גוגל תיגרר השבוע לבית המשפט העליון כחלק מתביעה שעשויה לשנות באופן קיצוני את עתיד הביטוי המקוון ואת יכולת מיתון התוכן של ענקיות הטק.
ענקית הטכנולוגיה תגן על החוק המכונה סעיף 230, שמחסן חברות אינטרנט מפני תביעות על תכנים שפורסמו על ידי צדדים שלישיים.
טיעוני הפתיחה בפני תשעת השופטים אמורים להתחיל ביום שלישי. התביעה הוגשה על ידי משפחתה של אישה שנהרגה בפיגוע טרור של דאעש בפריז ב-2015.
נוהמי גונזלס, סטודנטית אמריקאית בת 23, מתה כאשר מאות כדורים נורו על ידי חמושים איסלאמיסטים בעת שישבה בביסטרו בשם La Belle Epoque. היה זה חלק מהשתוללות הירי ופיגועי ההתאבדות שבהם נהרגו 130 בני אדם בבירה הצרפתית.
הוריה, אמה ביאטריס גונזלס וחוסה הרננדז, טוענים כי יוטיוב שבבעלות גוגל אחראים לנזקים משום שלא הצליחו להסיר סרטוני טרור של דאעש.
גונזלס והרננדז טוענים שהאלגוריתם של יוטיוב אפילו שיפר את הסרטונים בכך שהמליץ עליהם לחלק מהמשתמשים.
הם מבקשים מבית המשפט העליון לשכתב את סעיף 230 - המכונה "המגנה כרטה של האינטרנט" - כך שחברות טכנולוגיה המאפשרות לתוכן זדוני להתפשט באינטרנט יוכלו לשאת באחריות.
גוגל ניצחה בערכאות נמוכות יותר בטענה שהיא מוגנת על ידי סעיף 230 של חוק ההגינות בתקשורת משנת 1996.
החוק נתפס לעתים קרובות כמגן משום שהוא מונע מפלטפורמות להיתבע בגין אירוח פוסטים מזיקים של משתמשים.
קיימת תמיכה דו-מפלגתית בקונגרס לשכתוב סעיף 230, האוסר על "שירותי מחשב אינטראקטיביים" להיות מטופלים כ"מוציא לאור או דובר" של מידע המסופק על ידי משתמשים חיצוניים.
אנשי שמאל טוענים כי חברות טכנולוגיה השתמשו בחוק כדי לאפשר הפצה בלתי מוגבלת של דיסאינפורמציה, בעוד שמרנים אומרים כי חברות האינטרנט ניצלו לרעה את החוק כדי לצמצם את הדיבור של הנוטים לימין.
על פי מסמכי בית המשפט, האלגוריתמים האוטומטיים של יוטיוב שמייצרים סרטונים מומלצים למשתמשים למעשה "סיפקו סיוע חומרי לדאעש, וסייעו לו" - דבר המהווה הפרה של החוק נגד טרור.
חוק המאבק בטרור מאפשר לאמריקאים לתבוע בבית המשפט בתקווה לקבל פיצויים הקשורים ל"מעשה טרור בינלאומי".
גוגל הואשמה בכך ש"התירה ביודעין לדאעש לפרסם ביוטיוב מאות סרטונים קיצוניים המסיתים לאלימות ומגייסים תומכים פוטנציאליים להצטרף לכוחות דאעש [במזרח התיכון]... ולבצע פיגועים במדינות מוצאם", כך על פי מסמכי בית המשפט.
יתר על כן, גוגל "המליצה למשתמשים על סרטוני דאעש... בהתבסס על מה שגוגל ידעה על כל אחד ממיליוני הצופים ביוטיוב, תוך התמקדות במשתמשים שמאפייניהם הצביעו על כך שהם יתעניינו בסרטוני דאעש", נטען במסמכי בית המשפט.
"חשוב מאוד שהחוק ישתנה", אמרה ביאטריס לרויטרס, והוסיפה כי פסיקה לטובתה תועיל לא רק למשפחתה אלא "לכל האנשים שסבלו מההתקפות האלה, בכל מקום".
אך עורכי הדין של גוגל טענו במסמכי בית המשפט כי הוריי גונזלס לא הצליחו לספק ראיות לכך שמישהו מהתוקפים של דאעש שביצעו את הפיגועים בפריז לפני כמעט שמונה שנים קיבל השראה מסרטוני יוטיוב.
"בית המשפט הזה לא צריך לערער אבן בניין מרכזית של האינטרנט המודרני", אמרה גוגל לשופטים בכתב התביעה. "שחיקת ההגנה של סעיף 230 תיצור תמריצים מעוותים שעלולים גם להגביר את ההסרה של התבטאויות חוקיות אך שנויות במחלוקת באתרים מסוימים וגם להוביל אתרים אחרים לעצום את עיניהם לתוכן מזיק או אפילו לא חוקי", הוסיפו. "לקונגרס היה ברור שסעיף 230 מגן על היכולת של שירותים מקוונים לארגן תוכן", אמרה עורכת הדין הבכירה של גוגל, חלימה דה-ליין פראדו, ל"ניו יורק פוסט".
"שחיקת ההגנות תשנה באופן יסודי את האופן שבו האינטרנט עובד, ותהפוך אותו לפחות פתוח, פחות בטוח ופחות מועיל".
"אנחנו גאים להגיש את התביעה הנגדית שלנו לבית המשפט העליון", אמרה דה-ליין פראדו.
בית המשפט העליון החליט בסתיו שעבר לדון בתיק. משפטנים רבים סבורים כי השופט קלרנס תומאס הוביל ככל הנראה את הדחיפה לבחון את המקרה.
השופט השמרני הציע בעבר בהצהרות ובחוות דעת של בתי משפט כי הפרשנות הנוכחית של בתי המשפט הפדרליים לסעיף 230 עלולה להיות רחבה מדי, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל.
החלטה בנושא צפויה להתקבל בסוף יוני או בתחילת יולי.