שתי ספינות מלחמה איראניות עגנו השבוע אל מול חופי ריו דה ז'נרו באישור ממשלת ברזיל - מה שעורר דאגה רבה בארצות הברית ובישראל.
(צילום: AP)
ראש מערך ההסברה הלאומי של ישראל, ליאור חייט, כתב בטוויטר כי "ישראל רואה בעגינת הספינות התפתחות מסוכנת ומצערת. ברזיל לא צריכה להעניק שום פרס למדינה ממארת, האחראית להפרות רבות של זכויות אדם נגד אזרחיה, ומבצעת פיגועי טרור בכל רחבי העולם".
לפני כן, דובר משרד החוץ האמריקאי נד פרייס אמר כי וושינגטון דנה בנושא עם שותפיה הברזילאים, במטרה להבטיח שאיראן "לא תוכל להשיג דריסת רגל, לא תוכל לנצל אחרים בחצי הכדור שלנו".
"בטוח שממשלת ברזיל והעם הברזילאי לא ירצו לעשות כל דבר שיסייע למשטר שאחראי לדיכוי אכזרי ולדיכוי אלים נגד בני עמו", הוסיף.
ביום חמישי נצפתה אחת משתי ספינות מול אזור החופים הדרומי המפורסם של ריו דה ז'נרו, בעוד השנייה עגנה באזור נמל מרכז העיר. שתי הספינות, IRIS Makran ו-IRIS Dena, מורשות להישאר באזור עד ה-4 במרץ.
(צילום: AP)
רק בחודש שעבר, משרד האוצר האמריקאי לבקרת נכסים זרים ייעד את שתי הספינות הללו לסנקציות.
גורמים איראנים תיארו את עצם הגעת ספינות המלחמה כאתגר על ההשפעה האמריקאית בחצר האחורית שלה וההגמוניה שלה, בעוד שטהראן מבקרת כל הזמן את הנוכחות של הצי החמישי האמריקאי באזור המפרץ הפרסי. כבר לפני חודשיים, מפקד הצי האיראני אמר כי "אנו מתכננים להיות נוכחים בתעלת פנמה".
המתיחות מגיעה ברקע דברים מדאיגים שנאמרו מוקדם יותר השבוע על ידי קולין קאהל, הבכיר השלישי בחשיבותו במשרד ההגנה האמריקאי, שטען כי איראן יכולה לייצר מספיק חומר עבור פצצה גרעינית אחת בתוך כ-12 ימים בלבד.
עם זאת, בעוד גורמים מזהירים מפני ההתקרבות האיראנית לייצור חומר בקיע - זה שיוצר גרעין, רבים לא בטוחים אם המדינה האסלאמית שולטת בטכנולוגיה לבניית פצצה בפועל. אך ההתקרבות של איראן לרוסיה בשל המלחמה במזרח אירופה מדאיגה רבים בין היתר בשל הנושא הזה.