מחירי הדלק ברחבי ארצות הברית ממשיכים לרדת, אך נדמה שזה לא בדיוק מצליח לשנות את מה שהבוחרים חושבים על הכלכלה האמריקאית - דבר שאמור להדאיג את הנשיא ביידן לקראת בחירות האמצע שיתקיימו בנובמבר.
אילוסטרציה
בג'ורג'יה יתקיימו בחירות לסנאט, ומדינה זו עשויה להשפיע במידה רבה על זהות המפלגה שתשלוט בגוף העליון של הקונגרס בינואר הקרוב. בשיחה עם התקשורת המקומית, מצביעים רבים הודו בכך שהם שמו לב לירידה במחירי הדלק, אך הם עדיין זועמים על ההתייקרות שנרשמה בכמעט כל תחום אחר, החל ממזון בסופרמרקט וכלה בשכר הדירה.
"אני שמח שכבר לא עולה חמישה דולר לגלון דלק", הצהיר סטאן בן ה-74, תושב העיר הגדולה בג'ורג'יה, אטלנטה, שהצביע לביידן לפני כשנתיים וסייע לו לנצח במדינה, "אבל זה לא מספיק, אי אפשר להמשיך עם ההתייקרות שרואים בכל הדברים האחרים".
גם רג'י האריס בן ה-50 הצביע לביידן ב-2020, והוא בירך על כך ש"כבר לא עולה 100 דולר לתדלק". מצד שני, האריס גם שם לב לכך שסל הקניות הממוצע שלו ושל משפחתו רק הולך ומתייקר: "זה מרגיש כאילו אין שום הקלה למעמד הביניים", אמר.
אטלנטה, העיר הגדולה בג'ורג'יה (צילום: Getty Images)
שיעור התמיכה הכללי בביידן נע סביב כ-39% - אחד הנמוכים ביותר שנשיא קיבל לקראת בחירות האמצע בעשורים האחרונים. שלא במפתיע, מחירי הדלק והאינפלציה הם שניים מנקודות החשש הגדולות ביותר של המצביע הממוצע.
מחירי הדלק בארצות הברית ירדו בכל אחד מ-30 הימים האחרונים, ונכון ליום שישי גלון דלק נמכר, בממוצע, ב-4.57 דולר. אך האינפלציה מזנקת, ובשבוע שעבר פורסם דו"ח ממשלתי לפיו מדד המחירים לצרכן גבוה ב-9.1% בהשוואה ליוני 2021.
כאמור, עד כה הירידה בדלק לא מתורגמת לתחזיות כלכליות טובות יותר, בייחוד מצד המצביע הממוצע. מגמה זו רק ממחישה את הקושי הרב שעמו הדמוקרטים יתמודדו בנובמבר, כאשר ינסו לשמור על השליטה בשני בתי הקונגרס. אם לא די בכך, הבעיות הכלכליות גם צפויות להקשות על ביידן, שכבר הצהיר על כוונתו להתמודד לקדנציה נוספת ב-2024.
הנשיא ביידן, ביום שישי האחרון (צילום: AP)
"המצביעים אומנם רואים ירידה במחירי הדלק, אך איש מהם לא אומר 'יופי, המשבר הכלכלי הסתיים'", מסביר צ'רלס בולוק, מרצה למדעי המדינה באונ' ג'ורג'יה, "זה כמובן משתנה ממדינה למדינה, אבל אצלנו בג'ורג'יה הרפובליקנים דוחפים מסר לפיו האינפלציה והכלכלה הם הדבר החשוב ביותר בבחירות הקרובות, ושג'ו ביידן והדמוקרטים אחראים למשבר".
הנשיא הצהיר לא פעם כי בכוונתו להתמקד במאבק באינפלציה, ואף הפציר בחברות הנפט להגביר את פעילותן. בנוסף, ביידן קרא לקונגרס להשהות את המיסוי הפדרלי על דלק, אך עד כה חקיקה זו לא זוכה לתמיכה מספקת מצד חברי הקונגרס.
באופן מסורתי, המפלגה של הנשיא מאבדת מושבים רבים בקונגרס בבחירות האמצע, אך נדמה שעם המשבר הכלכלי הנוכחי הדמוקרטים עלולים למצוא את עצמם עם תבוסה חסרת תקדים כאשר ייספרו כל הקולות בנובמבר.