רשתות הסופרמרקטים הגדולות בבריטניה 'אסדה' ו'לידל' החלו לקצוב את מספר קופסאות הביצים שלקוחותיהן יכולים לקנות בשל בעיות בשרשרת האספקה.
מהחנויות נמסר כי הצעד הינט זמני ונובע משפעת העופות אשר שיבשה את אספקת חלק מהביצים.
קמעונאים גדולים אחרים, כולל 'טסקו', 'מוריסונס', 'מרקס אנד ספנסר' ו'קו-אופ' הודיעו כי לא יגבילו מכירות.
בשבוע שעבר, ממשלת בריטניה אמרה כי המדינה עומדת בפני ההתפרצות הגדולה ביותר אי פעם של שפעת העופות עם למעלה מ-200 מקרים שאושרו באי הבריטי מאז סוף אוקטובר 2021.
במקביל, מגדלי העופות טוענים שעלויות האנרגיה, והקמעונאים עצמם הקונים תוצרת במחירים נמוכים, הם המהדקים את היצע הביצים.
יואן האמפריז, חקלאי במשרה מלאה, מסר ל'אפוק טיימס' כי עומד להיות "מחסור קשה בביצים".
להאמפריז ישנה חווה בוויילס עם כ-32,000 תרנגולות חופש.
ב-8 בנובמבר הוא פרסם סרטון בטוויטר שזכה ללמעלה מ-125,000 צפיות בו טען כי "שפעת העופות היא לא הסיבה העיקרית שאנו נמצאים במחסור. אלה שוב הסופרמרקטים העושים כרצונם".
ביום חמישי פרסם סרטון נוסף בו טען כי "תקשורת המיינסטרים לא מצליחה להבין את העובדה שזו אשמת הסופרמרקטים שיש מחסור בביצים, ולא שפעת העופות".
האמפריז טוען שהסופרמרקטים לא משלמים לחקלאים עבור הביצים למרות העלאת המחיר לצרכן.
"הם מבצעים קיצוב, כדי לגרום לקניית בהלה. התקשורת טועה בכך שהיא אומרת שזאת שפעת העופות כשהסופרמרקטים לא קונים במחיר הוגן זו הבעיה", אמר לאפוק טיימס.
"הייתה שפעת עופות בשנה שעברה ולא היה מחסור בביצים כי יכולנו להרשות לעצמנו לייצר", הוסיף.
בשבוע שעבר, דובר איגוד יצרני הביצים החופשיות הבריטי, מסר כי למעלה משליש מחקלאי הביצים שוקלים לעזוב את הענף כי כבר לא כדאי כלכלית לגדל תרנגולות.
סוגיית הקיצוב הגיעה ביום חמישי גם לבית הנבחרים.
חבר הפרלמנט מהלייבור, דן ג'רוויס, שאל את מזכירת איכות הסביבה, תרז קופי, "שפעת העופות גרמה לכך שהתאחדות יצרני הביצים החופשות אמרה ששליש מהחברים צמצמו בייצור, אז האם מזכירת המדינה יכולה לומר מה הממשלה תעשה כדי לעזור למגדלי עופות בתקופה מאתגרת מאוד?"
"שר המזון, החקלאות והדיג נפגש עם התעשייה על בסיס קבוע, על בסיס שבועי, כך הבנתי", אמרה קופי.
"אני חושבת שהוגן לומר שהקמעונאים לא פנו ישירות למחלקה כדי לציין בעיות בשרשראות אספקה, למרות שאני מודעת למה שקורה במדפים בודדים", אמרה.
אנדרו אופי, מנהל מזון וקיימות בקונסורציום הקמעונאי הבריטי, אמר ל'אפוק טיימס' כי "בעוד ששפעת העופות שיבשה את האספקה של חלק ממגוון הביצים, הקמעונאים מומחים בניהול שרשראות אספקה ועובדים קשה כדי למזער את ההשפעה על הלקוחות. חלק מהחנויות הציגו מגבלות זמניות על מספר הארגזים שלקוחות יכולים לקנות כדי להבטיח זמינות לכולם".