איראן ועיראק חתמו השבוע על הסכם להרחבת קשרי האנרגיה ביניהן כמו גם להקמת משרד משותף שמטרתו לפקח על שיתוף הפעולה בין המדינות, כך הודיע משרד הנפט העיראקי.
ההסכם נעשה במסגרת ביקורו של שר הנפט האיראני ג'וואד אוג'י שהגיע לבגדד.
עם הגעתו לבירה העיראקית, התקבל אוג'י על ידי ראש הממשלה מוחמד שייע א-סודאני עימו דן ב"שיתוף הפעולה הכולל בין עיראק לאיראן, ובדרכים לפיתוחו", כמו גם ביכולת להתמודד במשותף עם "אתגרים כלכליים גלובליים". להסכם האנרגיה שנחתם בין אוג'י לבין שר הנפט העיראקי היאן עבדול גאני, קדמה פגישה משולשת בין סודאני, אוג'י ועבדול גאני אשר "הסתיימה בהסכם להקמת ועדות שידונו בפיתוח שדות משותפים תחת הסכמים בינלאומיים ושיתוף פעולה בזיקוק, פטרוכימיה, כמו גם חיפושי נפט ופיתוח תשתיות", נכתב בהודעת משרד הנפט העיראקי.
כמו כן בהודעה הביע שר הנפט האיראני את רצון ארצו "להרחיב את אופקי שיתוף הפעולה ביישום פרויקטים משותפים במגזרי הנפט והגז, בפרויקטים להקמה ופיתוח של בתי זיקוק, והרחבת צינורות נפט וגז".
במקביל, ביום שלישי קרא נשיא איראן, אבראהים ראיסי, להרחיב את קשרי האנרגיה בין עיראק לאיראן.
ראיסי גם הדגיש את הצורך שבגדאד "תמלא את התחייבויותיה" בנוגע לתשלומי הגז והחשמל המגיעים לטהראן.
כתוצאה מהסנקציות האמריקניות הקשות, מיליארדי דולרים בכספים עיראקיים המגיעים לטהראן הוקפאו בניסיון וושינגטון ללחוץ על עיראק להימנע משיתוף פעולה בתחום האנרגיה עם הרפובליקה האסלאמית.
עיראק שילמה כ-1.6 מיליארד דולר מתוך החוב, עם זאת, הסנקציות האמריקאיות ממשיכות לסבך את העניינים.
בשל הסנקציות עיראק רשאית לקבל יבוא אנרגיה איראני ולשלם עבורו רק באמצעות דחיית תשלום של עד 120 יום, מדיניות שיושמה על ידי נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ ונשמרה על ידי הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן.
בחודש מארס הודיע פקיד סחר איראני כי ויתור אמריקאי על סנקציות יביא לכך שאיראן תקבל 500 מיליון דולר נוספים מעיראק.
הרפובליקה האסלאמית מספקת שליש מאספקת החשמל והגז של עיראק, ושתי המדינות ממשיכות לשתף פעולה למרות המצב הסבוך.
כתוצאה מההגמוניה הכלכלית של ארה"ב, עיראק היא אחת ממדינות האזור הרבות השוקלות את מסלול הדה-דולריזציה והעצמאות הפיסקלית מהמערב.