מתן אפשרות לאוקראינה להצטרף לארגון האמנה הצפון אטלנטית (נאט"ו) יביא ל"הסלמה מובטחת ולמלחמת העולם השלישית", אמר סגן מזכיר מועצת הביטחון הרוסית אלכסנדר ונדיקטוב ביום חמישי.
בעקבות סיפוחם בחודש שעבר של ארבעה אזורי הדונבאס שבאוקראינה, ביקש כזכור הנשיא וולודימיר זלנסקי כניסה "במסלול המהיר" לברית הצבאית של נאט"ו בהנהגת ארה"ב.
בראיון לסוכנות הידיעות הממלכתית הרוסית TASS הודיע סגן מזכיר מועצת הביטחון, אלכסנדר ונדיקטוב, כי הוא מאמין שבקשת ההצטרפות מאוקראינה אינה אלא "מהלך תעמולתי".
עם זאת, אם אוקראינה אכן תתקבל לברית המערבית, ונדיקטוב אמר כי "קייב מודעת היטב לכך שצעד כזה פירושו הסלמה מובטחת למלחמת העולם השלישית".
"ככל הנראה, זה מה שהם סומכים עליו - ליצור רעש אינפורמטיבי ולמשוך תשומת לב לעצמם שוב", אמר הצאר הביטחוני הרוסי, והוסיף: "אבל בהתחשב בכך שרבים מחברי המשטר בקייב מנותקים מהמציאות, לא אתפלא אם חלק מהאנשים שם בחוץ באמת מצפים שארצם תתקבל לנאט"ו".
ונדיקטוב אמר כי חברות נאט"ו מבינות את "האופי האובדני" של התרת כניסתה של אוקראינה לברית ולכן הוא לא ציפה שמעצמות "רציניות" יאפשרו למהלך כזה להתרחש מכיוון שהוא יוביל להפעלה פוטנציאלית של סעיף 5 של האמנה, המחייב חברות אחרות בברית לבוא להגן על כל מדינה אחרת הנתונה למתקפה.
"אנו גם מודעים לכך שלמרות ההצהרות על כך שאינם מעורבים באירועים באוקראינה, הפעולות האמיתיות שננקטו על ידי המערב מראות שהם צד ישיר בסכסוך", אמר הגורם.
"בכל מקרה, עמדתה של רוסיה נותרה ללא שינוי: הצטרפותה של אוקראינה לנאט"ו או לבריתות אחרות שנוצרו בחסות ארצות הברית אינה מקובלת עלינו", סיכם סגן מזכיר מועצת הביטחון הרוסית.
אמנם הייתה תנועה מסוימת לכיוון הצטרפות של אוקראינה לאיחוד האירופי, אך חברות בנאט"ו היא ככל הנראה אפשרות רחוקה במקרה הטוב בהתחשב בדרישה שכל 30 החברות צריכות לתת את הסכמתן להצטרפות, כולל מדינות כמו הונגריה, שככל הנראה תתנגד למהלך.
עם זאת, איומי מלחמת העולם השלישית מגיעים על רקע הסלמה רחבה ברטוריקה הן מצד רוסיה והן מצד המערב סביב הסכסוך באוקראינה.
בשבוע שעבר זעזע הנשיא ג'ו ביידן את העולם כשאמר: "לא עמדנו בפני האפשרות של ארמגדון מאז [הנשיא] קנדי ומשבר הטילים בקובה [1962]... אני לא חושב שאפשר להשתמש בקלות בנשק גרעיני טקטי ולא להגיע לארמגדון".
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין רמז כי יהיה מוכן להשתמש בתקיפות גרעיניות טקטיות, ואמר כי ישתמש "בכל האמצעים העומדים לרשותנו" כדי להגן על רוסיה וכי ארצות הברית כבר קבעה תקדים של שימוש בנשק גרעיני במהלך מלחמת העולם השנייה.
בינתיים, נשיא אוקראינה זלנסקי קרא לנאט"ו לשגר "תקיפות מנע" גרעיניות על רוסיה בכדי "להפוך זאת לבלתי אפשרי עבור רוסיה להשתמש בנשק גרעיני".
האזהרות מפני מלחמת עולם שלישית אפשרית מצד הצאר הביטחוני הרוסי הגיעו יום לאחר שמזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג קרא למדינות החברות להגדיל את משלוחי הנשק לאוקראינה כדי שהמדינה "תוכל להמשיך להגן על עצמה, ולשחרר שטחים מהכיבוש הרוסי".
ראש ממשלת נורבגיה לשעבר הודה כי נאט"ו "ממלא תפקיד מפתח" בסיוע לאוקראינה במאמץ המלחמתי שלה, אך אמר כי על מעצמות המערב לספק לאוקראינה מערכות הגנה אווירית מתקדמות, ארטילריה, תחמושת, כלי רכב משוריינים וכלי נשק נגד טנקים, כמו גם סיוע לא קטלני, כולל מזון וביגוד חם לחודשי החורף.