בית המשפט העליון של ארצות הברית אישר אתמול (שישי) צו מניעה להחלטת בית המשפט הפדרלי, במסגרתה נקבע כי גלולה להפסקת הריון יזומה אינה יכולה לקבל אישור לשימוש רחב מצד רשויות הבריאות.
החלטה זו תאפשר לשופטי העליון לבחון את טענות הנגד של ממשל ביידן לפסיקה.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
כזכור, ביום שישי בשבוע שעבר ביהמ"ש הפדרלי בטקסס קבע כי האישור שניתן לגלולת מיפפריסטון ע"י מנהל התרופות והמזון (FDA) נוגד את החוק, ועל כן הוא מבוטל.
תרופה זו, להפסקת הריון יזומה, זכתה לאישור לשימוש רחב מצד ה-FDA כבר בשנה שעברה, חודשים ספורים לאחר שבית המשפט העליון של ארצות הברית ביטל את פסיקת 'רו נגד וייד' המפורסמת - פסק דין שקבע שלנשים יש זכות לבחור לעבור הפלה בשליש הראשון של ההיריון, ושלאף מדינה אסור להגביל את הזכות לעבור הפלה במהלך תקופה זו.
כבר באותו ערב יום שישי, משרד המשפטים האמריקאי הודיע על כוונתו להגיש ערעור בעקבות הפסיקה. "משרד המשפטים יערער על ההחלטה ואף יבקש צו עיכוב עד לתום ההליך", הסביר בזמנו התובע הכללי מריק גרלנד, "הפסיקה הזו הופכת את ההחלטה של ה-FDA, שהתקבלה ע"י מומחים אשר קבעו כי מדובר בתרופה בטוחה ויעילה".
שופט העליון סמואל אליטו (צילום: Getty Images)
ההחלטה גם גררה ביקורת מהבית הלבן. הנשיא ביידן אמר: "במקרה הזה, בית המשפט מנסה להחליף את ה-FDA, שהינו המומחה לאישור תרופות. אם פסיקה זו תישמר, אין אף תרופה שאושרה ע"י ה-FDA שתהיה בטוחה מפני מתקפה פוליטית ואידיאולוגית", אמר והמשיך, "פסיקה זו גם הינה צעד חסר תקדים נוסף בשלילת זכויות בסיסיות אלה מנשים".
אתמול השופט השמרני סמואל אליטו, שאחראי על בקשות דחופות שמוגשות ממספר מדינות, בינהן טקסס, הורה על צו עיכוב לפסיקה. אליטו חתם על הצו שעות ספורות לפני שהמגבלות היו אמורות להיכנס לתוקף.
הצו יישאר בתוקף עד השעה 11:59 בלילה ביום רביעי הקרוב, ולפי ההערכות צו עיכוב נוסף ייחתם באותו ערב.