המחלקה לביטחון המולדת הודיעה ביום שני בערב כי היא מתכננת לסיים במהירות את מדיניות 'הישארו במקסיקו' שהחלה תחת ממשל טראמפ, והכריזה כי לא תשלח עוד מבקשי מקלט בחזרה אל מעבר לגבול. זאת, לאחר שפסיקת בית המשפט העליון קבעה כי לממשל יש את הסמכות לבטל את המדיניות.
(צילום: Getty Images)
ההודעה מגיעה לאחר שהשופט המחוזי של ארה"ב, מתיו קקסמריק, הסיר את צו המניעה שלו אשר חסם את פקידי ביידן מלסיים את המדיניות, אשר מכונה באופן רשמי 'פרוטוקול הגנת המהגרים', או MPP.
פקידי ה-DHS אישרו את הידיעה, ואמרו כי מבקשי מקלט שמחכים במקסיקו לדיונים בעניינם בבית המשפט להגירה בארה"ב, יורשו לחצות את הגבול ביום הדיון שנקבע – ולהישאר בארצות הברית בעודם ממתינים לתוצאה.
"כפי שאמר מזכיר המשרד אלחנדרו מאיורקס, למדיניות יש פגמים אנדמיים, עלויות אנושיות בלתי מוצדקות, והיא גוררת משאבים וכוח אדם ממאמצים אחרים בראש סדר העדיפויות כדי לאבטח את הגבול שלנו", נמסר מהמשרד.
ב-30 ביוני, בית המשפט העליון קבע שלממשל ביידן יש סמכות לסיים את המדיניות, מה שפותח דרך ל-DHS לשים סוף לאחד מהצווים השנויים במחלוקת אותו הם מנסים לבטל מאז הנשיא נכנס לבית הלבן.
ביוני אשתקד, מאיורקס, אשר נלחם לסיים את המדיניות, הוציא תזכיר בו הודה כי 'הישארו במקסיקו' אכן מובילה לירידה במספר המהגרים אשר חוצים את הגבול הדרומי, אך הדבר צריך להיפסק. לטענתו, המדיניות הטילה "עלויות אנושיות משמעותיות ובלתי מוצדקות על האנשים נחשפו לפגיעה בזמן שהמתינו במקסיקו", והוסיף כי ממשל ביידן "נוקט בסדרה של צעדים שמבטלים תמריצי הגירה תוך קידום מסלולים בטוחים, מסודרים ואנושיים".
מדיניות 'הישארו במקסיקו' הייתה שנויה במחלוקת עוד מרגע החלתה. בתקופת טראמפ, על פי הנתונים, כמעט 70,000 מהגרים נשלחו בחזרה לצדו השני של הגבול, אך תומכי הגירה וארגוני זכויות אדם הציגו תקיפות מתועדות, חטיפות ופשעים רבים אחרים נגד מבקשי מקלט הממתינים להחלטה בעניינם.