הנשיא ג'ו ביידן פותח את יומו השלישי בביקורו במזרח התיכון, כאשר היום הוא מתמקד במזרח ירושלים ובפגישה עם יו"ר הרשות הפסלטינית, מחמוד עבאס. בתום הפגישה עמו, הנשיא יטוס לסעודיה.
ביידן ועבאס (צילום: Getty Images)
ביידן יכריז על מספר תוכניות עבור קידום רמת החיים של הפלסטינים וחיזוק הממשל ברמאללה, כמו הקלה על הגישה בגשר אלנבי והעברת תקציבי ענק בסך כולל של 316 דולר עבור הפלסטינים – נוסף לכ-500 מיליון שכבר הוכרזו במהלך השנה וחצי האחרונות.
201 מיליון דולר מהסכום שיגיע מהאמריקאים, יופנה לסוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים, אונר"א, שיביא את סכום הסיוע הכולל שהארגון קיבל ממשל ביידן ל-618 מיליון דולר.
ישנה ביקורת ישראלית חריפה מאוד כלפי אונר"א, כאשר לא פעם הוכח שהיא פועלת להנצחת הסכסוך ולהסתה אלימה כלפי ישראלים. בהתייחס לכך, הבית הלבן אמר ש"העבודה של אונר"א חייבת להיעשות תוך כיבוד מלא של עקרונות האו"ם של נייטרליות, סבלנות, זכויות אדם, שוויון ואי-אפליה".
"ארצות הברית מאמינה שפליטים הפלסטינים ראויים לחיות בכבוד, למלא את הצרכים הבסיסיים שלהם ולחיות בתקווה. הכסף ימשיך לספק שירותים חיוניים עבור הפלסטינים בגדה המערבית, בעזה, בירדן, בלבנון ובסוריה", נמסר מהבית הלבן. "זה יסייע בשמירה על היציבות האזורית. תחזק את מעמדה של ארה"ב כתורמת הכי גדולה לאונר"א".
כאמור, לישראל ישנם טענות קשות כלפי אונר"א, כמו הסתרת תוכניות לימוד אנטי-ישראליות שלא עומדות בקנה אחד עם ערכי האו"ם, קידום מושגים כמו 'ג'יהאד' או 'כיבוש', ועידוד שחרור פלסטין. כמו כן, מדינת ישראל לא מצאת על המפות בתוכניות הלימוד שמועברות על ידי אונר"א.
(צילום: Getty Images)
מלבד העברת הכספים לאונר"א, הבית הלבן יעביר מאה מיליון דולר מהסכום לרשת בתי חולים במזרח ירושלים, כמו גם מענקים חדשים במסגרת חוק השותפות במזרת התיכון לשלום.
גם מרכז פרס לשלום יקבל 2.21 מיליון דולר כדי לתמוך ב"שיתוף פעולה וחילופי מקצועות בין מגזרי הבריאות הפלסטינים והישראלים". ארגון בשם Appleseeds יקבל 5 מיליון דולר כדי לספק לאנשי מקוע צעירים, פלסטינים וישראלים, את ההזדמנות לעבוד ביחד וללמוד טנכולוגיה ומנהיגות.
סיוע כספי נוסף יהיה על סף 15 מיליון דולר, והוא יוקדש לתמיכה בפלסטינים שנפגעו קשה מחוסר הביטחון התזונתי ברצועת עזה ובגדה המערבית, שנובעת בעיקר כתוצאה מהפלישה הרוסית לאוקראינה.
נוסף על כך, ישראל הסכימה לאפשר גישה במעבר אלנבי במשך כל שעות היממה, כאשר עד כה היה ניתן לחצות בהלך השבוע בין 8 בבוקר עד 23:30, בסופי שבוע בין 8 בבוקר עד 15:30. המעבר שמש כמעט אך ורק את הפלסטינים, שמתקשים לקבל אישור טיסה מנמל התעופה בן גוריון, ולכן הם נוסעים עד לעמאן.