ממשלו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מכר נשק ללפחות 57% מהמשטרים האוטוריטריים בעולם בשנת 2022, כך עולה מניתוח שפורסם היום על ידי The Intercept. בסקירה ארוכה של נוהלי סחר הנשק בארה"ב ונתונים ממשלתיים שפורסמו לאחרונה, ציין העיתון כי וושינגטון אחראית לכ-40% ממכירות הנשק העולמיות מדי שנה מאז תום המלחמה הקרה.
על פי שיטת סיווג שגובשה באוניברסיטת גטבורג בשבדיה, ארצות הברית חילקה נשק בשנת 2022 לפחות ל-48 מתוך 84 (57%) מדינות שתוארו על ידי פרויקט "זנים של דמוקרטיה" כנמצאות תחת שלטון אוטוקרטי או סמכותני.
המחקר השוודי סיווג ממשלות גלובליות בקנה מידה שנע בין "אוטוקרטיה סגורה" ל"דמוקרטיה ליברלית", ובעיקר השתמש במתודולוגיה כדי להבחין עד כמה הבחירות במדינה עשויות להיות חופשיות והוגנות.
יצוא הנשק האמריקאי מחולק בדרך כלל לשתי קטגוריות: מכירות צבאיות זרות (FMS) ומכירות מסחריות ישירות (DCS).
FMS דורש מממשלת ארה"ב לפעול כמתווך ישיר, כאשר וושינגטון קונה את הנכסים מיצרנית נשק לפני שהיא מספקת אותם לממשלה זרה.
על פי נתוני הממשלה, ארה"ב מכרה נשק בעסקאות FMS ל-142 מדינות וטריטוריות בשנה שעברה, והניבה מכירות בילטרליות של 85 מיליארד דולר.
בשנה המלאה הראשונה של ביידן כנשיא, מכירות הנשק של ארה"ב למדינות זרות הסתכמו ב-206 מיליארד דולר - יותר מהשיא מתקופת טראמפ שעמד על 192 מיליארד דולר.
ארה"ב הייתה ספקית נשק מרכזית לאוקראינה לאורך כל הסכסוך עם רוסיה.
עם זאת, האינטרספט ציין כי אין זה מסביר באופן מלא את הפריחה בתעשיית יצוא הנשק של וושינגטון בשנה שעברה, שכן חלק גדול מהנשק סופק לקייב בצורת מענקים.
המתקפה הרוסית החלה גם חמישה חודשים לתוך שנת הכספים 2022.
ממצאי הניתוח עומדים בניגוד לעמדתו החוזרת ונשנית של ביידן על התנגדותו לממשלות אוטוריטריות. בנאום שנשא בוורשה בשנה שעברה תיאר נשיא ארה"ב את העימות בין דמוקרטיה לאוטוקרטיה כמאבק "בין חירות לדיכוי" ו"בין סדר בינלאומי מבוסס כללים לבין סדר הנשלט בכוח הזרוע".