סוחר סמים שקשור לטליבאן שהורשע בקשירת קשר לסחר בסמים, טייס רוסי שנכלא בגין מעורבותו בהפצת קוקאין ברחבי העולם, וסוחר נשק כה ידוע לשמצה שהוא זכה לכינוי "סוחר המוות" - אלו רק חלק מהעבריינים המורשעים שממשלת ארצות הברית הסכימה לשחרר במהלך השנה האחרונה בתמורה לשחרור של אמריקאים שנכלאו מעבר לים.
מזה תקופה ארוכה קיימת דעה רווחת לפיה ניהול מו"מ ושחרור של אסירים דווקא מהווים תמריץ למדינות עוינות וארגונים שונים, עובדה שידועה היטב גם למדינת ישראל. אך העובדה שכל האסירים האלה שוחררו במהלך התקופה האחרונה מעידה על כך שממשל ביידן מוכן לשחרר עבריין מורשע, מסוכן ככל שיהיה, אם זה מה שנדרש על מנת להשיב אזרח אמריקאי הביתה.
חילופי השבויים האחרון התרחש בשבוע שעבר, כאשר הכדורסלנית בריטני גריינר, שזכתה בשתי מדליות זהב אולימפיות ושיחקה בקבוצה רוסית, שוחררה ע"י מוסקבה בתמורה לוויקטור בוט, אותו "סוחר המוות" המפורסם.
גריינר במטוס בדרכה לאבו דאבי, משם הועברה לממשלת ארצות הברית
ההחלטה לשחרר את בוט בתמורה לגריינר זכתה לביקורת נוקבת מצד רבים בחברה האמריקאית, בראשם מחוקקים מהמפלגה הרפובליקנית שמזכירים שבוט - שנשפט והורשע בבית המשפט האמריקאי בגין עבירות חמורות - שוחרר בתמורה לגריינר אשר נעצרה בגין עבירה יחסית זוטרה, החזקת מריחואנה. בכירים בממשל ביידן הודו בפני סוכנות הידיעות AP כי עסקאות מסוג זה גובות מחיר כבד ומדגישים כי הן אינן צפויות להפוך לדבר שבשגרה.
אך בדיקה מראה שנשיאים משתי המפלגות דווקא לא היססו לשחרר אסירים ממדינות אחרות. בממשל הקודם, תחת דונלד טראמפ, נסגרה עסקה שבה יוצא חיל הים מייקל וייט שוחרר בתמורה לרופא איראני-אמריקאי, שזכה לחזור למולדתו. בממשל אובמה הסכימו לבטל את כתבי האישום או להעניק חנינה לשבעה אזרחים איראנים במסגרת הסכם הגרעין שנחתם עם טהרן. כמו כן, בשנת 2014 שלושה אזרחי קובה זכו לחזור למדינתם בתמורה לאסיר אמריקאי, אלן גרוס.
לדבריו של ג'ון פרנקס, מומחה שמייעץ למשפחות של בני ערובה ועצורים במדינות זרות, ארצות הברית אינה מסוגלת "פשוט להפעיל לחץ" ולגרום לשחרורו של אסיר כזה או אחר: "המנטרה הזו של הפעלת לחץ פשוט לא עובדת", הסביר לאחר שחרורה של גריינר.
כזכור, גריינר נעצרה בחודש פברואר האחרון בנמל התעופה שרמטייבו במוסקבה לאחר שסוכני המכס המקומיים טענו שהיא מחזיקה שמן של קנאביס, והיא נידונה לתשע שנות מאסר. בוט, שנעצר בשנת 2008, הורשע בקשירת קשר להפצת כלי נשק בעשרות מיליוני דולרים כעבור ארבע שנים ונידון ל-25 שנות מאסר. במהלך המשפט, התביעה טענה כי כלי הנשק שימשו את ארגוני הטרור השונים, לרבות כאלה שפעלו נגד צבא ארצות הברית.
עסקת חילופי האסירים בין ארצות הברית לרוסיה מדגישה מגמה חדשה שצמחה בשנים האחרונות, בה אמריקאים מוחזקים ע"י מדינה שמנסה להשיג כלי מיקוח, ולא ע"י ארגון טרור, כך טוענת דני גילברט, מומחית לביטחון בינלאומי ומדיניות חוץ באוניברסיטת דארטמות היוקרתית.
"המחשבה לפיה ארצות הברית 'אינה מנהלת משא ומתן עבור בני ערובה' היא טעות בסיסית נפוצה ביותר. זה בדרך כלל נכון כאשר מדובר בארגון שמוגדר ע"י משרד ההגנה או משרד החוץ כארגון טרור לכל דבר, אבל במקרים אחרים ארצות הברית עשתה מה שצריך לעשות כדי להחזיר את אזרחיה הביתה", היא מסבירה.
