בכירים בטליבאן, הארגון אשר שולט על אפגניסטן מאז הנסיגה האמריקאית, וגורמים ממוסקבה, עובדים במרץ על הסכם אשר יאפשר לממשלה בקאבול לרכוש דלק מרוסיה.
(צילום: Shutterstock)
משלחת של פקידים מהטליבאן הגיעו למוסקבה עבור משא ומתן על עסקה ליבוא חיטה, גז ונפט - כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס ביום שני. השיחות בין הצדדים מגיעות כאשר הארגון השולט בקאבול מבקש למצוא דרכים לעקוף את הקיפאון הדיפלומטי שהחל עם השתלטותם על אפגניסטן בשנה שעברה, ובעוד רוסיה פועלת גם היא ליצור קשרים עם מדינות אשר לא כפופות לעולם המערבי.
מקור אלמוני בשלכת המסחר והתעשייה של אפגניסטן, אמר לחדשות כי השיחות מתקדמות בכיוון טוב והעסקה צפויה להיחתם בקרוב. זאת כאשר אפגניסטן כבר מקבלת את רוב המזון והנפט שלה מרוסיה, והסחר בין השתיים מסתכם ב-200 מיליון דולר בשנה.
כזכור, אף ממשלה לא הכירה רשמית בטליבאן כממשלה לגיטימית לאפגניסטן. עם זאת, רוסיה, סין ומדינות אחרות אשר מתנגדות לארצות הברית, שמרו על השגרירויות שלהן פתוחות בקאבול.
שר התעשייה והמסחר האפגני ברוסיה (צילום: Getty Images)
בעוד רוסיה נמצאת תחת סנקציות מערביות כבדות מאז הפלישה לאוקראינה בסוף פברואר, יצוא הנפט מהווה עבורה גלגל הצלה מרכזי. למרות הסנקציות, רוסיה ראתה הכנסות של כ-93 מיליארד דולר מיצוא דלק במהלך 100 הימים הראשונים של המלחמה.
הביקוש לאנרגיה רוסית הונע בעיקר על ידי סין והודו. כמו כן, מדינות מערביות שתלויות בדלק הרוסי - כמו גרמניה, איטליה, צרפת ופולין - המשיכו לרכוש בלית ברירה, וסייעו להכנסות של רוסיה.
כאמור, רוסיה לא נכנעה לרגע לסנקציות המערביות, ואז הן הוטלו עליה היא רק יצרה קשרים חדשים והתקרבה למדינות אשר נחשבות לאויבות המערב. כך למשל, איראן הגישה לאחרונה בקשה להצטרף לקבוצת BRICS הכוללת את ברזיל, הודו, סין, דרום אפריקה וכמובן רוסיה - אשר מטרתה להוות אלטרנטיבה חזקה לשוק המערבי.
כמו כן, לפני כשבועיים, פקיד רוסי בכיר נפגש עם מפקד כוחות הביטחון הפלסטינים כדי לדון בשיתופי פעולה צבאיים ומודיעיניים.