מקסיקו פתחה בתביעה אזרחית נגד יצרני נשק בארצות הברית בטענה שהם מחמשים את הקרטלים באמריקה הלטינית, מתוך אינטרס כלכלי.
הם מתארים "נהר ברזל" של אלפי כלי נשק שמקורם בסוחרים אמריקאים שמגיעים לידים פושעים במקסיקו, במרכז אמריקה, האיים הקריביים וחלק גדול מאמריקה הלטינית.
(צילום: Shutterstock)
וזה לא שארצות הברית מכחישה. הסוכנות האמריקאית לבקרת נשק, ה-ATF, קבעה כי יותר ממחצית מהתפיסות במרכז אמריקה של כלי הנשק שהיו בשימוש לפשיעה, הגיעו מארצות הברית. במקסיקו ובאיים הקריביים, המספר עומד על 0.8 מתוך כל הנשקים שנתפסים.
"קוראים לזה נהר הברזל, והוא מציף מדינות בדרום", אמרה השבוע אליזבת בורק, מארגון Global Action on Gun Violence.
וכך, יותר ממחצית מהאלימות בנשק בעולם מתרכזת בשש מדינות בלבד - ברזיל, קולומביה, גואטמלה, מקסיקו, ונצואלה וארצות הברית.
וכאשר נתח גדול מכלי הנשק במדינות הללו מגיעים מיצרנים אמריקאים, ארגונים קוראים להעביר חוקים בארה"ב שימנעו מכירת נשקים לסוחרים להם יש נהלי הפצה רופפים.
ג'ון לינדזי-פולין, פעיל בארגון Stop US Arms to Mexico, אמר שחוקי הנשק והאכיפה הרפויים סייעו לזרימת נשק חוצת גבולות - כולל נשקים ברמה צבאית המשמשים קרטלים.
"למה שנחמש את אותם אנשים שאנחנו אמורים להילחם בהם?", אמר, שכן הקרטלים המקיסקניים אחראים על ייצור והפצה של פנטניל ותרופות קטלניות אחרות, האחראיות למותם של יותר מ-100,000 אזרחים אמריקאים מדי שנה.
נתונים של ממשלת ארה"ב מראים שההכנסה ממשלוחי נשק חוקיים לאמריקה הלטינית עלתה בשמונה אחוזים בשנה שעברה, כאשר רובם עברו לברזיל, מקסיקו, גואטמלה וקולומביה.
רכישות כאלה הן בדרך כלל פרטיות, או שנעשות על ידי מה שמכונה 'קוני קש' עם רישומים נקיים. אבל אקדחים נגנבים מחנויות, או 'רובי רפאים' המורכבים מחלקים לא מסודרים, מה שמאוד נפוץ באזורים הדרומיים.
בחודש שעבר, מקסיקו הגישה ערעור בתביעה אזרחית בסך 10 מיליארד דולר, המבקשת להטיל אחריות על יצרני הנשק האמריקאים.
התיק נדחה על ידי שופט אמריקאי בספטמבר האחרון, אך בינתיים 16 מדינות בארצות הברית הביעו תמיכה בערעור של מקסיקו נגד פסק הדין.