דנמרק, שוודיה ודרום אפריקה – מדינות עם חוקי פיקוח נשק נוקשים – חוות לאחרונה גל של אירועי ירי המוניים ועלייה כללית באלימות בנשק.
אירוע ירי בדנמרק בשבוע שעבר (צילום: Getty Images)
רק בשבוע שעבר, דרום אפריקה רשמה שני אירועי ירי המוניים, כאשר לפחות 19 בני אדם נהרגו בשתי התקריות הקשות, האחת ביוהנסבורג והשנייה בפיטרמריצבורג. ביוהנסבורג, העיר הגדולה והמאוכלסת ביותר במדינה, נהרגו 15 בני אדם ורבים נוספים נפצעו כאשר חמוש נכנס לבר ופתח באש.
סצנה דומה התרחשה בפיטרמריצבורג, אז שני חמושים נכנסו לבר והחלו לירות לכל עבר, והרגו ארבעה בני אדם ופצעו שמונה נוספים.
שני האירועים הללו התרחשו על אף ההגבלות המחמירות שיש בדרום אפריקה, מה שעל פי מומחים הוביל לשוק שחור גדול של נשקים, כאשר כמעט 13,000 בני אדם נעצרו בין השנים 2020 ל-2021 בגין החזקה בלתי חוקית של נשק חם.
"הדרך היעילה ביותר לצמצם מקרי מוות כתוצאה מאלימות בירי, היא להפחית את זמינות הנשק. כרגע יש לנו אקדחים שמציפים את השוק החוקי, ואז הם עוברים לשוק הלא חוקי", אמרה אדל קריסטן, מנהלת ארגון 'דרום אפריקה נקייה מנשקים'.
זירת הירי ביוהנסבורג (צילום: AP)
לדנמרק, כאמור, גם יש תקנות מחמירות לגבי נשקים חמים, אם כי הם לא הצליחו למנוע את הירי ההמוני שנרשם בשבוע שעבר בקניון בקופנהגן, שבו אדם חמוש באקדח פתח באש אל עבר המבלים במקום, הרג שלושה ופצע שבעה בני אדם.
החוקים הדנים קובעים כי מי שרוצה להחזיק בנשק ברישיון, צריך להוכיח סיבה טובה כדי לשאת אקדח, כמו גם לעבור בדיקות רקע של בריאות פלילית ונפשית. כמו כן, הממשלה שומרת על רישום של אזרחים שמורשים כיום לקנות, להחזיק או למכור רובים.
בשוודיה השכנה, הרשויות מתמודדות כבר כמה שנים עם עלייה בפשיעה בנשק חם, על אף חוקים דומים. על פי דיווחים, המדינה רשמה 342 מקרי ירי ו-46 מקרי רצח בנשק בשנה שעברה, מה שמסמן עלייה מ-25 מקרי ירי בלבד בשנת 2015.
כמו בדנמרק, תושבי שוודיה מוכרחים להוכיח סיבה לבקשתם להחזיק בנשק חם, כאשר התהליך הוא קפדני הכולל בדיקות רקע פלילי ובריאות נפשית, קורס בטיחות בנשק חם ומגבלות על מספר הנשקים שכל אדם יכול להחזיק ברשותו.