ברחבי בוסטון יצויינו עשר שנים מאז הפיגוע במרתון בוסטון, כאשר שני מטענים הופעלו בסמוך לקו הסיום של המירוץ השנתי. בעיר ימשיכו להנציח את זיכרון שלושת ההרוגים באמצעות תפילות וטקסים, תוך כדי שהם נערכים למרתון של השנה הזו.
רגעי הכאוס, מיד לאחר הפיצוץ השני במרתון בוסטון (צילום: Getty Images)
מישל וו, שכיום עומדת בראשות עיריית בוסטון, הייתה בתחילת דרכה בפוליטיקה המקומית ב-15 באפריל 2013 בעת הפיגוע. היום היא תשתתף במספר טקסים, כולל זה שייערך עם משפחות ההרוגים בסמוך למקומם שבו אירעו שני הפיצוצים. ביום שני המרתון של 2023 יצא לדרך.
"דיברתי עם המון תושבים - משפחות שלמות שלנצח יושפעו מן הטרגדיה הזו", וו אמרה ושיחזרה את היום של הפיגוע לפני עשור. "היה כאוס מוחלט, אבל אני חושבת שכל העולם ראה כיצד העיר בוסטון התאחדה, ועד היום אנחנו ידועים בנחישות ובכוח שלנו".
כאמור, שלושה אנשים נהרגו בפיגוע - לו לינגזי בת ה-23, אזרחית סין שהגיעה לבוסטון כדי ללמוד לתואר שני; קריסטי קמפבל בת ה-29, מנהלת מסעדה מקומית; ומרטין ריצ'רד בן ה-8 שהגיע למקום כדי לצפות במרתון ביחד עם בני משפחתו. יותר מ-260 בני אדם נפצעו בעקבות שני הפיצוצים, שאירעו בהפרש של שניות בודדות.
דז'וחר צרנייב (משמאל, בכובע הלבן) ואחיו הגדול טמרל (מימין, עם משקפי שמש) רגעים ספורים לפני הנחת המטענים (צילום: FBI)
מי שביצעו את הפיגוע היו טמרלן ודז'וחר צרנייב, שהגיעו ממשפחה של מהגרים מקירגיזסטן. המצוד אחריהם נמשך ארבעה ימים, והאחים אף ירו למוות בשון קולייר - שוטר במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) - במהלך הניסיון לברוח מהרשויות החוק.
טמרלן נורה למוות במהלך קרב יריות עם המשטרה (דז'וחר אף דרס אותו מספר פעמים בעת בריחתו), בימים שלאחר הפיגוע הקשה, ואילו דז'וחר נעצר לאחר שאותר בעודו מתחבא בסירה בחצר אחורית של בית. במהלך המשפט, עורכי דינו של דז'וחר אומנם הודו במיוחס, אך טענו כי טמרלן הוא האחראי המרכזי לפיגוע, שכן הוא "המוח" מאחורי תהליך התכנון.
כשנתיים לאחר הפיגוע הקשה, דז'וחר הורשע בכל 30 הסעיפים בכתב האישום, לרבות שימוש בנשק להשמדה המונית (סעיף שאיפשר לתביעה הפדרלית לדרוש עונש מוות). כחודש לאחר מכן, חבר המושבעים המליץ לשופט להטיל עונש מוות על הנאשם, וכך בדיוק קרה. אלא שבסוף שנת 2019, דז'וחר הגיש ערעור בטענה ששניים מחברי חבר המושבעים הביעו דעות נחרצות על החשוד ועל הפיגוע עוד לפני שהמשפט החל (דבר שכביכול מעיד על כך שלא קיבל משפט הוגן).
לאחר הליך משפטי ממושך, בשנה שעברה בית המשפט העליון של ארצות הברית השיב על כנו את עונש המוות שהוטל על דז'וחר צרנייב.