הרשתות החברתיות הפופולריות - פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר - הסירו חשבונות מזויפים שקידמו אידיאולוגיות פרו-אמריקאיות, אשר השתמשו בטקטיקות שונות כדי לעצב את דעת הקהל במרכז אסיה ובמזרח התיכון.
(צילום: Shutterstock)
עשרות חשבונות מזויפים קידמו נרטיבים פרו-מערביים, תוך ניסיון להכפיש את מדינות הנחשבת כאויב, כמו סין,רוסיה ואיראן, זאת במשך תקופה של כמעט חמש שנים. כך על פי דוח שפורסם ביום רביעי על ידי Graphika Inc ו-the Stanford Internet Observatory, או SIO.
הקמפיין האחרון הפעיל ביותר כוון לגולשים דוברי רוסית במרכז אסיה, כאשר חלק ניכר מהפעילות התמקד בביקורת על רוסיה בגין כמות האזרחים ההרוגים ומעשיה הזוועה האחרים בעקבות הפלישה לאוקראינה.
ולא רק. "פוסטים אלה התמקדו בעיקר בתמיכת ארצות הברית במדינות מרכז אסיה ואנשיהן, והציגו את וושינגטון כשותפה כלכלית אמינה אשר תבלום את התלות של האזור ברוסיה", נכתב בדוח. "פוסטים אחרים טענו כי ארה"ב היא הערבה העיקרית לריבונות של מדינות מרכז אסיה נגד רוסיה, והתייחסו לעתים קרובות למלחמה באוקראינה כעדות לשאיפות האימפריאליסטיות של הקרמלין".
אותו קמפיין, המורכב מ-12 חשבונות טוויטר, 25 פרופילים ודפי פייסבוק, ועשרה חשבונות אינסטגרם, הפיץ גם מסרים שליליים על היחס של סין לקבוצת המיעוט בשינג'יאנג, האויגורים, שם פעילי זכויות אדם אומרים שיותר ממיליון מוסלמים נעצרו ללא משפט ונמצאים תחת התנכלות שלטונית.
"החשבונות הללו - אנשים מזויפים וכלי תקשורת מדומים - התמקדמו ברצח העם של האויגורים בחנות 'חינוך מחדש'", נכתב. "הפוסטים תיארו לכאורה סחר באיברים, עבודות בכפייה, פשעים מיניים נגד נשים מוסלמיות והיעלמויות של רבים".
על פי המחקר, חשבונות רבים נפתחו במטרה להשפיע על דעת הקהל באיראן, אפגניסטן, לבנון, תימן, סוריה ועיראק. בחלק מהמקרים, שותפו כתבות חדשותיות מכלי תקשורת במימון וושינגטון, וקישורים לאתרים המנוהלים על ידי הצבא האמריקאי.
מבצעי המחקר לא ייחסו את הפעולות הללו לקבוצה או ארגון ספציפי, אם כי Meta וטוויטר אמרו שמדינות המקור "המשוערות" הן ארה"ב ובריטניה. הטקטיקות המתוארות בדוח דומות לאותן אסטרטגיות שפקידים אמריקאים מאשימים את ממשלות רוסיה וסין.
עם זאת, יש לציין כי נראה שמידת ההצלחה של הקמפיינים הללו הייתה מוגבלת. "הנתונים מראים גם את המגבלות של שימוש בטקטיקות לא אותנטיות כדי ליצור מעורבות ולבנות השפעה באינטרנט", נכתב בדוח. "הרוב המכריע של הפוסטים והציוצים שסקרנו קיבלו לא יותר מקומץ לייקים ושיתופים, ורק ל-19% מהנכסים החשאיים שזיהינו היו יותר מאלף עוקבים".