בנאום לרגל יום השנה ה-80 לשבירת המצור הנאצי על סנט פטרסבורג (אז - לנינגרד) ב-18 בינואר 1943, אמר הנשיא ולדימיר פוטין כי הניצחון באוקראינה הוא "בלתי נמנע". הנאום נישא בפני יוצאי צבא והדגיש כי "פעולות לחימה בקנה מידה גדול הכוללות נשק כבד, ארטילריה, טנקים ומטוסים לא נעצרו בדונבאס מאז 2014".
"כל מה שאנחנו עושים היום כחלק מהמבצע הצבאי המיוחד הוא ניסיון לעצור את המלחמה הזו. זו המשמעות של הפעולה שלנו - הגנה על אנשים שחיים בשטחים האלה".
(AP)
הנאום היה גדוש בנושאים הרגילים שהדגיש פוטין מאז הפלישה בפברואר, אך נעדר מה שרבים במערב ציפו לו - הכרזת מלחמה רשמית.
הקריאה להתגייסות מלאה טרם הגיעה; במקום זאת, פוטין בחן שוב את נקודת המבט של מוסקבה על הסיבות שבבסיס הסכסוך.
הוא טען כי רוסיה ניסתה לנהל משא ומתן על הסדר שלום למלחמה ארוכת השנים בדונבאס, כדי למנוע את הצורך לשלוח חיילים, אך הדגיש כי "פשוט היינו מרומים" על ידי אוקראינה והמערב.
הוא גם הוסיף כי על רוסיה מוטלת החובה להגן על דוברי הרוסית במזרח אוקראינה וכי ממשלת זלנסקי נקטה לאחרונה צעדים חריפים עוד יותר נגד התרבות הרוסית, תוך הטלת הגבלות חמורות על ספרים ומוזיקה רוסית, ואף עצירת אנשי דת אורתודוקסים אוקראינים השומרים על אחדות עם כנסיית הפטריארכיה במוסקבה.
ה-Associated Press מתייחס לדבר מעניין בנוגע להיסטוריה המשפחתית האישית של פוטין אשר הופך את ההתייחסויות ל"פוטלר" במערב לחלולה ורדודה, בהתחשב בכך שהמצור הנאצי על לנינגרד (סנט פטרבורג) השפיע ישירות על משפחתו :
"פוטין הניח ביום רביעי זר בבית הקברות, שם נקברו 420,000 קורבנות אזרחיים של המצור ו-70,000 חיילים סובייטים. הוא גם הניח פרחים בחלק שבו אחיו, שמת כילד במהלך המצור, נקבר בקבר אחים.
פוטין אמר פעם שאמו הוכרזה כמתה ועמדה להילקח לקבורה כשאביו, שבדיוק חזר הביתה לביקור מהחזית, הצליח להדוף צוות הלוויה ברגע האחרון ועזר לה להתאושש".
פוטין גם סייר ביום רביעי במפעל ביטחוני בסנט פטרסבורג, שם התחייב לעובדים כי יעניק להם הטבות נוספות בזמן מלחמה, תוך שהוא משבח את ההתקדמות בייצור הנשק הלאומי.
⚡️We ourselves have become able to produce what we could not before - Putin, a few moments ago. pic.twitter.com/NMjP2ahsnH
— War Monitor (@WarMonitors) January 18, 2023
בינתיים, כשם שהנשיא הרוסי נשבע להיות במערכה הצבאית עד שיושג "ניצחון", כך גם וושינגטון ממשיכה להתבסס בעמדתה.
ביום שלישי הדגיש מזכיר המדינה אנתוני בלינקן כי שלום עם רוסיה אינו מקובל. ב
בלינקן אמר את הדברים הבאים: "אני חושב שצריך להסתכל רק על דבריו של פוטין עצמו בשיחה האחרונה עם הנשיא ארדואן מטורקייה, שבה הוא אומר, אלא אם כן ועד שאוקראינה תקבל את המציאות הטריטוריאלית החדשה, כדבריו, אין מה לנהל משא ומתן. [...] זה כמובן כשלעצמו נון-סטרטר".
BLINKEN: PEACE WITH RUSSIA IS UNACCEPTABLE pic.twitter.com/ahU2QSP1yu
— The_Real_Fly (@The_Real_Fly) January 18, 2023
"הדרך המהירה ביותר להביא את המלחמה הזו לסיום צודק ועמיד, להגיע לדיפלומטיה, להגיע למשא ומתן, היא לתת לאוקראינה יד חזקה בשדה הקרב. זה בדיוק מה שאנחנו עושים", המשיך בלינקן.