בעוד כשנה וחצי, עשרות מיליוני אמריקאים יגיעו לקלפיות במדינות השונות כדי לקבוע מי ינהיג את ארצות הברית בארבע השנים הקרובות. כבר עתה ניתן להרגיש שעונת הבחירות הולכת ומתקרבת, ולמעשה ניתן כבר לומר כי הפריימריז של המפלגה הרפובליקנית יצאו לדרך.
אחת הסוגיות שמדאיגות את המועמדים הרפובליקנים המובילים ואת היועצים שלהם היא ההפלות. בזמן שהמועמדים השונים נאבקים אחד בשני כדי "להוכיח" מי שמרן יותר בנושא ההפלות כדי לזכות בקולות בפריימריז, הרי ברור שמדיניות זו דווקא עלולה להרחיק את הבוחרים בבחירות הכלליות.
הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ומושל פלורידה רון דה-סנטיס (צילום: Getty Images)
סוגיית ההפלות מעסיקה את ארצות הברית מאז קיץ 2022, כאשר בית המשפט העליון הביא לביטולה של פסיקת 'רו נגד וייד' המפורסמת, פסק דין שקבע שלנשים יש זכות לבחור לעבור הפלה בשליש הראשון של ההיריון, ושלאף מדינה אסור להגביל את הזכות לעבור הפלה במהלך תקופה זו.
מאז, מדינות רבות - כולן בשליטה של המפלגה הרפובליקנית - חוקקו חוקים האוסרים על הפלות בשלבים מוקדמים להריון, ובאופן טבעי חוקים אלו גוררים ביקורת ציבורית רבה. קחו לדוגמה את פלורידה, שם המושל רון דה-סנטיס - שצפוי להכריז באופן רשמי על כוונתו להתמודד לנשיאות ב-2024 כבר במהלך השבועות הקרובים - חתם לאחרונה על הצעת חוק האוסרת על נשים לעבור הפלה לאחר השבוע השישי להריון. יש להזכיר כי לעיתים קרובות קורה שנשים בכלל לא יודעות שהן בהריון לפני השבוע השישי, כך שבפועל מדובר בחוק האוסר על הפלות באופן גורף.
למעשה, עוד לפני שדה-סנטיס חתם על החוק, יועציו ביקשו לשים דגש על הנכונות שלו להיאבק למען עצירת ההפלות וליישם חוקים בנושא. לדבריהם של היועצים, העמדה של דה-סנטיס מנוגדת לחלוטין מזו של רוב המועמדים המובילים לזכות במועמדות המפלגה לקראת הבחירות, כולל דונלד טראמפ. אגב, מזה כמה שבועות יועציו של טראמפ מנסים לשהכיח במעט את עמדותיו של הנשיא לשעבר בנוגע להפלות, מתוך חשש שזה עלול לפגוע בו בבחירות הכלליות בנובמבר 2024. וכאמור, בקמפיין של דה-סנטיס כבר מנסים להשתמש בכך כדי לפגוע בטראמפ.
"בניגוד לטראמפ, המושל דה-סנטיס לא מוכן לסגת מהמאבק למען ההגנה על עוברים תמימים", אמרה ארין פרין, דוברת של דה-סנטיס, כאשר נשאלה על חוק ההפלות בפלורידה.
המושל דה-סנטיס לאחר החתימה על הצעת החוק (צילום: AP)
השאלה הגדולה ביותר שתעמוד בפני המועמדים הרפובליקנים היא עד כמה מדיניות ההפלות שלהם פופולרית בקרב המצביעים, לא רק אלו מהמפלגה, אלה כלל התושבים. בשבועות האחרונים היינו עדים לכך שמנהיגי המפלגה במדינות שונות לא ידעו איך להתמודד עם השאלות הרבות על חוקי ההפלות.
יתרה מכך, תוצאות של בחירות שנערכו בשבועות ובחודשים האחרונים מעידים על כך שהמצביעים אינם שבעי רצון מחוקי ההפלות. הרפובליקנים ספגו הפסדים קשים במדינות כגון מישיגן, ניו המפשייר ונבאדה, ואפילו קנזס שנחשבת למעוז רפובליקני - וכל זה מכיוון שנושא ההפלות עמד במרכז המצע הרפובליקני. קחו לדוגמה את ויסקונסין, מדינה שבה הנשיא ביידן גבר על דונלד טראמפ בפער קטן ביותר (49.45% לעומת 48.82%) בבחירות 2020. בתחילת אפריל, נערכו בוויסקונסין בחירות לבית המשפט העליון של המדינה, כאשר נושא ההפלות עמד במרכז הבחירות. המועמדת הדמוקרטית גברה על היריב הרפובליקני שלה (שזכה לתמיכה מצד ארגונים המתנגדים להפלות) בהפרש של 11% (55.4% לעומת 44.4%).
עבור כריס סנונו, מושל ניו המפשייר הרפובליקני שנחשב לקול מתון במפלגתו, התוצאות בבחירות האחרונות צריכות לשמש כתמרור אזהרה עבור הרפובליקנים: "כל השיח סביב לאסור על הפלות, או אפילו להגביל את הגישה של נשים לביצוע הפלות, מהווה אסון אלקטורלי עבור הרפובליקנים", אמר והמשיך, "משום מה, למפלגה הרפובליקנים אין יכולת להתקדם הלאה מהנושא הזה באופן שלא יבריח את המצביע הממוצע, את העצמאים [שאינם רוצים להצביע לרפובליקנים או דמוקרטים] ואת המצביעים הצעירים. [המועמדים המובילים] של המפלגה ממשיכים להיכנס לעומק ה'בייס' של הימין, אבל זה לא משקף את העמדה של רוב האמריקאים ואפילו לא של רוב חברי המפלגה".
