אורז הוא מקור המזון העיקרי עבור יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם, במיוחד בשווקים מתעוררים, שם הוא ממלא תפקיד מכריע בהאכלת אנשים. בשנה שעברה הדגשנו את הפוטנציאל למחסור עולמי חמור באורז, עתה דו"ח חדש מגלה כי ייצור האורז השנה עשוי להיות הנמוך ביותר מזה עשרות שנים. דו"ח של 'פיץ' פתרונות' צופה כי ייצור האורז העולמי השנה ירשום את הגירעון הגדול ביותר שלו מזה שני עשורים ויכאיב למדינות הנשענות על יבוא תבואה.
"ברמה העולמית, ההשפעה הבולטת ביותר של גירעון האורז העולמי הייתה, ועודנה, מחירי האורז שיהיה בטווח השיא של עשור", אמר אנליסט הסחורות של צ'ארלס הארט, ל-CNBC.
ירידה בייצור האורז בסין, ארה"ב ואירופה כבר גורמת לעליית מחירי התבואה עבור 3.5 מיליארד בני אדם, במיוחד באזור אסיה-פסיפיק - בו נצרכים 90% מהאורז העולמי.
"בהתחשב בכך שאורז הינו מצרך המזון העיקרי בשווקים רבים באסיה, המחירים הינם גורם מכריע באינפלציה במחירי המזון ובביטחון התזונתי, במיוחד עבור משקי הבית העניים ביותר", אמר הארט.
הארט אמר כי הגירעון העולמי השנה יהיה סביב 8.7 מיליון טון, הגדול ביותר מאז 2003/2004 אז עמד על כ-18.6 מיליון.
כתוצאה מהידוק האספקה העולמית, המסחר בחוזים עתידיים על אורז גולמי ב-CBoT הגיע לאחרונה לשיא של 18 דולר לקוט"ש, הרמה הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2008.
המחסור באורז נובע מהמלחמה המתמשכת באוקראינה, כמו גם ממזג אוויר גרוע בכלכלות המייצרות כמו סין ופקיסטן.
במחצית השנייה של השנה שעברה, שטחים חקלאיים בסין, יצרנית האורז הגדולה בעולם, סבלו מגשמי מונסון ושיטפונות כבדים בקיץ.
כמות הגשמים המצטברת במחוז גואנגשי וגואנגדונ, מרכזי ייצור האורז העיקריים של סין, הייתה השנייה בגובהה ב-20 השנים האחרונות, לפי חברת ניתוח החקלאות גרו אינטליג'נס. באופן דומה, פקיסטן - המייצרת 7.6% מהאורז העולמי - ראתה צניחה של 31% בייצור השנתי בשל שיטפונות חמורים, נמסר ממשרד החקלאות האמריקני (USDA).
אורז הוא יבול פגיע, ובעל ההסתברות הגבוהה ביותר לאובדן יבול.
שוק אורז עולמי הדוק יגביר את אינפלציית המזון עבור יבואני אורז גדולים כמו אינדונזיה, הפיליפינים, מלזיה ואפריקה.
אינפלציית מזון גבוהה מסוכנת לממשלות מכיוון שהיא מגבירה את סיכוני חוסר היציבות החברתית.