במהלך השנים, דיווחנו מעת לעת על מטילי זהב מזדמנים שהתגלו כמזויפים, כולל מוטות טונגסטן מצופים זהב, אבל רובם (אם לא כולם) בוצעו באמצעות רמאים של צד שלישי.
"הפעם זה שונה", עם זאת, שכן דיווחים בן לילה דרך חדשות ABC באוסטרליה טוענים כי מטבעת פרת' ההיסטורית עומדת בפני ריקול פוטנציאלי של 9 מיליארד דולר בשווי מטילי זהב לאחר שמכרה מטילי זהב מדולל או "מסומם" הועבר לסין.
"סימום" זהב הוא נוהג מקובל במקצת בתעשייה ואינו בלתי חוקי, אך מהווה סיכון גבוה מכיוון שהוא מוריד את איכות המטילים על ידי הוספת זיהומים ככסף או נחושת.
חדשות ABC חשפו מסמכים המתארים את החלטת המטבעה להתחיל "לסמם" את הזהב שלה ב-2018, ולאחר מכן כיצד היא הסתירה ראיות מהלקוח הגדול ביותר שלה במאמץ להגן על המוניטין שלה.
בעוד שהזהב נשאר מעל תקני התעשייה הרחבים יותר, הדו"ח העריך שעד 100 טונות של זהב שנשלחו לבורסת הזהב של שנחאי (SGE) עלולים לא לעמוד בתקני הטוהר המחמירים של שנגחאי.
מקורב אחד במטבעת פרת' שביקש לא להזכיר את שמו, מכיוון שהוא עלול לעמוד בפני חמש שנות מאסר אם זהותו תיחשף, אומר כי מדובר ב"שערורייה ברמה הגבוהה ביותר".
"אני לא יודע אם אי פעם ראיתי דבר כזה גדול", אמר.
המטבעה החלה לסמם את הזהב שלה כאמצעי חיסכון בעלויות ב-2018, בציפייה לחסוך עד 620,000 דולר בשנה - חלק זעיר מהמכירות השנתיות שלה.
"בכל עת מטילי הזהב שה-Perth Mint ייצרה ונמכרו הכילו לפחות 99.99 אחוז זהב, לפי המפרט שלהם. זה מעולם לא היה שנוי במחלוקת", טענו בהצהרה שנמסרה לאחר פרסום הידיעה.
"מפרטי הטוהר הללו מתאימים לתקני התעשייה ודומים לאלה שנקבעו על ידי רשות השוק הבינלאומית, ואיגוד שוק הבוליון של לונדון", מסרו.
"בספטמבר 2021 נודע ל-Perth Mint שייתכן שחלק מהמטילים במשקל קילוגרם אחד שלה לא עמדו במפרטים של בורסת הזהב של שנחאי (SGE). מפרטי SGE דורשים שהרכיב הלא-זהבי - כלומר 0.01 אחוז מהבר או 100 חלקים למיליון (ppm) - יכיל לא יותר מ-50 ppm כסף".
עם זאת, כפי ש-ABC מדווחת, חודשים ספורים לאחר תחילת הסימום, הדו"ח הפנימי שדלף אומר שצוות המדללים זיהה חששות שרמות הכסף והנחושת עלו על אלו המותרות על ידי ה-SGE.
למרות זאת, המדללים המשיכו לסמם את הזהב.
בתפנית נוספת, פוליטית יותר, מנהיג האופוזיציה של מערב אוסטרליה, שיין לאב, קרא ביום שלישי להקים ועדה מלכותית על רקע טענות ל"סימום זהב", עוד מהתקופה שבה ראש ממשלת מערב אוסטרליה, מארק מקגוון, היה השר האחראי לנושא.
הנזק לטווח ארוך יותר למוניטין של המטבעה עומד להיות גדול בהרבה.
"בפוטנציה אתה תגרום לרוכשי זהב בשוק לומר, 'האם אנחנו יכולים לסמוך על משהו שייצא מהמטבעה של פרת'? כולל מטבעות, מטילים, משהו?'", אומר מקורב לנושא.
"זה קרה מלכתחילה בגלל ניהול מערכות לקוי וחוסר יכולת מצד המזקקים. אבל ברגע שהם מצאו את זה, הם ידעו מה הם עושים. הם נקטו בפעולות מכוונות כדי להבטיח שזה לא ייצא החוצה".
לסיכום , כפי שציינה שנינת טוויטר אחת:
'ביטקוין מתקן את זה'.