מחירי הדירות היוקרתיות בלב מרכז העיר סן פרנסיסקו צנחו, כאשר המומחים מקשרים זאת לכמות הסמים והפשע באזור, כמו גם לאנשים רבים שעברו לעבוד מרחוק.
(צילום: Shutterstock)
נתונים שנותחו על ידי Compass מראים שהעיר שער הזהב, שפעם הוגדרה כשוק הנדל"ן החם ביותר, ירדה במהירות. המחיר החציוני של דירה עם שני חדרי שינה, למשל, ירד ב-16.5% מאז שנת 2021, בעוד שאזורים סמוכים ירדו רק ב-7%.
"ידעתי שפלח השוק הזה נחלש, אבל לא הבנתי באיזו מידה דברים השתנו. הייתי די בהלם", אמר פטריק קרלייל, מנתח שוק הראשי של חברת 'קומפאס'. "סן פרנסיסקו הפכה משוק המשרדים החם ביותר בעולם, לחלשה ביותר".
מאד דצמבר אשתקד, מחיר המכירות החציוני של הדירות ירד מ-1.47 מיליון דולר ל-1.23 מיליון דולר במרכז העיר ובסאות' אוף מארקט.
קומפאס כאמור טוענת שהסיבה לכך היא "מכה משולשת של בעיות כלכליות, דמוגרפיות ואיכות חיים".
הדו"ח הדגיש כי בנייני קומות שנבנו כדי להכיל מאות אלפי עובדים שהציפו את העיר כבר לא רלוונטים, שכן הביקוש הצטמצם מאז שמגפת הקורונה העבירה את השכירים לביתם, וכעת הם יכולים ומעדיפים לשלם עשרות אחוזים פחות בשכר הדירה.
הירידה המהירה במחירי הדיור יוחסה גם לשיעור הפשיעה הגבוה באזור ולאוכלוסיית חסרי הבית שהולכת וגדלה, מה שקרלייל אמר שהשפיע על "אווירה ואיכות החיים" שהעיר הציעה פעם.
(צילום: Shutterstock)
לפני מספר חודשים נחשף כי Four Seasons Residences היוקרתיים של סן פרנסיסקו מכרו רק 13 מתוך 146 היחידות שנבנו בשנתיים מאז הפתיחה, כאשר קונים פוטנציאליים רבים ביטלו את העסקאות לדירות שהגיעו למחיר של 49 מיליון דולר.
בסן פרנסיסקו, אחוז בעלי הדירות עומד על בסך הכל 39, נכון לסוף ספטמבר, מספר מהנמוכים במדינה. כהשוואה, העיר ניו יורק דיווחה על 46%, ולוס אנג'לס 45%.
קרלייל הסביר שכדי ששוק הדירות במרכז העיר יעשה קאמבק, צריך להחזיר את העובדים אל המשרדים, וכמובן מיגור הפשיעה.
"בשנת 2020, סן פרנסיסקו נכנסה לרשימת שלוש הערים המובילות ברמת פשיעת הרכוש, עם יותר מ-4,400 מקרים כאלה לכל 100,000 תושבים.