זן חדש וקטלני של קורונה נוצר במעבדה באוניברסיטה בלונדון, וחלק מהמדענים זועמים על ההתפתחות.
ה"דיילי מייל" מדווח כי חוקרים באימפריאל קולג' של לונדון ביצעו הכלאה של זן ווהאן המקורי של הנגיף עם שני וריאנטים של אומיקרון ודלתא בנפרד כדי ליצור את ההכלאה.
האוניברסיטה עדיין לא חשפה עד כמה יעיל בהדבקה הזן שנוצר והכחישה כי העבודה היא חלק ממחקר 'רווח-תפקוד' המסוכן מאוד שכעת מאמינים כי היה אחראי לזן המקורי שנוצר במעבדת ווהאן.
אך מדענים בעלי שם עולמי מאוד מודאגים מהחדשות הללו.
ד"ר ריצ'רד אברייט, מומחה לביולוגיה מולקולרית, הזהיר כי הזן המוטנטי החדש, שהוזרק לאוגרים בלונדון, "הוא אי-שפיות, הן מבחינת המיותרות והן מבחינת הפסולת" שהוא יוצר, וכי יש למעשה הפיתוח הזה "אפס יישומים מעשיים צפויים".
ד"ר אברייט הוסיף והזהיר כי ההתפתחות מדאיגה "במיוחד, במונחים של הסיכון ליצירת גל מגיפה חדש עם שחרור מקרי או מכוון של הנגיפים שנוצרו במעבדה".
"זו צריכה להיות קריאת השכמה", הפציר הביולוג, והוסיף "אם העולם רוצה להימנע מגלי מגיפה חדשים וממגפות הנגרמות על ידי פתוגנים פוטנציאליים משופרים שנוצרו במעבדה, אז יש צורך דחוף להגביל מחקר חסר היגיון בסיכון גבוה ובתועלת נמוכה שיוצר פתוגנים פוטנציאליים משופרים למגפה וליישם פיקוח לאומי יעיל, בכוח החוק, על מחקר כזה".
ההתפתחות מגיעה לאחר שאוניברסיטת בוסטון יצרה זן חדש עם שיעור הרג של 80 אחוז באופן דומה.
מנהל המכון למחקר ביולוגי בממשלת ישראל, פרופ' שמואל שפירא, תיאר את המחקר כ"משחק באש".
בשבוע שעבר, דו"ח ביניים חדש שפרסמה ועדת הסנאט לבריאות, חינוך, עבודה ופנסיה הגיע למסקנה כי מקורות הקורונה הינן בסבירות גבוהה יותר "תקרית הקשורה למחקר", ולא "זליגה זואונוטית טבעית".
"בעוד שתקדים של התפרצויות קודמות של זיהומים אנושיים ממגע עם בעלי חיים מעניק עדיפות להשערה כי זליגה זואונוטית טבעית אחראית למקור של SARS-CoV-2, הופעתו של SARS-CoV-2 שהביאה למגפת COVID-19 הייתה ככל הנראה תוצאה של תקרית הקשורה למחקר", נכתב בדו"ח, תוך שהוא מודה כי "מסקנה זו לא נועדה להיות דיספוזיטיבית".