בשיחות סגורות, יועצים פוליטיים בכירים של המפלגה המחזיקים בניסיון רב בבחירות, מודים בכך שהרפובליקנים לא נמצאים בצד הנכון של הדיון - לפחות במתכונת הנוכחית שלו. על אף שמדובר בנושא מאוד פופולרי בקרב מצביעי המפלגה, סקרים ותוצאות של הבחירות האחרונות מוכיחים באופן עקבי כי רוב הבוחרים בארצות הברית מאמינים שיש לאפשר לנשים לעבור הפלה ברוב או בכל המקרים.
עבור שני המועמדים המובילים, טראמפ ודה-סנטיס, אין פתרונות קסם לעניין. כאמור, דה-סנטיס רק לאחרונה חתם על הצעת חוק בנושא ההפלות, וטראמפ כידוע היה זה שמינה את השופטים שביטלו את 'רו נגד וייד' לבית המשפט העליון של ארצות הברית.
עימות טראמפ-ביידן לפני בחירות 2020 (צילום: Getty Images)
בתוך כך, סקר שפורסם השבוע מצא כי שני-שליש מהבוחרים הרפובליקנים מוכנים להתייצב מאחורי הנשיא לשעבר טראמפ, למרות מעצרו והגשת כתב אישום נגדו, וחרף העובדה שהוא נחקר בחשד לפלילים במדינות אחרות.
הסקר, שפורסם ע"י חברת החדשות של NBC, גם מצא שטראמפ מחזיק ביתרון עצום על פני דה-סנטיס. כאשר משלבים את שני הנתונים הללו עולה תמונת מצב ברורה לחלוטין: דונלד טראמפ הוא המועמד המוביל לזכות במועמדות המפלגה הרפובליקנית בפעם השלישית ברציפות.
ההתלהבות שקיימת סביב טראמפ היא ההפך הגמור ממה שהמצביע הממוצע מרגיש בנוגע לבחירות 2024. לפי הסקר, רוב גדול של תושבי ארצות הברית אינם מעוניינים לראות את הנשיא ביידן או את דונלד טראמפ כמועמדים ב-2024, מה שעלול להפוך את הבחירות בשנה הבאה לבחירות מפלגות וחסרות השראה מצד שני המועמדים.
כך למשל, כמחצית מאלו שלא מעוניינים לראות את ביידן מתמודד על קדנציה נוספת סימנו את גילו, 80, כסיבה העיקרית לכך. דונלד טראמפ, אגב, בן 76 כיום. "כפי שזה נראה בשלב הזה, הבחירות בשנה הבאה יהיו 'סרט ההמשך' של בחירות 2020", מסביר ג'ף הורוויט מחברת הסקרים 'הארט', "סרטי המשך אולי הופכים ללהיטים בקולנוע, אבל בקלפיות זה פחות המקרה".
הסקר בוצע בין ה-14 ל-18 באפריל, לאחר שטראמפ נעצר בניו יורק בחשד שזייף מסמכים פיננסיים כדי להסתיר את העובדה ששילם דמי שתיקה בגובה 130 אלף דולר לשחקנית הפורנו סטורמי דניאלס, עמה ניהל רומן זמן קצר לאחר לידת בנו ברון. כאמור, טראמפ גם נחקר בג'ורג'יה בחשד שניסה להתערב בבחירות לנשיאות ב-2020 כאשר ביקש "למצוא" מספיק קולות כדי לנצח את ביידן. הוא גם נמצא בחקירה פדרלית לאחר שמסמכים מסווגים נמצאו בביתו, והחקירה גם בוחנת את מעורבותו בפריצה האלימה לגבעת הקפיטול ב-6 בינואר 2021.
למרות כל זאת, 46% מהמשיבים לסקר אמרו שהם מעוניינים להצביע לטראמפ בבחירות, כאשר דה-סנטיס זוכה ל-31% בלבד. סגן הנשיא לשעבר של דונלד טראמפ, מייק פנס, זוכה ל-6% תמיכה, אחריו לשעבר מושלת קרוליינה הדרומית ושגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי; הסנאטור ריק סקוט מקרוליינה הדרומית (שטרם הכריז על מועמדותו באופן רשמי); ומושל ארקנסו לשעבר, אייסה האצ'ינסון, שזוכים לשלושה אחוזי תמיכה כ"א. משיבי הסקר אף התבקשו לדרג את המועמד השני המועדף עליהם, וכאן דה-סנטיס זכה ב-33% לעומת טראמפ שקיבל 20 אחוזי תמיכה. כלומר, 66% מהמצביעים האמריקאים מוכנים לתמוך בטראמפ חרף שורת הסקנדלים והגשת כתב אישום נגדו.
אלא כן יהיו שינויים מפתיעים בשנה הקרובה, נראה שטראמפ ודה-סנטיס יהיו שני המועמדים המובילים של הרפובליקנים, כאשר אין ספק כי טראמפ מחזיק ביתרון מובהק. השאלה הגדולה תהיה כיצד שני הקמפיינים יצליחו למשוך אליהם בוחרים שאינם רפובליקניים, כאלה שאינם מתנגדים להפלות, ולחזור לשלוט בבית הלבן לאחר ארבע שנים.