ועדת המודיעין של בית הנבחרים העבירה ביום שלישי את הגרסה שלה להצעת חוק שכבר אושרה בסנאט, שתאלץ את ממשל ביידן לבטל את הסיווג על מקורות נגיף הקורונה - כולל הקשרים האמריקאים למעבדה הסינית בווהאן.
(צילום: Shutterstock)
לפי הצעת החוק, מנהלת המודיעין הלאומי אבריל היינס תידרש לבטל את הסיווג של "כל מידע הקשור לקשרים אפשריים עם מכון ווהאן לווירולוגיה" והקורונה, כמו גם "להעמיד לרשות הציבור מידע רב ככל האפשר" בנוגע למקור הנגיף.
הוועדה אישרה את החקיקה בהצבעה דו-מפלגתית שנערכה ביום שלישי, כאשר אף גורם לא התנגד. הצעד הבא הוא הצבעה בבית הנבחרים, ומשם לשולחנו של הנשיא ג'ו ביידן שיתבקש לחתום על כך.
הדחיפה לחשיפת האמת לציבור בארצות הברית ובעולם כולו מגיעה לאחר שה-FBI ומשרד האנרגיה האמריקאי העבירו דוח לבית הלבן, ובו כל אחת מהסוכנויות טענה שדליפת הקורונה מהמעבדה בווהאן היא לא רק אפשרות, אלא אף "הרעיון הסביר" - טענה שעד לא מזמן נחשבה לקונספירטיבית לחלוטין.
המעבדה בווהאן (צילום: AP)
יו"ר ועדת המודיעין, הנציג מייק טרנר מאוהיו, אמר ביום שלישי: "לציבור האמריקאי מגיעה תשובה על כל היבט של מגפת הקורונה, כולל האופן שבו הוירוס הזה סווג, ובמיוחד אם מדובר בהתפרצות טבעית או תוצאה של תקרית הקשורה למעבדה. לקהילת המודיעין יש הרבה מידע על הקורונה שהציבור עוד לא ראה".
הצעת החוק שהוגשה תספק "תובנה ייחודית לגבי מה שקרה ברמת הבטיחות במעבדה הביולוגית בווהאן, בסין בסוף 2019 ותחילת 2020. המעבדה ומי שעבד שם עשויים להיות המפתח לחשיפת האמת".
הנציג ג'ים הימס, דמוקרט מקונטיקט, אמר שפרסום הדוחות לא יציעו תשובה סופית על מקורות הקורונה, אבל מהסיבה שהמפלגה הקומוניסטית הסינית הקשתה על איסוף נתונים ולא שיתפה פעולה באופן מלא.
"הממשלה הסינית ערפלה וחסמה פניות לגיטימיות, ופעלה בגישה חסרת אחריות באופן עמוק לבריאות הציבור העולמי", אמר.