"אני יכול להודיע לתושבי מקסיקו שלא אלך לפסגה", הכריז נשיא מקסיקו, אנדרס מנואל לופז אוברדור, לגבי 'פסגת אמריקה' שארה"ב מארחת בימים אלה בלוס אנג'לס. "אני לא אלך לפסגה כי לא כל המדינות ביבשת אמריקה מוזמנות". 'אקסיוס' תיאר את הדברים החריפים והבוטים כ"מכה לנשיא ביידן, שמבקש למצב מחדש את ההשפעה של ארה"ב באמריקה הלטינית ובאיים הקריביים, שהפכו קשורות יותר לסין בשנים האחרונות".
הפסגה המדוברת תצא לדרך ביום שני, ותימשך עד יום שישי הקרוב.
ביידן ביקש להשתמש בפסגה כהצגת 'אחדות' תחת מנהיגות אזורית של ארה"ב אך היעדרותו המובהקת של המנהיג המקסיקני, מגלה שמדובר בתדמית.
"לא יכולה להיות פסגה אם כל המדינות לא יוזמנו", אמר לופז אוברדור במסיבת עיתונאים שערך במקסיקו בה הדגיש הנשיא המקסיקני כי ביידן "לא מכבד את הריבונות של המדינות האלה, או את עצמאותן" בכך שהוא אינו מזמין אותן. לביקורת המקסיקנית הצטרפו בוליביה, גואטמלה, הונדורס ואנטיגואה-ברבודה - שהודיעו כי מנהיגיהן גם הם לא ישתתפו בפסגה שתיערך בדרום קליפורניה.
התנגדות שכזו, של מדינה וכלכלה חשובה כמקסיקו לפסגה אזורית בסדר גודל שכזה גוררת מבוכה לבית הלבן בהתחשב בכך שהנושא העיקרי של מדיניות החוץ של ביידן היה אמור להיות שיתוף פעולה בין מדינות אמריקה נגד רוסיה וסין. כידוע מדינות כונצואלה וקובה ממילא כבר נתפסות כנתונות תחת ההשפעה הרוסית והסינית, והתעלמות מקסיקנית לא מועילה למצב הנוכחי.
This is huge: The US government's Summit of the Americas begins today in Los Angeles, California.
— Benjamin Norton (@BenjaminNorton) June 6, 2022
Mexico's President López Obrador (AMLO) has officially confirmed that he is not attending, to protest the US refusal to invite Cuba, Venezuela, and Nicaraguahttps://t.co/Pz6t4SwaTa
בחודש שעבר הדגיש הנשיא המקסיקני כי יש להזמין את כל המדינות לפסגה על מנת לקדם ולהבטיח את "אחדותה של אמריקה כולה".
לופז אוברדור אמר שהוא מקווה לבקר בבית הלבן ביולי כדי לדבר עם ביידן על "השילוב" של כל מדינות אמריקה במטרה ליצור משהו הדומה לאיחוד האירופי ביבשת.
על רקע המלחמה הרוסית באוקראינה והעומס על משק האנרגיה העולמי, ממשל ביידן ביקש להוציא את ונצואלה של ניקולאס מדורו מ''הבידוד" בניסיון לנצל מקורות "חלופיים" של נפט, אך נראה שאי ההזמנה של ונצואלה מעידה על מדיניות חוץ מעט פחדנית ולא קוהרנטית - קרי, נפט כן, דיפלומטיה לא...
לא לחינם הייתה תקווה בקרב תומכי ונצואלה כי המדינה הענייה תוזמן לפסגת אמריקה, אך כידוע הדבר לא התרחש.