לשינויי האקלים יש השפעות כלכליות כבדות על האזרח האמריקאי, שכן ככל שארצות הברית רואה יותר אירועי מזג אוויר קיצוניים הקשורים להתחממות כדור הארץ - מחיר הביטוחים השונים עולים, ובהרבה.
הוריקן בפלורידה, שריפה בקליפורניה (צילום: Shutterstock)
אירועים הנובעים מהתחממות הפלנטה יכולים להיות החל מסופות טרופיות, שריפות בר או שיטפונות. אנשים שגרים באזורים הרגישים לשינויי מזג האוויר לרוב ניצלים מאירועים קיצוניים אלה, אך אין מנוס מנזק כבד לרכוש ואף אובדן.
ניתוח שנערך לאחרונה על ידי האו"ם, מראה כי מדי יום מתרחש אירוע מזג אוויר קיצוני או אסון אקלים איפשהו בעולם, והתרחשויות כאלה ראו עלייה פי חמישה במהלך 50 השנים האחרונות.
ג'ייסון טיסטלת'וויט, פרופ' לבית הספר לאיכות הסביבה, ארגונים ופיתוח באוניברסיטת ווטרלו, אמר לאתר החדשות 'ניוזוויק' כי פרמיות הביטוח, במיוחד אלו עבור ביטוח רכוש, צפויות לעלות ובהרבה.
הוא הסביר כי לרוב, חברות הביטוח משתמשות במודל שמנתח את הנתונים של 100 השנים האחרונות כדי לנבא מה תהיה הפרמיה בשנה הבאה. אך שינויי האקלים לא עוקבים אחר דפוסים היסטוריים, מה שמקשה לנחש בכמה יעלו המחירים.
"נגיד במהלך 100 השנים האחרונות, יש נזקי הצפות בשווי 100,000 דולר, אז זה אומר אלף דולר בשנה", הביא טיטלת'וויט כדוגמה. "בשנה הבאה, חברות הביטוח יצפו לנזק נוסף בשווי 1,000 דולר. הן משתמשות בהיסטוריה כמנבא של מה שצפוי לקרות במהלך השנה הבאה. שינויי האקלים הופכים את הניתוח הזה לחסר תועלת, מכיוון שההיסטוריה כבר אינה יכולה לנבא את מזג האוויר".
הרס מהוריקן 'סנדי' שפגע בניו יורק בשנת 2012 (צילום: Shuttestock)
ככל שקורים יותר אסונות הקשורים לשינויי האקלים בארה"ב, טיסטלת'וויט אמר שהעלויות מועברות לצרכנים בשנה שלאחר מכן באמצעות העלאת תעריף הפרמיה - ולפעמים באזורים שלמים ולא בהכרח במקומות ספציפיים המושפעים ממזג האוויר.
כך, למשל, "אם יש עונת הוריקן קשה בחוף פלורידה, יש עלייה באזורי החוף כמו מסצ'וסטס וניו יורק. עבור חברות הביטוח, הסיכון באזורים אלה, כמו פלורידה, צפוי להתרחש באותה מידה במעלה החוף. זה אותו דבר עם שריפות בר. אזורים עם סיכון דומה רואים עלייה בפרמיות".
הפרופ' הוסיף כי נתונים מהמחקר שלו מראים שחלק מהפרמיות עלולות לקפוץ ב-50 עד 100 אחוזים ממה שהיו בשנה הקודמת, ואילו באזורים עם סיכון גבוה יותר כמו בפלורידה, המספרים עלולים לזנק ב-150 אחוזים.
ולמרות הסיכונים הרבים והגוברים ברחבי ארצות הברית, נראה שהאמריקאים לא ממהרים לרכוש ביטוחים עבור הרכוש שלהם.
על פי סקר צרכנים משנת 2020 שנערך על ידי Triple-I, רק כרבע מבעלי הדירות עשו ביטוח שיטפונות. חברת ביטוח גרמנית רב-לאומית בשם Munich Re דיווחה מספרים נמוכים יותר, של רק 5% מבעלי הדירות בארה"ב הודו שיש להם ביטוח כזה, כאשר החברה מצאה כי 14.6 מיליון נכסים ברחבי ארה"ב נמצאים בסיכון משמעותי להצפות.
פרופ' ללימודי סביבה באונ' וילפריד לורייר, רוברט מקלמן, אמר כי ההחלטה לא לבטח מפני שיטפונות הוא סיכון בפני עצמו, שכן הממשלה או הסוכנות הפדרלית לניהול חירום לא תמיד יכולות להציע משאבים לאלו שסובלים מנזק או אובדן רכוש ללא ביטוח.
שיטפונות הם האיום הגדול ביותר על רכוש, וסקר של Triple-I מצא שהעיר ניו יורק נמצאת בסיכון הגדול ביותר לאסון שכזה - ואחריה מיאמי. "זה בגלל שיש יותר נכסים באזורים מועדים לשטפונות מאשר באזורים המועדים לאש", הסביר מקלמן.
מחקר של הסוכנות להגנת הסביבה האמריקאי מצא כי הצפות הופכות תכופות יותר, במיוחד לאורך חופי ארה"ב. כל אזור שנבדק עבור המחקר הזה, ראה עלייה בהצפות מאז שנות ה-50, והקצב מואץ במקומות רבים בעיקר בחוף המזרחי והמפרץ.