נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי השתמש בבמה שסיפק הפורום הכלכלי העולמי (WEF) שהתכנס בדאבוס ביום חמישי כדי להתלונן על כך שלא השיג מספיק טנקי קרב מכמה מדינות מערביות כדי לסייע בהסגת הכוחות הרוסיים.
בשיחת וידאו בארוחת בוקר עם הסנאטור כריס קונס, ראש ממשלת הולנד מארק רוטה וראש ממשלת בריטניה לשעבר בוריס ג'ונסון, סוכנות הידיעות AP מדווחת כי זלנסקי נזף בפומבי במדינות כמו גרמניה, פולין וארה"ב שלא מיהרו להיענות לקריאתו לטנקים קרביים כבדים.
זלנסקי התרעם על "היעדר נשק ספציפי" רחב יותר ואמר כי "מוטיבציה ומורל" אינם מספיקים כדי להביס את שאיפותיו האימפריאליסטיות של ולדימיר פוטין, אפילו שהמנהיג הרוסי לעג לטנקים המערביים כלא יותר מאשר מספוא בשדה הקרב עבור כוחותיו.
"ואני רוצה להודות שוב על הסיוע מהשותפים שלנו", אמר בארוחת הבוקר של קרן ויקטור פינצ'וק באמצעות מתורגמן.
"אבל יחד עם זאת, יש מקרים שבהם אנחנו לא צריכים להסס או שאנחנו לא צריכים להשוות כשמישהו אומר, 'אני אתן טנקים אם מישהו אחר יחלוק גם את הטנקים שלו'".
זלנסקי המשיך והצהיר כי ההגנה האווירית היא "החולשה שלנו" לאור תקיפות רוסיות ממוקדות, כולל שימוש במל"טים מתוצרת איראן, וחזר על הצורך שלו בארטילריה ארוכת טווח כדי לירות על כוחות רוסיים בשטח אוקראינה - אך לא לתוך רוסיה עצמה, כך קובע דו"ח AP.
מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, הגיב בהתאם להנחיית זלנסקי, וציין כי תומכיה המערביים של אוקראינה ידונו השבוע בדרכים לספק נשק כבד ומתקדם יותר.
"המסר העיקרי שם יהיה: יותר תמיכה, יותר תמיכה מתקדמת, נשק כבד יותר ויותר נשק מודרני", אמר סטולטנברג על כינוס בגרמניה של בכירי מערכת הביטחון של נאט"ו, כולל שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין, שפועלים לתיאום תרומות צבאיות לאוקראינה.
"זהו מאבק על הערכים שלנו, זהו מאבק למען הדמוקרטיה - ואנחנו רק צריכים להוכיח שהדמוקרטיה מנצחת את העריצות והדיכוי", הוסיף מנהיג נאט"ו.
הדחיפה להיענות לדרישתו של זלנסקי לשריון כבד יותר הגיעה באותו יום שבו נחשף כי קבלני ההגנה גורפים מיליוני דולרים בזמן שממשל ביידן מתחייב להמשיך לתמוך באוקראינה "כל עוד זה ייקח", כפי שדווח בברייטברט ניוז.
עד כה, ארה"ב לבדה הקצתה 113 מיליארד דולר לסיוע לאוקראינה, הכוללים סיוע ביטחוני בסך 24.2 מיליארד דולר מאז החל הסכסוך בפברואר 2022.