ארצות הברית הודיעה על שיתוף פעולה עם הרשויות במקסיקו, במסגרתו היא תגרש מהגרים מוונצואלה שחצו את הגבול הדרומי.
(צילום: רויטרס)
בתמורה, ארצות הברית תעניק ל-24,000 תושבים מוונצואלה אישור כניסה הומניטרי באמצעות טיסות, רק במידה שיש להם נותן חסות.
ההסכם בין וושינגטון למקסיקו סיטי הוכרז על ידי שתי המדינות ביום רביעי, כאשר הנשיא ג'ו ביידן מנסה להשיג שליטה על המצב שיצא משליטה בגבול הדרומי, זאת חודש לפני בחירות אמצע הקדנציה.
ארה"ב ראתה זרם מהגרים מוונצואלה הולך וגדל, זאת בזמן סערה פוליטית וחוסר יציבות כלכלית מתמשכת תחת הנהגתו של הנשיא ניקולס מדורו הרעידו את המדינה.
על פי הנתונים, יותר מ-150,000 מהגרים מוונצואלה אותרו בגבול ארה"ב-מקסיקו בין אוקטובר 2021 לאוגוסט 2022. לשם השוואה, בכל שנת הכספים של 2021, נתפסו קצת פחות מ-48,000 ונצואליאנים שחצו את הגבול.
לצד נתונים אלה, לא ברור מדוע הפקידים האמריקאיים החליטו על 24,000 אשרות כניסה למהגרים מוונצואלה.
(צילום: רויטרס)
כמו כן, מקסיקו אמרה שהיא תאפשר זמנית לכמה מתושבי ונצואלה להיכנס למדינה שלה דרך הגבול של ארצות הברית, זאת כדי להתמודד עם שטף המהגרים. עם זאת, המדינה לא ציינה מספר מדויק.
אך מדובר בשינוי חיובי, שכן בעבר מקסיקו לא הייתה מקבלת לגבולותיה חוצי גבול מוונצואלה, זאת למרות שארה"ב מגרשת מאות ילדים ונצואליאנים למקסיקו.
מכאן, על פי גורמים אמריקאים, החל מיום רביעי - אזרחי ונצואלה שחוצים למקסיקו, פנמה או ארה"ב באופן בלתי חוקי, לא יהיו זכאים לתוכנית הכניסה ההומניטרית.
"הפעולות הללו מבהירות שיש דרך חוקית ומסודרת עבור תושבי ונצואלה להיכנס לארה"ב, וכניסה חוקית היא הדרך היחידה", אמר המזכיר לביטחון המולדת, אלחנדרו מיורקס. "אלה שינסו לחצות את הגבול הדרומי באופן בלתי חוקי, יוחזרו למקסיקו ולא יהיו זכאים לתהליך כזה בעתיד".
נוסף על כך, ארה"ב תספק 65,000 אשרות זמניות למהגרים עבור עבודות שאינן חקלאיות, זאת לבקשת מקסיקו. מתוך אותן אשרות, 20,000 יהיו שמורות לתושבי מרכז אמריקה והאיטי.