העלייה באנטישמיות ברחבי ארצות הברית - שבין היתר נגרמה ע"י ראפר בינלאומי, כוכב כדורסל ובכירים נוספים - מעוררת דאגה עמוקה וחשש כבד שדמויות ציבוריות מנרמלות את השנאה נגד הקהילה היהודית, ובכך גם מגבירות את הסיכויים לאירועים אלימים כנגד קהילה שגם ככה מתמודדת עם זינוק חד בפשעי השנאה.
פואנטס, ארווינג, ווסט וטראמפ מנרמלים את השנאה
בכירים בקהילה היהודית בארצות הברית ומומחים לקיצוניות מגלים תדהמה מכך שדמויות ציבוריות, החל מפוליטיקאים וכלה בידוענים עם עשרות מיליוני עוקבים ברשתות החברתיות, מפיצים אמירות אנטישמיות אשר במשך עשורים ארוכים נחשבו בגדר טאבו בחברה האמריקאית. לטענתם, אמירות אלה מזכירות תקופה אפלה בהיסטוריה האמריקאית שבה בכירים בחברה הפיצו תיאוריות קונספירציה מכוערת על הקהילה היהודית - כמעט בדרך קבע.
דונלד טראמפ, שרק לפני שנתיים היה האיש החזק בעולם בהיותו נשיא ארצות הברית, אירח לאחרונה את ניק פואנטס, מכחיש שואה שמגדיר את עצמו "לאומן לבן" ואחראי לשורת אמירות מקוממות נגד יהודים ומיעוטים אחרים. הראפר יה, שכמובן מוכר יותר בשמו קניה וסט, הביע את אהדתו לאדולף היטלר בראיון שהעניק לאלכס ג'ונס, שבעצמו אחראי ללא מעט תיאוריות קונספירציה כנגד הקהילה היהודית. הכדורסלן קיירי ארווינג, אחד מכוכבי ה-NBA, קידם סרט אנטישמי בחשבון הטוויטר שלו. וכל אלו מרימים ראש דווקא בתקופה שבה ניאו-נאצים וגזענים נוספים חוזרים לטוויטר בעקבות ה"חנינות" שהוענקו ע"י אילון מאסק, שרכש את הרשת החברתית מוקדם יותר השנה.
"אנחנו לא מדברים על אנשים שנמצאים בקצה החברה, כאלה ששולחים מיילים מהגראז' של אמא שלהם, או כאלה שאיש לא שמע עליהם", מסביר דן גלבר, ראש עיריית מיאמי ביץ' ואחד מראשי הקהילה היהודית בדרום פלורידה, "אלה אנשים שנמצאים במיינסטרים של התרבות, הפוליטיקה ואפילו הספורט, שמנרמלים אמירות אנטישמיות. כולם צריכים להיות מודאגים מכך".
פיטר הייז, מרצה להיסטוריה באוניברסיטת נורת'ווסטרן שבאילינוי ומומחה לשואה וגרמניה הנאצית, מסביר שהנרמול של האנטישמיות עלול להפוך לאמיתי כאשר "השיח הציבורי מתמלא באמירות שפעם היו זוכות לגינוי נרחב".
"זה מאוד מדאיג אותי", מסביר הייז, "זו אחת מהסיבות שבגינה אמריקה חייבת להתעשת ולהפסיק להשתעשע עם רעיונות שעלולים להפוך לרצחניים", אמר.
ג'ונתן גרינבלאט, מנכ"ל הליגה נגד השמצה
צריך לומר את האמת הקשה: אנטישמיות אינה תופעה חדשה בארצות הברית. מצד שני, נדמה שהיא שבה לבמה המרכזית של השיח הציבורי בארצות הברית בעקבות שורה של אירועים.
כך למשל, ב-22 בנובמבר, טראמפ הזמין את ווסט ופואנטס לארוחת ערב חגיגית באחוזתו המפוארת במאר-א-לאגו שבפלורידה. פואנטס בן ה-24 היה סטודנט באוניברסיטת בוסטון בשנת 2017, כאשר השתתף בעצרת איחוד הימין האמריקאי בשארלוטסוויל - אותו אירוע שבו גם התרחש פיגוע דריסה (במהלכו אישה שהשתתפה במחאה כנגד העצרת נרצחה, ו-19 נוספים נפצעו).
פואנטס הפך להיות אושיית רשת מוכרת בקרב הימין הקיצוני האמריקאי בעקבות השתתפותו באותו אירוע, והוא ניצל את הפלטפורמה שקיבל כדי להביע אמירות גזעניות ואנטישמיות.
בתחילת החודש, פואנטס ו-ווסט הופיעו בתוכנית Infowars של אלכס ג'ונס - כן, אותו קונספירטור שלאחרונה נדרש לשלם יותר ממיליארד דולר בעקבות אמירות מקוממות ושקריות על הטבח בבית הספר היסודי סנדי הוק. בראיון, ווסט שיבח את היטלר ואמר אמירות אנטישמיות נוספות במה שהסתמן כפרק האחרון, לפחות בינתיים, בשורה של אמירות מכוערות של הראפר.
