סוכנויות אכיפת החוק בארצות הברית מודאגים מאוד מפני מגמה הולכת וגדלה, של פושעים שמשתמשים באפליקציות של נסיעות משותפות כדי לחטוף קטינים.
(צילום: Shutterstock)
ה-FBI פרסם הודה לציבור האמריקאי המזהיר מפני תקריות דומות שהפכו לטרנד, לדבריהם. "מאז תחילת מגפת הקורונה, רשויות אכיפת החוק קיבלו מספר דיווחים על שימוש בשירותי שיתוף נסיעות כדי לחטוף ילדים", נמסר.
אופן הפעולה נעשה בגלל הסבירות הנמוכה שיעלו על החוטפים, הסביר ה-FBI: "הפרטיות בשירותי נסיעות משותפות מאפשרת לעבריינים לטשטש את זיהוי העדים הפוטנציאליים".
הסוכנות הפדרלית הצביעה על תקרית שאירעה באפריל האחרון, כאשר נער בן 16 מטקסס הזמין אובר עבור נסיעה של כ-30 קילומטרים, במהלכה הנהג העביר לו שתייה כלשהי. כמה שעות לאחר מכן הצעיר התעורר בבית במרחק של כ-50 ק"מ מהיעד שלו, נמלט מהמקום והזעיק את הרשויות.
יש לציין כי חברות Uber ו-Lyft אוסרות על אנשים מתחת לגיל 18 להחזיק בחשבונות משלהם או לקחת נסיעה שיתופית ללא אפוטרופוס, אך חלקם עדיין עוקפים את הכללים. זאת בין היתר מדאגה העולה בקרב הורים רבים מכך שילדיהם יקחו נסיעות שיתופיות, כאשר אחת הסיבות העיקריות לחששות שלהם היא מפני תקיפה מינית.
דובר חברת אובר מסר לרשת 'פוקס ניוז' כי: "הבטיחות היא ערך עליון בחברה, והדוח שפרסם ה-FBI מדאיג ביותר. אנחנו תמיד פועלים למען הבטיחות, וזו הסיבה שהכנסנו תוכנות לאפליקציה, כמו לחצן חירום, שליחת הודעה ל-911 ומעקב GPS. אנו מוודאים לעשות את חלקנו כדי להעלות את המודעות לנושאים חברתיים אלה באמצעות חינוך, כדי לעזור לזהות סימנים לסחר בבני אדם ולדווח על כך".
הוא גם ציין כי כל הנהגים עוברים "בדיקות רקע ברמה הפדרלית, המדינית והמקומית", וכי נוסעים "חייבים לספק מספרי טלפון, כתובות דוא"ל ואמצעי תשלום חוקיים על מנת להשתמש בפלטפורמה".
במקביל, מומחים הדגישו את החשש בכך שהסבירו שבני נוער לרוב מתביישים להביע את עצמם אם הם מרגישים לא בנוח בנסיעה: "הם עשויים להרגיש מובכים לדבר אם הם מבחינים שנהג אינו נוהג בבטחה או אם משהו 'מרגיש לא נכון' לגבי המכונית או הנהג עצמו", אמר רופא הילדים גארי פריד. "הורים צריכים להעצים את בני הנוער שלהם להרגיש בנוח לדבר או לסרב לנסיעה".