השינוי הגדול ביותר שצמח בשנים האחרונות, לדבריה של גילברט, הוא שממשלות זרות הן אלו שמנסות לעצור אזרחי ארצות הברית - פעמים רבות תחת אישומי שווא: "זה לא מקרי שבקיץ האחרון נוספה קטגוריה חדשה לאזהרות המסע, 'D', אות שמסמנת שמדובר במדינה שנוטה לכלוא אמריקאים לשווא".
"כיום ישנם קרוב לחמישים אמריקאים שמוגדרים כ'תחת כליאת שווא' במדינות זרות, ואנחנו רואים שנתון זה רק הולך ועולה עם השנים".
ויקטור בוט, "סוחר המוות" ששוחרר בתמורה לכדורסלנית
עם שחרורה ביום חמישי האחרון, גריינר הוטסה ע"י הרוסים לאבו דאבי, שם הועברה לאמריקאים בתמורה לבוט. רוג'ר קרסטנס - השליח הנשיאותי המיוחד לענייני בני ערובה אשר היה חלק חשוב בעסקת השבויים - היה במטוס של הממשלתי שהמתין לגריינר במפרץ הפרסי.
לדבריו, גריינר לא רצתה להיות לבד לאחר קרוב לשנה מאחורי סורג ובריח: "היא אמרה שהיא 'נמצאת בכלא מזה עשרה חודשים שומעת רק רוסית. עכשיו אני רוצה לדבר", הוא אמר בראיון שהעניק לתוכנית "מצב האומה" של רשת CNN בסוף השבוע.
מיד לאחר מכן, היא הצביעה על שאר הנוכחים במטוס ושאלה את קרסטנס לגביהם: "היא רצתה לדעת מי זה כל אחד, והיא עברה לידי וניגש לכל אחד מהצוות, הסתכלה להם בעיניים, לחצה להם את היד ושאלה אותם מה שמם. היא יצרה חיבור אישי עם כל אחד ואחד מהם, זה באמת היה מדהים לראות".
המטוס ובו קרסטנס, גריינר ושאר הצוות המריא מאבו דאבי לכיוון סן אנטוניו בטקסס, עם עצירת תדלוק אחת בדרך. לדבריו של השליח, מתוך כ-18 שעות טיסה, גריינר העבירה כ-12 שעות בשיחות עמו והצוות.
"היא סיפרה על תקופת המאסר שלה ברוסיה, גם במהלך המשפט וגם בתקופה הממושכת שבה שהתה בכלא במרחק של אלפי קילומטרים ממוסקבה", קרסטנס אמר אך סירב למסור פרטים נוספים על תנאי הכליאה של הכדורסלנית.
"נשאר בי רושם שמדובר באישה חכמה, מלאה בחמלה וצניעות, מעניינת ופטריוטית", שיחזר קרסטנס, "אך מעבר להכל, נשאר לי רושם שמדובר באדם אמיתי. אני ממש שונא את הנסיבות שבהן יצא לי להיפגש איתה, אבל האמת שאני מרגיש שזו ברכה שיצא לי להכיר אותה. למרות שהיא עוברת בדיקות מקיפות, הן בפן הרפואי והן בפן המנטלי, נראה שהיא מלאה באנרגיה".
פול וילן. "אמרתי לו לשמור על האמונה, אנחנו באים לקחת אותך"
כאמור, ההחלטה לשחרר את בוט בתמורה לגריינר זכתה לביקורת קשה, מכיוון שארצות הברית דווקא לא הצליחה להביא לשחרורו של פול וילן, יוצא חיל הים האמריקאי שנעצר ברוסיה בשנת 2018 באשמת ריגול. בכירים בממשל ביידן מתעקשים שהם עדיין מנהלים מגעים כדי לשחרר את וילן, וגם הממשל וגם בני משפחתו דחו על הסף את הטענה לפיה שהה ברוסיה כדי לרגל עבור ארצות הברית.
ג'ון קירבי, דובר המועצה הלאומית לביטחון, התייחס לכך ביום ראשון האחרון בראיון שהעניק לרשת ABC האמריקאית: "[רוסיה] מחזיקה את מר וילן בתנאים אחרים בגלל שהוא מואשם בעבירות ריגול, ואנחנו ממשיכים לעבוד על שחרורו. יש לנו יותר מידע כיום לאחר שעברנו את התהליך [של המשא ומתן עם רוסיה כדי לשחרר את גריינר] במהלך החודשים האחרונים. יש לנו הבנה עמוקה יותר לנסיבות המעצר ולמה שרוסיה מחפשת להשיג, ואנחנו נמשיך לעבוד על שחרורו".
"תמיד יש קלפי מיקוח", מזכיר קרסטנס, שנפגש עם וילן בשבוע שעבר, "אמרתי לו, 'פול, נשיא ארצות הברית התחייב להחזיר אותך הביתה. הוא ממוקד מטרה. מזכיר המדינה ממוקד מטרה. ואני בטח ממוקד מטרה, ואנחנו נחזיר אותך הביתה'. אמרתי לו, 'פול, שנינו היינו חיילים, ובצבא מלמדים אותך לשמור על אמונה. אז תשמור על אמונה, אנחנו באים לקחת אותך'".