מנהיג רוסיה ולדימיר פוטין חתם ביום ראשון על מסמך צבאי שהכריז על ארצות הברית כאיום העיקרי על הביטחון הלאומי הרוסי.
מדובר בעדכון ראשון לדוקטרינת הצי של רוסיה מאז 2015 כאשר אז נעשו השינויים בעקבות סיפוח חצי האי קרים מאוקראינה.
יום ראשון השבוע ציין את 'יום הצי' של רוסיה, מדובר בחג לאומי שנוצר בצו מיוחד של פוטין מ-2017 ושנחגג במצעד ענק של כלי שיט צבאיים על נהר נווה בסנט פטרסבורג - מקום אשר נבחר במיוחד לכבודו של הצאר פיטר הגדול אשר ביסס את רוסיה כמעצמה ימית גדולה.
"המצעד הימי הראשי כולל את הרכיבים הימיים, המוטסים והקרקעיים הנותנים תמונה מלאה של הצי הרוסי המודרני".
"בסך הכל, 47 ספינות קרב, סירות וצוללות של ציי הים הצפוני, האוקיינוס השקט, הבלטי, והים השחור של רוסיה משתתפים במצעד הימי הראשי על נהר נווה", דיווח שירות החדשות 'טאס' הממלכתי של רוסיה.
המצעד כלל גם למעלה מ-40 מטוסים ימיים, מסוקים, מטוסי תובלה, מטוסי קרב, ומפציצים.
לפני שהשיק את המצעד הימי עם נאום ברכה מיוחד למלחים של רוסיה, פוטין חתם על מסמך בן 55 עמודים המפרט את המטרות האסטרטגיות של הצי הרוסי.
במסמך נאמר כי האיום העיקרי העומד בפני רוסיה הוא "המדיניות האסטרטגית של ארה"ב לשלוט באוקיינוסים של העולם", יחד עם התקדמות ארגון האמנה הצפון-אטלנטית (NATO) לקראת גבולותיה היבשתיים של רוסיה.
"בהנחיית דוקטרינה זו, הפדרציה הרוסית תגן בתקיפות ובנחישות על האינטרסים הלאומיים שלה באוקיינוסים של העולם, ותהיה בעלת כוח ימי מספיק להבטיח את ביטחונם והגנתם", נאמר בדוקטרינה הימית החדשה.
לשם כך נאמר במסמך שרוסיה תחפש שיתוף פעולה אסטרטגי וימי גדול יותר עם מדינות כמו איראן, עיראק, ערב הסעודית והודו - שתי האחרונות הן שותפות אסטרטגיות מרכזיות של ארה"ב.
הדוקטרינה גם דחקה ברוסיה לגבש את כוחה הימי בים השחור ובים אזוב בעקבות הפלישה לאוקראינה.
היא תיארה את הקוטב הצפוני כאזור של דאגה מיוחדת עבור רוסיה.
Radio Free Europe (RFE) ציין שפוטין רשם כמה גופי מים אחרים שבהם רוסיה תגן על האינטרסים שלה בכל האמצעים, כולל ים אוחוטסק וברינג והמצר הבלטי וקוריל.
במהלך נאומו ביום הצי, הבטיח פוטין כי טילים היפרסוניים של יימסרו לספינות מלחמה רוסיות במהלך החודשים הקרובים. פוטין מתגאה לעתים קרובות בטילים האלה שנעים כל כך מהר שמערכות נגד טילים אמריקאיות לא יכולות לעצור אותם. הוא גם מתגאה בכך שרוסיה מובילה את העולם בכל ההיבטים של הטכנולוגיה ההיפרסונית, וכתוצאה מכך יש לה הגנה אפקטיבית כנגד נשק היפרסוני אמריקאי.
הצבא הרוסי אמר שהוא בדק בהצלחה טילי זירקון מספר פעמים השנה ואף טוען כי פרס אותם פעמיים בלחימה באוקראינה.
הפנטגון סירב לאשר האם נעשה שימוש בזרקונים באוקראינה.
פוטין הוסיף כי טילים היפרסוניים יעניקו לרוסיה את היכולת "להגיב במהירות הבזק לכל מי שיחליט לפגוע בריבונות ובחירות שלנו".