על פי דיווח של רויטרס, ארה"ב מוכנה להמשיך במכירת מטוסי F-16 לטורקיה במסגרת חבילת מודרניזציה קטנה יותר כחלק מעסקה בשווי של 259 מיליון דולרים.
מהדיווח עולה כי גורמים בקונגרס האמריקני חשפו כי נתנו את אישורם "הבלתי רשמי" למכירת הנשק ביום שני, הכוללת גם שיפורי תוכנה ומכ"מים.
עוד נמסר כי דובר מחלקת המדינה האמריקנית, נד פרייס, אמר כי "טורקייה היא בעלת ברית ותיקה ומוערכת של נאט"ו... ממשל ביידן תומך במאמציה של טורקיה להביא את תעופת צי מטוסי ה-F-16 שלה לסטנדרט גבוה".
הדובר פירט עוד כי השדרוג יחזק את הקישוריות בין טורקיה למערכות הצבאיות של נאט"ו ויספק שיפורים לפרוטוקולי בטיחות כגון מערכת למניעת התנגשות קרקעית.
לאחר אישור המכירה, החבילה תהפוך לעסקה הצבאית הראשונה לטורקיה שהקונגרס מאשר מזה שנים.
חבילה זו היא מהווה עסקה נפרדת שאינה חלק מבקשתה של טורקיה מ-2021 לרכישת מטוסי F-20 של לוקהיד מרטין בשווי 16 מיליארד דולר, עסקה הכוללת 80 ערכות מודרניזציה.
הדברים באים שבועות ספורים לאחר שאנקרה אישרה את הצעתה של פינלנד להצטרף לברית נאט"ו שבהובלת ארה"ב.
פינלנד ושבדיה ניסו להפוך ךלברות מאז תחילת המבצע הצבאי הרוסי באוקראינה; עם זאת, טורקיה מנעה משתי המדינות הנורדיות להצטרף לנאט"ו משום שהאשימה את שטוקהולם והלסינקי במתן מחסה לחברי הקבוצות הכורדיות הבדלניות בעיראק, כמו מפלגת הפועלים של כורדיסטן (PKK), שאנקרה רואה בה כאחראית לפיגוע באיסטנבול בנובמבר 2022.
טורקיה נותרה לא החלטית לגבי הצעתה של שבדיה, לאור טענתה של אנקרה כי גורמים רשמיים בשבדיה לא נקטו את הצעדים הדרושים לדיכוי חברי ה-PKK וקבוצות מיליציה כורדיות שמנהיגיהן ממשיכים להתגורר בשטוקהולם.
אנקרה גם מתחה ביקורת על כישלונה של שבדיה להסגיר חמושי PKK, כמו גם חמושים אחרים מתנועת 'גולן'.
מוקדם יותר השנה, פוליטיקאי שבדי מהימין הקיצוני שרף כמה ספרי קוראן מול שגרירות טורקיה בשטוקהולם, מה שהביא את ממשלת טורקיה להחלטה נוספת לחסום את ניסיון ההצטרפות של שבדיה לנאט"ו.
סירובה של ממשלת שבדיה להפסיק את הפגנות שריפת הקוראן הגבירה עוד יותר את המתיחות בין המדינות.