הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי חתם על הצעת חוק חדשה המחזקת את שליטת הממשלה על הגישה הציבורית לחדשות באוקראינה.
זלנסקי כבר הלאים את התקשורת במדינה תחת סמכויות חוק צבאיות שהופעלו לאחר פלישת רוסיה בשנה שעברה, מה שעורר ביקורת מצד ארגוני חופש העיתונות.
החוק, שנחתם ב-29 בדצמבר, מרחיב את סמכויותיו של רגולטור השידור האוקראיני על סוכנויות הידיעות "באופן דרמטי", וכולל כעת מקורות מודפסים ומקוונים כאחד, כך לפי ה"קייב אינדיפנדנט".
הצעד מחייב אישורים לקבלת רישיונות פעולה, וכל ארגון תקשורת ללא הניירת המתאימה יכול להיסגר, כאשר הגוף שמחלק את ההיתרים יהיה בשליטתו של זלנסקי.
על פי המכון למידע המוני באוקראינה, והחוק, רגולטור התקשורת צפוי להיות נשלט על ידי הרשויות המכהנות משום שחבריו ממונים על ידי זלנסקי והפרלמנט האוקראיני, שם למפלגתו יש רוב מוחלט.
בחודש מארס פרסם זלנסקי צו נשיאותי שהלאים את התקשורת המשודרת באוקראינה, והדגיש את הצורך ב"מדיניות מידע אחידה" כדי להילחם בדיסאינפורמציה הרוסית ובקולות ביקורתיים כלפי הממשלה.
בערך באותו זמן, הוא גם אסר על קיום שורה ארוכה של מפלגות אופוזיציה פוליטיות עם קשרים לכאורה לרוסיה, ונקט צעדי ענישה נגד כנסיות אורתודוקסיות שגם אמרו שיש להן קשרים עם מוסקבה, ובכך למעשה דיכא כל התנגדות תחת סמכויות החוק הצבאי.
בעוד שתפיסת הכוח של זלנסקי לאורך 11 חודשי הסכסוך נעלמה במידה רבה מעיניהם של עיתונות המיינסטרים האמריקאית – שהקדישה סיקור נרחב לדיכוי דומה בזמן המלחמה ברוסיה – הניו יורק טיימס הדגיש קריאות של ארגוני זכויות אדם לבטל את החוק מחשש שהוא ירסק את העיתונות החופשית.
"אוקראינה תפגין את מחויבותה האירופית על ידי קידום תקשורת חופשית ועצמאית, לא על ידי ביסוס שליטת המדינה במידע", אמר ריקרדו גוטיירז, המזכיר הכללי של פדרציית העיתונאים האירופית.
גם הוועדה להגנה על עיתונאים, וארגוני זכויות אזרח אחרים, תקפו את החקיקה בזמן שהיא נדונה על ידי מחוקקים בדצמבר.
בעוד המחוקק באוקראינה הסכים להסיר כמה מהצעדים הקיצוניים יותר בהצעת החוק, הטיוטה הסופית עדיין מעניקה לממשלה הפדרלית שליטה כמעט מוחלטת על כלי התקשורת של אוקראינה.