ארגון הבריאות העולמי פרסם ביום שלישי האחרון על עלייה משמעותית בזיהומים פטרייתיים פולשניים בקרב אנשים שחלו ואושפזו במהלך מגפת הקורונה.
(צילום: Shutterstock)
בפרסום של הסוכנות הבינלאומית, ה-WHO, נטען כי ישנן עדויות המצביעות על כך שהשכיחות והטווח הגיאוגרפי של מחלות פטרייתיות מתרחבים ברחבי העולם, והדבר נקשר לעלייה בנסיעות כמו גם לשינויי האקלים.
"ביציאה מהצללים של מגפת העמידות לחיידקים, זיהומים פטרייתיים הולכים וגדלים, והם עמידים יותר ויותר לטיפולים, והופכים לדאגה לבריאות הציבור ברחבי העולם", אמר ד"ר חנן בלאקי, עוזר המנהל הכללי של ה-WHO לעמידות אנטי-מיקרוביאלית.
במסמך של ארגון הבריאות קוטלגו 19 אורגניזמים שמומחים זיהו כאיום גדול על בריאות הציבור, בעוד שארבעה מהם סווגו ב"עדיפות קריטית".
"נכון לעכשיו, זיהומים פטרייתיים מקבלים פחות מ-1.5% מכלל המימון למחקר במחלות זיהומיות", נכתב בדוח, אשר מצביע על כך שהסכנה הבריאותית האמיתית של פטריות הוא אינו ידוע, בעוד ש"רוב הנחיות הטיפול מבוססות על ראיות מוגבלות וחוות דעת מומחים".
ד"ר ג'סטין בירדסלי, מהמכון למחלות זיהומיות של אונ' סידני, אשר הוביל את הצוות שהוזמן על ידי ה-WHO, אמר שההוצאה הנמוכה מאוד על מחקר בנושא לא עומד בקנה אחד עם "נטל המחלות העצום" של זיהומים פטרייתיים.
"הם גורמים למקרי מוות רבים, כמו שחפת ואף יותר ממלריה", אמר.
שניים מהזיהומים שקוטלגו כמסוכנים ביותר הם האספרגילוזיס, הגורם לזיהומים במערכת הנשימה, והקנדידה אלביקנס, הגורם לזיהומים בחלל הפה ובנרתיק.
"פתאום היו לנו חבורה של חולים שחלו ממש, נכנסו עם נזק בריאות, היו בטיפול נמרץ וסבלו מתרופות מדגאות מערכת החיסון, וכך ראינו זינוק בשיעורי הזיהומים הללו", אמר ברידסלי.
שניים נוספים הם קריפטוקוקוס, הגורם לזיהומים בקרוח המוח או בריאות והוא גורם מוות מוביל בקרב אנשים עם איידס. השני הוא קנדידה אוריס, אשר גדל בשמרים והתגלה לראשונה בבני אדם בשנת 2009. "זה פשוט לא היה קיים לפני כן", אמר ברידסלי. "וזה ממש הופיע בכל העולם בו זמנית, ואנחנו עדיין מנסים להבין למה ואיך".
הפתוגן "עמיד באופן מהותי לרוב התרופות האנטי-פטרייתיות הזמינות", ויש לו "פוטנציאל התפרצות גבוה", נכתב בדוח.