וציין כי מדינות המערב העריכו יתר על המידה את האפשרויות של מקורות אנרגיה חלופיים, וכי מדיניות "קצרת הראייה" של בריסל עומדת מאחורי מצב המחירים הנוכחי.
פוטין דחה את הטענות לפיהן רוסיה ניסתה כביכול לחסום את יצוא התבואה האוקראינית, כינה את ההאשמות "בלוף" והצביע על כך שהדרך הזולה ביותר לייצא תבואה אוקראינית תהיה בעצם שליחתן דרך בלארוס, אך הדבר ידרוש הסרה של סנקציות נגד מינסק.
פוטין קרא לקייב לפנות אזורים בשליטתה ולהבטיח ייצוא בטוח של אספקת מזון.
הוא הוסיף כי יש עדיין עשרות ספינות מסחריות זרות שלכודות בנמלי אוקראינה, וכי הצוותים שלהן מוחזקים למעשה כבני ערובה.
הנשיא הרוסי גם הודיע כי רוסיה מוכנה להגדיל את יצוא החיטה שלה ל-50 מיליון טון. "בשנה החקלאית הנוכחית של 2021-2022, נייצא 37 מיליון טון, ובשנים 2022-2023 אני חושב שנעלה את זה ל-50 מיליון טון", אמר.