"זה מדהים ומעורר דאגה לחשוב על זה ששניים מהאנשים הכי אנטישמיים בארצות הברית ישבו לארוחת ערב עם מי שהיה ראש המפלגה הרפובליקנית", אומר ג'ונתן גרינבלאט, מנכ"ל הליגה נגד השמצה (ADL), "אני הייתי מגדיר את זה כנרמול של אנטישמיות, שהפכה לחלק בלתי נפרד מהפוליטיקה. וזו לא רק בעיה של הרפובליקנים, אלא בעיה חברתית נרחבת יותר".
גם איימי ספיטלניק, מנכ"לית המלכ"ר Integrity First for America, או IFA, רואה קשר בין שורת התקריות האנטישמיות לבין עצרת איחוד הימין בשארלוטסוויל לפני חמש שנים: "אז כולם ידעו שזה מתחת לכל ביקורת. אבל מה שיותר מסוכן מנאצים שצועדים ברחובות העיר תוך כדי שהם צועקים 'יהודים לא יחליפו אותנו' זה שמנהיגים של הפוליטיקה האמריקאית ובכירים בחברה חוזרים על אותם אמירות ותיאוריות קונספירציה".
עוד מסבירה ספיטלניק: "קחו לדוגמה את האמירות של ווסט. הן עלולות להיתפס כאמירות מתונות יותר, ובכך לנרמל את האנטישמיות באופן כללי. זה קריטי ביותר שאנשים כמו ווסט וקיירי ארווינג ישאו באחריות לאמירות האנטישמיות. אבל זה לא יעזור אם לא נבין ונכיר בדרכים שבהן האנטישמיות נכנסה למיינסטרים של הפוליטיקה שלנו".
מבקריו של טראמפ ואפילו רבים במפלגתו גינו את המפגש עם צמד האנטישמיים, וטראמפ עצמו טען שהוא לא הכיר את פואנטס לפני הפגישה. הוא אף הגן על ההחלטה להיפגש עם ווסט.
אפילו ראש הממשלה המיועד של ישראל, בנימין נתניהו, גינה את טראמפ בראיון שהעניק לתוכנית "פגוש את העיתונות" האמריקאית מוקדם יותר השבוע: "זו הייתה טעות להיפגש עם ווסט, זה לא מקובל ואני מקווה שהוא ימצא את הדרך לגנות זאת.
פואנטס ו-ווסט בתוכנית של אלכס ג'ונס
האמירות האנטישמיות של ווסט - ובפרט העובדה שבחר לשתף תמונה של צלב קרס ומגן דוד - הובילו את אילון מאסק להודיע על חסימת החשבון של הראפר ברשת החברתית, בטענה שמדובר בהפרה של המדיניות האוסרת על הסתה לאלימות.
ההחלטה של מאסק הגיעה ימים ספורים לאחר שהכריז על "תוכנית חנינות", במסגרתה יחזיר לטוויטר חשבונות שהושעו בעבר בתנאי שהם "לא עברו על החוק". אבל מומחים סבורים שזה יוביל לזינוק בתוכן האנטישמי ברשת החברתית.
למעשה, ארגונים שעוקבים אחר טוויטר כבר עתה מביעים חשש שתוכן אנטישמי וגזעני חזר לרשת החברתית בחודש וקצת שעבר מאז שמאסק רכש את החברה. המיליארדר הודיע על קיצוצים נרחבים ברשת החברתית, ביניהם עשרות עובדים שהיו אחראים על מחיקת תוכן פוגעני.
כאמור, האנטישמיות אינה חדשה בארצות הברית, אך היא בהחלט נמצאת בעלייה. בדוח השנתי של הליגה נגד השמצה, שפורסם בחודש אפריל האחרון, דווח כי מספר התקריות האנטישמיות הגיע לשיא חדש. לא פחות מ-2,717 אירועים דווחו ל-ADL, לרבות תקיפות, הטרדות ו-וונדליזם, במהלך שנת 2021. מדובר בזינוק של 34% בהשוואה לשנה הקודמת, והמספר הגבוה ביותר מאז שהליגה נגד השמצה החלה לעקוב אחר הנתון בשנת 1979.
לפני מספר דורות, אמריקאים מפורסמים ובולטים כמו הנרי פורד (תעשיין הרכב האמריקאי ומייסד חברת פורד) וצ'ארלס לינדברג (חלוץ אמריקאי בתחום התעופה) הביעו אמירות אנטישמיות מזעזעות - שעד לא מזמן היו גורמות להלם מוחלט בקרב החברה האמריקאית. אבל נדמה כי כעת, בזכות האינטרנט ובפרט הרשתות החברתיות, קל יותר למפורסמים להביע שנאה כלפי הקהילה היהודית.
"מישהו כמו קניה משבח את היטלר ואת הנאצים, וזו התדרדרות של ממש, מאמירה מכוערת לסוג של הסתה", מסביר גרינבלאט, יו"ר ה-ADL שהזכיר שבתי כנסת וארגונים יהודים נוספים כבר נאלצים להשקיע יותר באבטחה בעקבות מתקפות קטלניות כגון פיגוע הירי בבית הכנסת בפיטסבורג ואירוע הירי הקטלני בבית חב"ד בדרום קליפורניה. "הקהילה שלנו צריכה להיערך להשלכות שיגיעו כאשר אמירות אנטישמיות הופכות לחלק מהמיינסטרים", הוא אמר.