צבא ארה"ב ייפרס בארבעה בסיסים חדשים ב"אזורים אסטרטגיים" בפיליפינים, כך הודיעו שתי המדינות ביום חמישי.
ההסכם הושג במהלך ביקורו המתמשך של שר ההגנה לויד אוסטין, שנפגש עם נשיא הפיליפינים פרדיננד 'בונגבונג' מרקוס ג'וניור במנילה.
שתי המדינות אמורות "להאיץ את היישום המלא" של הסכם שיתוף הפעולה הביטחוני המשופר (EDCA), מסגרת המסדירה את שליחת הכוחות האמריקאים לפיליפינים, המופיעה ברשימת בעלות הברית "הגדולות" של וושינגטון שאינן חברות בנאט"ו.
"ארצות הברית הקצתה יותר מ-82 מיליון דולר להשקעות בתשתיות בחמשת האתרים הקיימים תחת ה-EDCA, והיא גאה בכך שהשקעות אלה מסייעות לצמיחה כלכלית וליצירת מקומות עבודה בקהילות פיליפיניות מקומיות", נמסר בהודעה מטעם הפנטגון.
מלבד פיתוח נוסף של הבסיסים הקיימים, צבא ארה"ב ייפרס בארבעה אתרים חדשים ב"אזורים אסטרטגיים של המדינה" שלא פורטו.
"ארצות הברית והפיליפינים התחייבו להתקדם במהירות לגבי התוכניות וההשקעות הדרושות למיקומי ה-EDCA החדשים. הברית הפיליפינית-אמריקאית עמדה במבחן הזמן ונותרה חזקה כברזל. אנו מצפים להזדמנויות שהאתרים החדשים הללו ייצרו כדי להרחיב את שיתוף הפעולה שלנו יחד", הוסיף הפנטגון.
המהלך מגיע על רקע מתיחות גוברת באזור, כלומר סביב טייוואן וים סין הדרומי, נתיב מים עמוס הנתון לתביעות ימיות וטריטוריאליות חופפות של מדינות רבות, כולל סין.
הפיליפינים, מושבה אמריקאית לשעבר ובעלת ברית ותיקה של וושינגטון, מקיימת קשרים כלכליים הדוקים עם בייג'ין.
סין כבר גינתה את שיתוף הפעולה והאשימה את וושינגטון בהגברת מתיחות נוספת באזור.
שגרירות סין בפיליפינים הביעה תקווה שמנילה תהיה "ערנית ותתנגד לניצול".
"ארצות הברית, מתוך האינטרסים העצמיים שלה ומנטליות משחק סכום אפס, ממשיכה להגביר את עמידתה הצבאית באזור זה. פעולותיה מסלימות את המתיחות האזורית ומערערות את השלום והיציבות באזור", נמסר בהודעה מטעם השגרירות הסינית.
"מהלכים כאלה סותרים את השאיפה המשותפת של מדינות האזור לחתור לשלום, שיתוף פעולה ופיתוח, ומנוגדים לשאיפה המשותפת של העם הפיליפיני לחתור להתאוששות כלכלית איתנה ולחיים טובים יותר בשיתוף פעולה עם סין", הוסיפו.