משרד הבריאות ושירותי האנוש (HHS) פרסם כי "גזענות מערכתית מושרשת" היא גורם סיכון משמעותי למחלת אלצהיימר ודמנציה בקרב אמריקאים שאינם לבנים.
(צילום: Shutterstock)
כחלק מ'התוכנית הלאומית לטיפול במחלת האלצהיימר' של המשרד, נטען כי אוכלוסיות שחורות, היספניות ואוכלוסיות בעלי הכנסה נמוכה נוטים יותר להתמודד עם גורמים סיכון הקשורים למחלה, כאשר הפער הזה נובע מ"אי-שוויון מבני" שהם תוצאה של גזענות.
אי השוויון עליו מדובר כולל "חוסר השקעה במערכות חינוך, קהילות שפחות מטופחות, גישה נמוכה למזון מזין, חסמים לנגישות לשירותי בריאות ואיכות נמוכה של טיפול קהילות שלהם".
הדוח שפורסם על ידי ה-HHS המליץ שאחת הדרכים להפחית את הסיכון לאלצהיימר היא התמקדות ב"יכולת תרבותית ושוויון. זה מחייב את הטיפול של גורמי בריאות חברתיים בגזענות מערכתית מושרשת וצורות אחרות של אפליה, במקום להתמקד אך ורק בהתנהגויות אינדיבידואליות".
אגודת האלצהיימר, עמותה הפועלת למחקר וגילוי מוקדם של המחלה, מציינת שהגיל הוא גורם הסיכון הגדול ביותר. 73% מהחולים הם בני 75 ומעלה, ושני שליש מהם הן נשים. אנשים שחורים נוטים ללקות באלצהיימר פי שניים מאנשים לבנים, ולהיספנים יש סיכוי פי 1.5.
(צילום: Shutterstock)
הארגון ציין שני גורמים נוספים - לחץ דם גבוה, "הנפוץ יותר בקהילה האפרו-אמריקאית" וסוכרת אשר "נפוצה יותר בקהילה ההיספנית".
וכך, נראה שהדוח של ה-HHS הגיע למסקנה שההבדלים הללו בבריאות הכללית הם תוצאה ישירה של גזענות, אשר מעמידה אנשים שאינם לבנים בסיכון גבוה יותר למחלת אלצהיימר ודמנציה.
"הפערים האלה בשכיחות של גורמי סיכון - המבוססים על דורות של גזענות מבנית ואי שוויון בשירותי הבריאות - תורמים לפערים בשכיחות המחלות שמוגברים עוד יותר על ידי פערים באבחון, טיפול וגישה למשאבים", נכתב במסמך.
"לכן יש חשיבות קריטית שמחקר, התערבויות ותשתיות לטיפול בגורמי הסיכון הללו הניתנים לשינוי, יטופלו תרבותית ויהיו מבוססים על שיפור השוויון", נכתב. "לפיכך, מאמצים עתידיים להפחתת גורמי הסיכון יתמקדו בהבנה לא רק באילו פעולות אנשים יכולים לנקוט כדי להפחית את הסיכונים שלהם, אלא גם אילו פעולות בקהילה ובמערכת נדרשות כדי להקל אל הפחתת הסיכונים".