אמזון הפכה לחברה הציבורית הראשונה בהיסטוריה שהפסידה טריליון דולר בהערכת שווי שוק על רקע כלכלה תנודתית שהציתה מכירות המוניות של מניות טכנולוגיה.
החברה שנוסדה על ידי ג'ף בזוס, וששוויה הוערך בקרוב ל-1.88 טריליון דולר ביולי 2021, ראתה את מניותיה נופלות בכ-4.3% ביום רביעי, מה שדחף את שווי השוק שלה לפחות מ-878 מיליארד דולר.
מניית אמזון איבדה כמעט 50% מערכה השנה לבדה (לפני הנפילה של היום).
ההפסד מגיע זמן קצר לאחר ששווי השוק של אמזון ירד מתחת לטריליון דולר ב-1 בנובמבר עם פרסום תוצאות מאכזבות לגבי רווחיה ברבעון השלישי ותחזית מכירות פחות מרהיבה לעונת הקניות החשובה החגים.
אמזון דיווחה על הכנסות של כ-127.1 מיליארד דולר ברבעון השלישי, תוך שהיא מפספסת את תחזיות האנליסטים שעמדו על 127.5 מיליארד דולר, בעוד הרווח הנקי ירד ל-2.9 מיליארד דולר, או 0.28 דולר למניה, ירידה של כ-9% מהרבעון השלישי שנה קודם לכן.
התחזית הפסימית מגיעה כאשר חששות ממיתון גוברים על רקע אינפלציה מרקיעת שחקים, שלדעת רבים תביא למכירות חלשות יותר השנה כאשר הצרכנים יקצצו בהוצאות ויהדקו את תקציביהם.
"ברור שקורה הרבה בסביבה המקרו-כלכלית, ואנחנו נאזן את ההשקעות שלנו כדי להיות יעילים יותר מבלי להתפשר על ההימורים האסטרטגיים ארוכי הטווח שלנו", אמר אנדי ג'סי, מנכ"ל אמזון, לאחר דו"ח הרווחים של הרבעון השלישי.
"מה שלא ישתנה היא ההתמקדות המטורפת שלנו בחוויית הלקוח, ואנחנו מרגישים בטוחים שאנחנו מוכנים לספק חוויה נהדרת ללקוחות בעונת החגים".
אמזון ראתה את עסקיה פורחים במהלך מגפת הקורונה על רקע זינוק בקניות המקוונות, אך כעת הצטרפה לענקיות טכנולוגיה אחרות כמו גוגל ומיקרוסופט שראו את מחיר המניה שלהן צולל השנה על רקע מכירה נרחבת בשוק המניות.
יחד, חמש חברות הטכנולוגיה המובילות בארה"ב איבדו כמעט 4 טריליון דולר בשווי השוק השנה, לפי בלומברג.
בריאן אולסבסקי, סמנכ"ל הכספים של אמזון, אמר בשיחת כתבים כי החברה "תנקוט בפעולות כדי להדק את החגורה, כולל השהיית גיוס וסגירת מוצרים ושירותים".
הדבר מגיע יממה בלבד לאחר שחברת האם של פייסבוק, מטא,הודיעה כי תקצץ יותר מ-11,000 משרות, ותקטין את גודל הצוות שלה בכ-13%, במה שהמנכ"ל מארק צוקרברג כינה "כמה מהשינויים הקשים ביותר שעשינו בהיסטוריה של מטא".
פייסבוק גם תנקוט במספר צעדים נוספים כדי להפוך ל"חברה רזה ויעילה יותר על ידי קיצוץ בהוצאות" והארכת הקפאת הגיוס עד הרבעון הראשון של 2023.
צוקרברג אמר כי ההחלטה הגיעה לאחר שפל מקרו-כלכלי, הגברת התחרות, ונסיגה בפרסום שהביאו להכנסות נמוכות מהצפוי.
"בתחילת קוביד, העולם עבר במהירות לאינטרנט, והזינוק במסחר האלקטרוני הוביל לצמיחה חריגה בהכנסות", אמר צוקרברג בפוסט בבלוג שהודיע על הקיצוצים.
"הרבה אנשים חזו שזו תהיה האצה קבועה שתימשך גם אחרי שהמגפה תסתיים. גם אני, ולכן קיבלתי את ההחלטה להגדיל משמעותית את ההשקעות שלנו. לצערי, זה לא קרה כמו שציפיתי".